Ingrediente
● Pentru foi: |
● 4 oua |
● 1/2 cana zahar |
● 1 cana ulei |
● 1 cana lapte |
● 1 lgt sare |
● 1 lgt bicarbonat de sodiu |
● 1 plic praf de copt |
● faina cat cuprinde |
● Crema: |
● 500 gr zahar |
● 13 lg faina |
● 2 l lapte |
● 1/2 lgt sare |
● 300 gr ciocolata amaruie |
● 400 gr unt de calitate |
● esenta de rom |
● nuca macinata pentru ornat |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
01h:30min

GĂTIRE
50min

PORȚII
20 portii
Foile: Intr-un bol se mixeaza ouale cu zaharul, pana se obtine o compozitie cremoasa. Se adauga pe rand laptele, sarea si uleiul. La final se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Se obtine un aluat elastic si usor de manevrat. Din aceasta compozitie se vor coace 8 foi pe dosul tavii cuptorului.
Crema: Lapele impreuna cu sarea se pun la fiert. Separat, intr-o oala incapatoare se pune zaharul la caramelizat. Cand s-a topit tot zaharul, se pune faina amestecand continuu. Se toarna putin cate putin din laptele fierbinte, amestecand cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza tot laptele si crema se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga untul si ciocolata. Se amesteca pana la omogenizare. La final se pune esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.
Se ia o foaie care se asaza pe un platou si se unge cu crema. Se pune a doua foaie si se unge cu crema. Se continua pana se termina de pus toate foile. Va ramane crema si pentru uns deasupra.
Se inveleste in folie transparenta si se asaza greutate peste foi pentru a se lipi bine intre ele. Se pastreaza asa cel putin 3-4 ore. Se indeparteaza folia, se taie marginile apoi se taie fasii pe lungime, late de aproximativ 5-6 cm.
Se asaza fasia pe marginea unui dog, iar dogul la marginea mesei. Cu un cutit bine ascutit se taie fasia in diagonala, pe laterala, obtinandu-se 2 triunghiuri, pe lungime (vezi poze). Se procedeaza la fel cu toate fasiile.
Se unge cu crema partea alba a triunghiurilor apoi se lipesc intre ele, obtinandu-se astfel forma de Carpati.
Se unge cu crema pe deasupra si se presara nuca macinata, apoi se taie bucati late de cca 2-3 cm. Se servesc cu mare pofta.
Pofta buna! Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Prajitura Carpati" nu uita sa ii faci un review.
Crema: Lapele impreuna cu sarea se pun la fiert. Separat, intr-o oala incapatoare se pune zaharul la caramelizat. Cand s-a topit tot zaharul, se pune faina amestecand continuu. Se toarna putin cate putin din laptele fierbinte, amestecand cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza tot laptele si crema se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga untul si ciocolata. Se amesteca pana la omogenizare. La final se pune esenta de rom. Se lasa sa se raceasca.
Se ia o foaie care se asaza pe un platou si se unge cu crema. Se pune a doua foaie si se unge cu crema. Se continua pana se termina de pus toate foile. Va ramane crema si pentru uns deasupra.
Se inveleste in folie transparenta si se asaza greutate peste foi pentru a se lipi bine intre ele. Se pastreaza asa cel putin 3-4 ore. Se indeparteaza folia, se taie marginile apoi se taie fasii pe lungime, late de aproximativ 5-6 cm.
Se asaza fasia pe marginea unui dog, iar dogul la marginea mesei. Cu un cutit bine ascutit se taie fasia in diagonala, pe laterala, obtinandu-se 2 triunghiuri, pe lungime (vezi poze). Se procedeaza la fel cu toate fasiile.
Se unge cu crema partea alba a triunghiurilor apoi se lipesc intre ele, obtinandu-se astfel forma de Carpati.
Se unge cu crema pe deasupra si se presara nuca macinata, apoi se taie bucati late de cca 2-3 cm. Se servesc cu mare pofta.
Pofta buna! Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Prajitura Carpati" nu uita sa ii faci un review.
Observatii
Se poate presara deasupra prajiturii si nuca de cocos.Numarul portiilor difera in functie de cat de late se vor taia feliile.
Recomandari pentru tine si casa ta
Aparat de vidat alimente FFS005X-01, vidare uscata/umeda, functie pulse
- 150 lei
1049.99 lei
899.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Mancare de praz cu limba si masline
Bulgur cu midii, caracatita si ceapa verde
Bulgur cu ciuperci si porumb marinat
Rigatoni cu pui, ciuperci si legume – One Pot Pasta
Scoici, surimi si peste in sos de vin
Taci si-nghite
Placinte cu branza sarata
Tarta aperitiv cu rosii, feta si rucola
Mancare de conopida
Cele mai noi discutii de pe forum
-
slabit, slabit si iar slabit
Cure de slabire / Autor: ramonici
-
Scoici, surimi si peste in sos de vin
Usor de gatit / Autor: panacris
-
Rigatoni cu pui, ciuperci si legume – One Pot Pasta
Retete preferate / Autor: panacris
-
Bulgur cu ciuperci si porumb marinat
Sanatate - diete si regimuri alimentare / Autor: panacris
-
Bulgur cu midii, caracatita si ceapa verde
Sanatate - diete si regimuri alimentare / Autor: panacris
-
Mancare de praz cu limba si masline
Usor de gatit / Autor: madi_marin
• 09.06.2017 14:05:21
Nu am inteles niciodata cum se taie si nici acum nu m-am lamurit
Daca puteti explicati-mi la muca2456@gmail.com
va multumesc
antoaneta, Ploiesti