Intr-un castron, punem faina, untul si untura la temperatura camerei.
Apa impreuna cu zaharul, praful de sare si otetul le amestecam. Cand zaharul este dizolvat, adaugam totul peste faina. Framantam aluatul pana cand devine ferm si nelipicios.
Acest aluat il invelim in folie alimentara si il punem la frigider ca sa se intareasca, aproximativ 1-2 ore sau peste noapte.
Umplutura:
Merele le spalam si curatam de coaja si seminte, se pot lasa cu coaja, asta daca sunt sanatoase. Eu am avut 1.5 kg de mere gata curatate.
Intr-un vas, pe foc, punem untul la topit si adaugam merele, zaharul si pudra de anason sau scortisoara si zeama de la jumate de lamaie. Le calim si le lasam deoparte sa se raceasca.
Aluatul racit il impartim in doua parti si intindem prima jumate de aluat. Il asezam in tava (28 x 40cm). Din loc in loc, il intepam cu furculita. Asezam peste el merele calite si racite, iar peste acestea, jumatatea de aluat ramas.
Cu un ou batut, ungem foaie de deasupra si apoi o impungem cu furculita.
Dam tava in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru 30-40 minute sau pana cand se rumeneste deasupra.
Am aceasta reteta de foarte multi ani, am primit-o de la o fosta colega de serviciu care era sasoaica. Le-a placut tare mult...
Desert batoane din fulgi de orezCozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii