Placinta cu Iaurt si Stafide

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Placinta cu Iaurt si Stafide

Ingrediente

  • 12 foi dintr-un pachet cu foi de placinta (eu am folosit Bella din Romania)
  • 500 gr iaurt gras
  • 4 oua
  • 12 linguri (pline cu virf) zahar
  • 1-2 pumni cu stafide, dupa gust
  • ulei, apa
  • esenta de rom (daca nu va place romul faceti placinta clasica cu vanilie)
  • zahar pudra

Mod de preparare

Tava 30*20 cm
- batem cu mixerul galbenusurile cu zaharul pina se topeste zaharul cit de cit si separat albusurile spuma
- amestecam intr-un castron iaurtul cu galbenusurile, albusurile si adaugam putin rom sau esenta, adaugati cite putin si gustati, nu puneti prea mult

- tinem stafidele la inmuiat in apa rece sau in putin rom (chiar si diluat cu apa), eu le-am tinut in apa in care am pus citeva picaturi de esenta de rom
- ungem tava cu putin ulei, folosim o pensula sau o pana (de gisca)

- amestecam intr-un castronel 2/3 pahar de ulei (floarea soarelui, porumb, soia, arahide ... un ulei ca pentru prajituri fara arome puternice) cu 1/3 acelasi pahar cu apa

- punem prima foaie intreaga (in cazul foilor Bella care sunt maricele pentru alte tipuri de foi va orientati) si lasam marginile inafara tavii, ungem cu apa amestecata cu ulei si adaugam o jumatate de foaie, ungem sau stropim cu apa cu ulei si punem inca o jumatate de foaie si tot asa pina cind am folosit primele 6 foi de placinta

- varsam compozitia de iaurt+oua+zahar, scurgem stafidele si le uscam putin pe un servet apoi le imprastiem in tava peste umplutura (se vor lasa la fund oricum)

- asezam deasupra foile in cazul celor folosite de mine ca dimensiune, mereu cite o jumatate de foaie stropind sau ungind intre foi cu amestecul de apa si ulei cind ajungem la ultima jumatate sau ultima foaie mai intii aducem spre centru acoperind putin marginile primei foi si apoi asezam ultima foaie (jumatate) .

- In castronul in care am amestecat iaurtul cu ouale punem 2 linguri cu apa, amestecam bine cu pensula sa curatam marginile castronului si varsam compozitia asta peste placinta ungind suprafata (e putina, daca nu vreti puteti sa nu o puneti ca nu e mare diferenta)

Crestam cu un cutit foarte ascutit sau un cutter foaia de la suprafata asa cum vrem sa taiem placinta cind va fi gata (in patrate) . o sa ne fie mai usor sa o taiem cind va fi coapta.

- Coacem in cuptorul gata incalzit la 170 °c cca 45-50 minute, verificati inainte sa scoateti tava din cuptor.
Lasati sa se raceasca chiar si de pe o zi pe alta apoi presarati zahar pudra, taiati si serviti prajitura.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Chec cu portocale si caise uscate - o reteta aromata si delicioasa
2
Carte de bucate

Chec cu portocale si caise uscate - o reteta aromata si delicioasa

Chec cu portocale si caise uscate, o reteta aromata si delicioasa, perfecta pentru desert sau gustari.Gustul proaspat de...

Chec cu portocale si caise uscate - o reteta aromata si delicioasa
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Amandine III
4
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura cu Cocos si Crema de Vanilie
5
Dulciuri

Prajitura cu Cocos si Crema de Vanilie

Prajitura cu Cocos si Crema de Vanilie
Parteneri
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos