Placinta dobrogeana cu branza dulce

Portii
20
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Placinta dobrogeana cu branza dulce

Ingrediente

  • esenta de vanilie
  • Foi:
  • 500 g faina
  • 1 lingurita sare
  • 300 ml apa rece
  • 4 linguri ulei
  • Umplutura:
  • 600 g branza proaspata de vaca
  • 3 oua
  • un praf de sare
  • 120 g smantana
  • 250 g zahar
  • 100 g stafide
  • 1 lingura gris
  • 1 lingura faina
  • In plus:
  • 100 g unt topit
  • 2 oua
  • 400 g smantana
  • 150 g zahar
  • esenta de vanilie
  • Dimensiune tava: 23/36 cm

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un castron, se adauga sarea, doua linguri de ulei si apa (treptat) si se amesteca totul cu mana. La final, se adauga restul de ulei si se framanta aluatul pana cand nu mai ramane nimic pe castron. Se formeaza o bila din aluat si se da deoparte.
Se pregateste umplutura: intr-un castron se pun branza, galbenusurile, smantana, zaharul, stafidele (clatite in 2-3 ape), esenta de vanilie, grisul si faina si se amesteca. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, dupa care se incorporeaza incet in compozitia cu branza.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se unge cu ulei masa de lucru si se infaineaza. Bila de aluat se imparte in patru si, cu ajutorul unui sucitor, se intinde prima foaie, cat mai subtire . Se unge cu untul topit, se intinde un sfert din compozitia cu branza peste ea, apoi se ruleaza. Intr-o tava inalta, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, se pune prima "rulada", cu capetele bagate sub ea. Se procedeaza la fel si cu restul aluatului si cu restul compozitiei, rezultand astfel patru "rulade" umplute cu branza dulce. Se portioneaza placinta, taind-o cu un cutit uns cu ulei, dupa care se toarna deasupra ei cele doua oua amestecate cu smantana, zaharul si esenta de vanilie.
Se introduce tava la cuptor, pana cand placinta se rumeneste frumos.
Se lasa sa se raceasca in totalitate inainte de servire.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman

Cum sa faci cea mai buna baclava, dupa o reteta de Radu Anton Roman
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Reţetă de preparare a papanaşilor
2
Romania

Reţetă de preparare a papanaşilor

Reţetă de preparare a papanaşilor
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura cu ciocolata si cocos
4
Dulciuri

Prajitura cu ciocolata si cocos

Prajitura cu ciocolata si cocos
Chec pufos
5
Romania

Chec pufos

Chec pufos