Pinza Bolonieza Traditionala

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Reteta traditionala (pt 6 pinze caci pinza se face cadou de Craciun pe linga faptul ca se maninca in familie):
  • Umplutura:
  • 1/2 kg mostarda de gutui
  • 100 gr pinoli (seminte de pin)
  • 400 gr stafide
  • 50 gr cacao amara
  • cedru candit tocat marunt (cantitate dupa gust)
  • vin alb dulce (cantitate dupa gust)
  • rusco (in dialect inseamna gunoi:)) ) este de fapt un amestec de scortisoara, cuisoare, anason si chiar putina nucsoara adica toate condimentele dulciurilor tipice de Craciun
  • Ingrediente pt aluat:
  • 1 kg faina 00
  • 4 oua
  • 400 gr zahar tos
  • 150 gr unt
  • 3 plicuri de praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamiie
  • putin lapte in caz ca e nevoie

Mod de preparare

Este o prajitura tipica Bolognei, foarte buna linga o cafeluta (cu sau fara lapte). Se prepara in special de Craciun si are ritualul ei. Umplutura tb sa stea cam 3 zile inainte de a fii folosita deci "sa se imprieteneasca" ingredientele intre ele.

Se amesteca toate ingredientele umpluturii intr-un vas care se tine la rece pt 3 zile, si se amesteca din cind in cind... Vinul se pune atit cit e necesar ca sa faca compozitia "amestecabila".

Se face un aluat ca cel de biscuiti/tarta. Apoi se imparte in 6 si fiecare parte se intinde intr. Un dreptunghi cu baza mai mare decit inaltimea, se imparte imaginar in 3 (verticale) , se unge cu umplutura si se pune partea din dreapta peste cea din centru si apoi cea din stinga peste cele doua. Se strivesc marginile ca sa nu iasa compozitia. Se da la cuptor la 180C cca 30 minute. Trebuie sa fie aurii iar coca sa fie uscata dar nu prea seaca...

Dupa ce s-au racit se tin in servet de bumbac/in intr-un sertar sau cutie de lemn ca cea in care se tine (se tinea) piinea. La loc racoros. Se poate pastra asa si 15 zile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
3
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Paste - Fettucina Alfredo
4
Paste

Paste - Fettucina Alfredo

Paste - Fettucina Alfredo
Parteneri
Covrigi cu semințe, fără dospire - Rețeta rapidă și gustoasă
Bucataras.RO

Covrigi cu semințe, fără dospire - Rețeta rapidă și gustoasă

Cei mai rapizi și mai gustoși covrigi sunt cei cu aluat fără dospire și fără multă frământare. Îi poți...

Covrigi cu semințe, fără dospire - Rețeta rapidă și gustoasă
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura