Pinza Bolonieza Traditionala

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Reteta traditionala (pt 6 pinze caci pinza se face cadou de Craciun pe linga faptul ca se maninca in familie):
  • Umplutura:
  • 1/2 kg mostarda de gutui
  • 100 gr pinoli (seminte de pin)
  • 400 gr stafide
  • 50 gr cacao amara
  • cedru candit tocat marunt (cantitate dupa gust)
  • vin alb dulce (cantitate dupa gust)
  • rusco (in dialect inseamna gunoi:)) ) este de fapt un amestec de scortisoara, cuisoare, anason si chiar putina nucsoara adica toate condimentele dulciurilor tipice de Craciun
  • Ingrediente pt aluat:
  • 1 kg faina 00
  • 4 oua
  • 400 gr zahar tos
  • 150 gr unt
  • 3 plicuri de praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamiie
  • putin lapte in caz ca e nevoie

Mod de preparare

Este o prajitura tipica Bolognei, foarte buna linga o cafeluta (cu sau fara lapte). Se prepara in special de Craciun si are ritualul ei. Umplutura tb sa stea cam 3 zile inainte de a fii folosita deci "sa se imprieteneasca" ingredientele intre ele.

Se amesteca toate ingredientele umpluturii intr-un vas care se tine la rece pt 3 zile, si se amesteca din cind in cind... Vinul se pune atit cit e necesar ca sa faca compozitia "amestecabila".

Se face un aluat ca cel de biscuiti/tarta. Apoi se imparte in 6 si fiecare parte se intinde intr. Un dreptunghi cu baza mai mare decit inaltimea, se imparte imaginar in 3 (verticale) , se unge cu umplutura si se pune partea din dreapta peste cea din centru si apoi cea din stinga peste cele doua. Se strivesc marginile ca sa nu iasa compozitia. Se da la cuptor la 180C cca 30 minute. Trebuie sa fie aurii iar coca sa fie uscata dar nu prea seaca...

Dupa ce s-au racit se tin in servet de bumbac/in intr-un sertar sau cutie de lemn ca cea in care se tine (se tinea) piinea. La loc racoros. Se poate pastra asa si 15 zile.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Rustica
1
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
2
Conserve, muraturi

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna

Tocana de legume cu morcov si orez este o conserva minunata pentru iarna, care nu lipseste niciodata din camara mea.

Tocana de legume cu morcov si orez - conserva pentru iarna
Prajitura turnata cu branza de vaci
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Conserva de Fasole Verde
5
Conserve, muraturi

Conserva de Fasole Verde

Conserva de Fasole Verde
Parteneri
Pizza bread
Bucataras.RO

Pizza bread

Foarte mult m-a încântat când am vazut pe net, genul acesta de pizza bread, așa că nu am stat prea mult...

Pizza bread
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Gustos.RO

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia