Pizokel (varianta dulce)

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Pizokel (varianta dulce)

Ingrediente

  • 500 gr cartofi albi, fainosi
  • 2 galbenusuri
  • 150 - 200 gr faina
  • 4-5 linguri zahar brun din care 2, pudra
  • 200 gr pesmet
  • Nuca (si macinata si tocata din cutit)
  • Smantana si sirop pt toping

Mod de preparare

Tot din inima Ardealului vine si reteta asta si e tot veche (din caietul bunicii mele, care scria cu manuta ei: drojdiuta, deka si alti termeni de care noi am uitat in vreme... )

Avem nevoie de putine ingrediente - este o reteta economicoasa dar foarte buna, o varianta a traditionalilor papanasi.

Pregatim tot ce ne trebuie (bolul in care vom lucra, faina, cele 2 linguri de zahar pudra, separam galbenusurile si punem apa la fiert intr-un vas larg), pentru ca odata incepand a lucra cartofii nu mai avem timp de manevra - cartofii oxideaza urgent!

Curatim cartofii, i dam pe razatoarea fina sau robot (mai degraba!) si repede-repede i stoarcem in maini de apa ce-o contin sarmanii. Si mai repede, daca se poate, adaugam cele doua galbenusuri, zaharul pudra, amestecam dar nu foarte convingator, sa nu le treaca prin cap sa mai lase apa, punem faina si varam manurile (bleah!); amestecam si la nevoie mai adugam faina, pana cand intalnirea de gradul III intre maini si coca este lipicioasa dar placuta.

Intre timp apa de pe soba o fi inceput sa fiarba, o saram bine si incepem sa facem galuscutele: inmuiem o lingura in apa clocotita, scoatem... repede... o portie de coca, o plimbam pe dansa intre palmele umede si cand e rotunda o slobozim in cratita furioasa. Facem tot asa pana terminam coca; galuscutele se lasa la fund si-acolo vor sta vreo 10 minute. Noi nu stam ci luam o tigaie, punem in ea un putin unt si-un putin ulei, lasam sa se topeasca si cand e fierbinte, prajim pesmetul pana la auriu, presaram zahar brun si nuca macinata.

In vremea asta galuscutele se vor fi ridicat la suprafata, semn ca sunt fierte; le scoatem cu o spumiera si le tavalim in pesmetul fierbinte - musai sa sfaraie.

Serviti cu smantana, sirop, duceata, nuca taiata finut, orice va place dar, neaparat fierbinti - se topesc in gura - cand se racesc se si intaresc, ceea ce e tare pacat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
2
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura cu bulion
3
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Desert dulceata de afine
Bucataras.RO

Desert dulceata de afine

E sezonul fructelor de padure si trebuie sa profitam de ele pentru ca sunt atat de bune, iar dulceata merge grozav langa...

Desert dulceata de afine
Gem de gutui cu ghimbir
Culinar.RO

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia