Pizokel (varianta dulce)

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Pizokel (varianta dulce)

Ingrediente

  • 500 gr cartofi albi, fainosi
  • 2 galbenusuri
  • 150 - 200 gr faina
  • 4-5 linguri zahar brun din care 2, pudra
  • 200 gr pesmet
  • Nuca (si macinata si tocata din cutit)
  • Smantana si sirop pt toping

Mod de preparare

Tot din inima Ardealului vine si reteta asta si e tot veche (din caietul bunicii mele, care scria cu manuta ei: drojdiuta, deka si alti termeni de care noi am uitat in vreme... )

Avem nevoie de putine ingrediente - este o reteta economicoasa dar foarte buna, o varianta a traditionalilor papanasi.

Pregatim tot ce ne trebuie (bolul in care vom lucra, faina, cele 2 linguri de zahar pudra, separam galbenusurile si punem apa la fiert intr-un vas larg), pentru ca odata incepand a lucra cartofii nu mai avem timp de manevra - cartofii oxideaza urgent!

Curatim cartofii, i dam pe razatoarea fina sau robot (mai degraba!) si repede-repede i stoarcem in maini de apa ce-o contin sarmanii. Si mai repede, daca se poate, adaugam cele doua galbenusuri, zaharul pudra, amestecam dar nu foarte convingator, sa nu le treaca prin cap sa mai lase apa, punem faina si varam manurile (bleah!); amestecam si la nevoie mai adugam faina, pana cand intalnirea de gradul III intre maini si coca este lipicioasa dar placuta.

Intre timp apa de pe soba o fi inceput sa fiarba, o saram bine si incepem sa facem galuscutele: inmuiem o lingura in apa clocotita, scoatem... repede... o portie de coca, o plimbam pe dansa intre palmele umede si cand e rotunda o slobozim in cratita furioasa. Facem tot asa pana terminam coca; galuscutele se lasa la fund si-acolo vor sta vreo 10 minute. Noi nu stam ci luam o tigaie, punem in ea un putin unt si-un putin ulei, lasam sa se topeasca si cand e fierbinte, prajim pesmetul pana la auriu, presaram zahar brun si nuca macinata.

In vremea asta galuscutele se vor fi ridicat la suprafata, semn ca sunt fierte; le scoatem cu o spumiera si le tavalim in pesmetul fierbinte - musai sa sfaraie.

Serviti cu smantana, sirop, duceata, nuca taiata finut, orice va place dar, neaparat fierbinti - se topesc in gura - cand se racesc se si intaresc, ceea ce e tare pacat.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Checul cu cirese este un desert delicios si usor de preparat, ideal pentru zilele de vara. Cu un aluat pufos si aromat,...

Chec cu cirese - desert pentru toata familia
Supa crema de ciuperci - foarte aromata

Supa crema de ciuperci - foarte aromata

Aceasta supa crema de ciuperci este perfecta in orice moment al zilei, fiind reconfortanta si plina de aroma!

Supa crema de ciuperci - foarte aromata
Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase

Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase

Lipia Naan este un fel de paine rotunda, pufoasa, care este populara în bucataria indiana si subcontinentul indian in...

Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
2
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Chec tigrat
3
Dulciuri

Chec tigrat

Chec tigrat
Spuma de Zmeura
4
Dulciuri

Spuma de Zmeura

Spuma de Zmeura
Cheesecake cu visine (fara coacere)
5
Dulciuri

Cheesecake cu visine (fara coacere)

Cheesecake cu visine (fara coacere)
Parteneri
Aperitiv tarta cu zucchini si branza
Bucataras.RO

Aperitiv tarta cu zucchini si branza

"retete festive de iarna"

Aperitiv tarta cu zucchini si branza
Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Culinar.RO

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Deserturi de vara Aceste minitarte sunt usor de preparat, foarte delicioase si foarte frumusele. Am cautat mai multe retete...

Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete! citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia