Pasca cu Branza si Stafide

Complexitate
medie
Pasca cu Branza si Stafide

Ingrediente

  • Aluat:
  • 3 oua
  • 200 ml lapte caldut
  • 600 gr faina
  • un pliculet drojdie uscata
  • 120 ml ulei
  • 150 gr zahar
  • coaja de la o lamaie
  • un pliculet zahar vanilat
  • Umplutura:
  • 1 kg branza proaspata
  • 5 oua
  • 120 gr unt la temperatura camerei
  • 200 gr smantana
  • 50 gr gris
  • 150 gr faina
  • 250 gr zahar
  • o lingura esenta de vanilie
  • 200 gr stafide
  • 3 linguri rom
  • 4 linguri lapte
  • coaja de la o lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat

Mod de preparare

Pentru inceput se prepara maiaua din drojdie, o lingura zahar, o lingura faina si putin lapte caldut. Toate ingredientele mentionate la maia se bat bine cu telul, se acopera cu ceva textil pentru a produce caldura si se lasa sa creasca pana ce isi dubleaza volumul.

Intre timp se pun stafidele intr-un vas impreuna cu romul si laptele (cantitatiile mentionate la umplutura) si se lasa sa se umfle.

Intr-un vas mai mare se pune faina, dupa care se face o gaura in mijlocul acesteia si se adauga maiaua. Se amesteca incet cu mana dupa care adaugam ouale, laptele, uleiul, coaja de lamaie, zaharul si zaharul vanilat. Se pastreaza foarte putin ou din ouale de la aluat, pentru a se unge aluatul de pe deasupra pastii!

Se formeaza astfel un aluat mai moale putin ca cel de cozonac, daca este prea moale se mai adauga faina!

Aluatul obtinut se lasa la dospit 30 minute, intre timp se face umplutura.

Branza se mixeaza impreuna cu untul, smantana, zaharul, zaharul vanilat, faina, coaja de lamaie, galbenusurile, stafidele impreuna cu laptele si romul in care au stat si esena de vanilie.

Albusurile impreuna cu putin sare se bat bine cu mixerul pana ce devin o spuma tare, dupa care se incorporeaza usor in compozitia de branza. Atentie: acum se amesteca cu o spatula de lemn sau silicon de jos in sus!

Intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt (eu am inaltat peretii formei de tort cu hartie de copt pentru a nu da peste in cazul in care creste mai mult) se aseaza un strat de 3 cm aluat, dupa care si marginile formei de tort se imbraca intr-un strat subtire de aluat.

Se pastreaza putin aluat pentru a pune deasupra pe marginile pastii si pentru a face o cruce. Deasupra aluatului din tava se pune grisul presarat, dupa care se adauga compozitia de branza.
Pe marginile pascai se pune aluatlul impletit, iar in mijloc se impleteste o cruce din aluat, dupa care se ung cu putin ou batut.. Pasca se pune in cuptorul preincalzit si se lasa focul potrivit precum la cozonaci.
Cand este gata se scoate si se lasa sa se raceasca, dupa care se serveste portionata in felii asemanatoare ca cele de tort.
Pofta buna!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Varza cu ciolan afumat la slow cooker Crock Pot
3
Slow Cooking

Varza cu ciolan afumat la slow cooker Crock Pot

Varza cu ciolan afumat la slow cooker Crock Pot
Tocana cu pulpa de porc si ciuperci
4
Mancaruri cu carne

Tocana cu pulpa de porc si ciuperci

Tocana cu pulpa de porc si ciuperci
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Culinar.RO

Tort de biscuiti cu crema de vanilie

E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...

Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Gustos.RO

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata

Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata