Pasca cu Branza si Stafide

Complexitate
medie
Pasca cu Branza si Stafide

Ingrediente

  • Aluat:
  • 3 oua
  • 200 ml lapte caldut
  • 600 gr faina
  • un pliculet drojdie uscata
  • 120 ml ulei
  • 150 gr zahar
  • coaja de la o lamaie
  • un pliculet zahar vanilat
  • Umplutura:
  • 1 kg branza proaspata
  • 5 oua
  • 120 gr unt la temperatura camerei
  • 200 gr smantana
  • 50 gr gris
  • 150 gr faina
  • 250 gr zahar
  • o lingura esenta de vanilie
  • 200 gr stafide
  • 3 linguri rom
  • 4 linguri lapte
  • coaja de la o lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat

Mod de preparare

Pentru inceput se prepara maiaua din drojdie, o lingura zahar, o lingura faina si putin lapte caldut. Toate ingredientele mentionate la maia se bat bine cu telul, se acopera cu ceva textil pentru a produce caldura si se lasa sa creasca pana ce isi dubleaza volumul.

Intre timp se pun stafidele intr-un vas impreuna cu romul si laptele (cantitatiile mentionate la umplutura) si se lasa sa se umfle.

Intr-un vas mai mare se pune faina, dupa care se face o gaura in mijlocul acesteia si se adauga maiaua. Se amesteca incet cu mana dupa care adaugam ouale, laptele, uleiul, coaja de lamaie, zaharul si zaharul vanilat. Se pastreaza foarte putin ou din ouale de la aluat, pentru a se unge aluatul de pe deasupra pastii!

Se formeaza astfel un aluat mai moale putin ca cel de cozonac, daca este prea moale se mai adauga faina!

Aluatul obtinut se lasa la dospit 30 minute, intre timp se face umplutura.

Branza se mixeaza impreuna cu untul, smantana, zaharul, zaharul vanilat, faina, coaja de lamaie, galbenusurile, stafidele impreuna cu laptele si romul in care au stat si esena de vanilie.

Albusurile impreuna cu putin sare se bat bine cu mixerul pana ce devin o spuma tare, dupa care se incorporeaza usor in compozitia de branza. Atentie: acum se amesteca cu o spatula de lemn sau silicon de jos in sus!

Intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt (eu am inaltat peretii formei de tort cu hartie de copt pentru a nu da peste in cazul in care creste mai mult) se aseaza un strat de 3 cm aluat, dupa care si marginile formei de tort se imbraca intr-un strat subtire de aluat.

Se pastreaza putin aluat pentru a pune deasupra pe marginile pastii si pentru a face o cruce. Deasupra aluatului din tava se pune grisul presarat, dupa care se adauga compozitia de branza.
Pe marginile pascai se pune aluatlul impletit, iar in mijloc se impleteste o cruce din aluat, dupa care se ung cu putin ou batut.. Pasca se pune in cuptorul preincalzit si se lasa focul potrivit precum la cozonaci.
Cand este gata se scoate si se lasa sa se raceasca, dupa care se serveste portionata in felii asemanatoare ca cele de tort.
Pofta buna!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios

Fursecuri cu migdale, un desert simplu și delicios, cu unt și migdale crocante. Perfecte pentru a fi savurate alături de o...

Fursecuri cu migdale - un desert simplu si delicios
Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt

Varza cu carnati si ardei copt
Cele mai apreciate rețete
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
1
Conserve, muraturi

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa

Salata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...

Salata asortata de iarna - o muratura delicioasa
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
2
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Sirop de patlagina
3
Gogosari in sos de mustar cu otet
4
Conserve, muraturi

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Zacusca cu ciuperci de padure si ardei copt
5
Conserve, muraturi

Zacusca cu ciuperci de padure si ardei copt

Zacusca cu ciuperci de padure si ardei copt
Parteneri
Desert melcisori de post, cu rahat
Bucataras.RO

Desert melcisori de post, cu rahat

Am făcut adeseori melcișori, de dulce, sau de post, cu aluat dospit (ca acum) sau cu aluat de foietaj, mai mari, sau mai...

Desert melcisori de post, cu rahat
Clatite americane cu dulceata de gutui
Culinar.RO

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia