Placinta cu Mere

Postat pe: 27-09-2010
(5)

Ingrediente

Ai nevoie pentru tava de 30x20
350 gr faina
un praf de copt
un pahar de apa pe 3/4 plin cu ulei
1 lingura de zahar
apa pentru framantat
Mere (12 bucati) sau alte fructe
scortisoara
coaja de lamaie rasa
vanilie un praf
zahar dupa gust
si un pumn de nuci pisate sau taiate marunt (optional)

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

1h
Se framanta impreuna toate ingredientele cu atata apa cat cuprinde ca sa fie un aluat moale ( nu tare moale dar destul ca sa se poate intinde)

Aluatul se imparte in doua se intinde o foaie se pune in tava si se impunge cu furculita, se presara pesmet si se pune compozitia de mere gata pregatita, se pune a doua foaie deasupra si se da la cuptor.

Se coace la foc putin mai mare decat mediu, se scoate se raceste si se taie, apoi se pudreaza cu zahar praf.

aluatul se intinde putin cam greu dar se mai poate intinde si in tava (pe la margini) folosindu-se (prin apasare) degetele
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Placinta cu Mere" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

e93162
•  28.01.2012 21:59:25

Una din doua devine un pic enervanta: ori tendinta site-ului de al limita comentariile, ori tendinta mea de a scrie prea mult... Eu zic ca de vina e site-ul, si termin ce-am inceput:

(...)
daca tu n-ai probleme, pune si-o sa-ti iasa mai bine ca mie!

NOTA 1: Unele fete or sa obiecteze, e un obicei raspandit sa adaugi coaja rasa de lamaie in aluat. Mie nu-mi place. Si mai ales NU pune prea mult zahar in aluat. Aluatul NU trebuie sa fie dulce. Mai bine adauga-i un varf de cutit de sare! Contrastele atrag si accenteaza gustul si aromele.

NOTA 2: N-ai pesmet dar iti trebuie? Macina 3-4 biscuiti! Faci o placinta sarata? In loc de biscuiti foloseste niste paine uscata (fette biscottate). Nu pune gris, cum am vazut recomandat pe alocuri, devine lipicios!

Nota de incheiere:

Te-ai plans ca n-ai inteles reteta in 2009. Azi, in 2012 ai devenit cu siguranta o experta, ceea ce sper sa devin si eu... prin 2015!

e93162
•  28.01.2012 21:54:32

Na, ca n-a incaput tot comentariul!
Adaug ceea ce lipsea:

Daca sunt din soiurile alea acre, mai adaugi la compozitie 1 lingura (chiar 2) de zahar, daca-s din alea dulci, le lasi asa, daca-s din alea prea dulci, storci peste ele si o jumatate de lamaie! Eu am ales varianta medie, am pus o lingura de zahar si am stors si lamaia, oricum o taiasem pentru Martini iar coaja i-o trecusem si pe ea prin razatoare (mica de data asta)!

Mere rase le pui intr-o cratita mica, pui peste ele zaharul, zeama de lamaie, plicul de zahar vanilat si coaja rasa de lamaie. Daca ai nuci, le adaugi si pe alea si o sa-ti iasa mai bine ca mie, caci eu de data asta n-am avut! Calesti amestecul repede, cam 2-3 minute si amesteci continuu. In ultimele 30 sec. adaugi scortisoara. Nu pune scortisoara de la inceput, n-are nici un sens sa irosesti esente volatile atat de pretioase! Pui scortisoara, mai amesteci de cateva ori si zbang! capacul si iei de pe foc si lasi sa se racoreasca!

Dai drumul la cuptor, il pui la 180 grade (daca n-ai termostat nu stiu prea bine ce sa-ti recomand, pune si tu butonul la 3/4).

Cat se incalzeste cuptorul iei prima jumatate de aluat si o intinzi foaie. Va avea tendinta deranjanta sa iasa ca un disc, dificil de pus intr-o tava dreptunghiulara. Iei un cutit si o "convingi"! Bucatile taiate le pui peste aluat si continui sa-l intinzi pana iese aproximativ bine si se potriveste in tava. Pudrezi cu un pic de faina tava si pui foaia. O ajuti cu degetele sa se potriveasca la colturi.

Versi "compozitia de mere gata preparata" peste ea, o intinzi uniform cu o lingura sau altceva (pesmetul de presarat de care zice Pupi serveste sa absoarba umiditatea in exces din compozitie, eu n-am pus ca-s lenes, noroc ca nu mai era nevoie ca tot n-aveam! Citeste si NOTA 2).

Cealalta jumatate de aluat devine foaie pusa deasupra. Deja stii cum se face, ai mai facut-o o data!

Nu uita sa intepi toata afacerea cu o furculita. Mai bine prea des decat prea rar!

Tii tava la cuptor pana capata o culoare frumoasa.
IMPORTANT: Ultimele 5 minute sunt cele care fac diferenta intre o placinta buna si o chestie neagra, arsa si cu gust amar! Stai cu ochii pe ea, macar la sfarsit! "Apple Martini" te poate ajuta :)

Dupa ce o scoti de la cuptor, nu te repezi la ea! Las-o un pic sa se racoreasca, si nu exagera cand pui zahar pudra pe deasupra. Eu n-am pus deloc, doctorita mea zice ca pancreasul meu detesta zaharul rafinat, daca tu n-ai probleme, pune si-o sa-ti iasa mai bi

e93162
•  28.01.2012 21:48:13

Pentru "VICTORIA86" sau nu numai:

Hai sa-ti traduc eu reteta, asa cum am aplicat-o eu. Mie mi-a iesit o nebunie, deci cred ca am reusit sa "elimin confuzia"!

350 gr de faina inseamna 1 si 3/4 cani (din alea mari, de ceai) pline-rase. Eu am un cantar electronic, am trisat si am cantarit exact... dar am refacut masuratoarea adineaori si mi-au iesit 246gr la o cana plina-ochi.

Un praf de copt, daca esti in Ro te-ai scos, il cumperi la plic si gata. Eu am folosit o lingurita mica de bicarbonat de sodiu (de regula il folosesc ca sa ma spal pe dinti). Ca sa nu zici ca-s rau, l-am cantarit adineaori si pe ala: 2gr.

3/4 de pahar de ulei n-are nevoie de explicatii, si nici lingura de zahar.

Ingredientele de pana aici (* citeste si NOTA) le amesteci. Adaugi progresiv apa, imi pare rau, nu m-am gandit s-o masor si pe aia, dar nu-i prea important. Pui apa putin cate putin si framanti pana cand aluatul nu mai e lipicios si devine un pic elastic. Daca e prea elastic, o sa ai probleme sa-l pui in tava, adica tu o sa-l pui si el o sa inceapa sa se retraga de pe margini. In cazul asta mai adaugi un pic de apa si reiei framantatul. Va deveni astfel mai docil... E prea "docil" si sta ca blegul? Corectezi cu un pic de faina! Imparti cocolosul de aluat in doua si incerci sa-l intinzi foaie, ca sa vezi cum se comporta. Unui pseudo-bucatar ca mine i-au trebuit cam 3 incercari. Tu probabil o sa reusesti chiar mai repede ca mine. Cand ai reusit, il imparti in doua si lasi cele doua jumatati sa se "odihneasca". Or sa se odihneasca numai ele, tu nu, ca mai ai treaba...
Trebuie sa faci umplutura:

Ca sa obtina "compozitia de mere gata pregatita" profesionistele astea de pe aici de pe site taie merele cubulete. Eu sunt lenes, le trec prin razatoarea mare. Atentie la unghii si pielea de pe degete, nu-s trecute in reteta, deci nu le adauga!

Merele rase lasa-le si pe alea sa se "odihneasca" intr-o strecuratoare mare. Macar o jumatate de ora! La sfarsit incearca chiar sa le storci un pic! Te alegi cu doua beneficii: obtii cam un pahar de suc de mere cu care-ti faci cam doua "Apple Martini" (2 parti vodca + 1 parte suc de mere si o lacrima de lamaie) care or sa-ti fie de mare folos cat o sa astepti sa se coaca placinta, iar umezeala astfel eliminata n-o sa-ti incruzeasca foile de aluat!

Uitam sa traduc "Mere (12 bucati)" dar corectez imediat: La mine au fost 5, adica 1 Kg. Daca sunt din soiurile alea acre, mai adaugi la compozitie 1 lingura (chiar 2) de zahar, daca-

victoria86
•  21.03.2009 20:18:38

imi pare rau,dar e foarte confuz explicata aceasta reteta..."compozitia de mere gata pregatita" nu prea e clar cum se face,iar "o lingura de zahar"e pentru aluat sau pentru "compozitia de mere"?

antonella
•  03.03.2009 18:58:47

Prajitura este excelenta!! Eu pun in amestecul merelor si sucul unei lamai, asa compozitia este mai acrisoara. O pregatesc in special cand mergem in vizita la rudele noastre foarte in varsta. Este foarte "usoara" pt stomac. Dar si fetele din birou au fost foarte incantate, acum trebuie sa traduc reteta prietenelor mele din Italia, din Praga... Inca o data : Felicitari!!!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Placinta cu Mere