Intr-un bol se cerne faina. Se amesteca cu sarea si zaharul.
Separat se pune intr-o craticioara 100 ml lapte caldut si se amesteca cu putin zahar si faina, apoi se zdrobeste drojdia. Se amesteca putin si se lasa la dospit. Se toarna peste faina, se adauga oule batute si uleiul. Laptele sa fie la indemana, usor incalzit. Se amesteca toate la un loc si in functie de cat este cazul se adauga putin cate putin laptele pana se obtine un aluat bun de framantat. Se framanta aluatul pe masa de lucru pana devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Se imparte in doua. Se ia o bucata si se intinde pe masa de lucru in forma dreptunghiulara cu o grosime de cca 0. 5 cm. Se unge cu untul lasat la temperatura camerei. Se presara deasupra nuca macinata, apoi zahar si la sfarsit scortisoara. Se ruleaza strans pe lungime apoi se taie rondele de cca 5 cm. Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pastrand putina distanta intre ele si se lasa sa creasca o jumatate de ora.
Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 40-45 de minute. Inainte cu aproximativ 10 minute, se scot si se ung cu oul batut cu lapte. Cand s-au rumenit frumos deasupra, se scot si se lasa sa se raceasca.
La fel se procedeaza si cu restul aluatului.
Din aceasta cantitate mi-au iesit 26 de bucati.
Se servesc atat calde cat si reci.
Se poate injumatati cantitatea.
Nuca si zaharul se poate pune mai multa sau mai putina in functie de gusturi.
Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateAcesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapidaIata o idee de tort pentru sarbatorile de Paste. Este un tort usor de facut, racoros, aspectuos care vine perfect in...
Tort festiv pentru PasteCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparit
Comentarii