Prajitura / Chec de Ciocolata si Cafea cu Glazura

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Prajitura / Chec de Ciocolata si Cafea cu Glazura

Ingrediente

  • Pentru o tava cu diametrul de 24 sau 26 cm:
  • 3/4 pahar cu apa
  • 1 pahar cu zahar tos
  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 2 linguri cacao neindulcita
  • 1 lingura de ness / merg si 1-2 linguri de cafea expresso (deci concentrata)
  • 200 gr unt
  • 4 oua
  • 1 pahar si 1/4 cu faina de prajituri
  • 2 lingurite praf de copt

Mod de preparare

*Paharul folosit are 200 ml

Punem intr-o craticioara pe foc: apa cu paharul, ciocolata taiata in cuburi mai mici, nessul (eu n-am pus ca n-am avut) si cacaua si amestecam, lasam pina se topesc amestecind cu grija ca sa nu se arda, apoi stingem focul. Lasam amestecul acesta sa se raceasca bine.

Separati albusurile de galbenusuri.

Continuati mixind intr-un castron untul la temperatura camerei (ca o crema) cu cele 4 galbenusuri pina se umfla ca o spuma.

Varsati peste crema de unt si oua amestecul racit bine de apa, cacao, ciocolata, zahar si ness si mai mixati putin sa se inglobeze bine. Apoi 3/4 din aceasta compozitie (deci cea mai mare parte o varsati intr-o cana, vas si o puneti la rece (eu am pus-o in congelator mai intii si apoi am mutat-o in frigider). Aceasta cantitate 3/4 va fi glazura prajiturii.

In castron trebuie sa va ramina numai 1/4 din compozitia obtinuta pina acum si care este baza la care se adauga restul ingredientellor (albusuri, faina si praf de copt) ca sa putem coace prajitura.

Separat bateti albusurile spuma.

In castronul cu 1/4 din compozitie varsati faina amestecata cu praful de copt, amestecati bine si apoi adaugati albusurile spuma si amestecati ca sa le incorporati de sus in jos (clasic) .

Ungeti tava si o presarati cu ce vreti voi faina, puneti hirtie sau ca mine cu pesmet fin (ideal ar fi din biscuiti) si varsati in ea compozitia finala.

Coaceti in cuptorul gata incalzit la 180°c cca 40 minute (eu numai 35 ca au fost suficiente), faceti proba cu scobitoarea ...

Lasati prajitura sa se raceasca foarte bine si apoi varsati deasupra glazura pe care ati pastrat-o in frigider.

Glaziura va fi destul de groasa, se intareste untul din ea dar se pastreaza cremoasa de la galbenusuri. Prajitura / blatul este foarte pufos.
E un fel de prajitura ca un chec care se poate coace fie in tava rotunda ca de tort sau in cea lunga de chec. Eu am ales sa o coc in tava rotunda exact ca in reteta originala gasita pe net.

este foarte pufoasa si ciocolatoasa iar crema /glazura de deasupra este fina si delicioasa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute

Un desert rapid si delicios facut cu biscuiti si crema de ciocolata. Alternezi straturile de biscuiti si crema pentru a...

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata - gata in cateva minute
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.