Incalzeste cuptorul la 120 Celsius.
Unge cu putin ulei (sau un sray cu ulei) 8 containere de ceramica, din acelea folosite pentru sufleu si aseaza-le intr-o tava cu apa, nivelul apei trebuie sa ajunga la jumatatea containerelor.
Amesteca incet incontinuu albusele cu zaharul intr-un vas de metal care sta intr-un alt vas mai mare plin cu apa fiarta la foc foarte mic, doar citeva minute pina se dizolva zaharul.
Ia de pe foc, bate albusele spuma, dar nu le bate prea mult pentru ca atunci vei avea un sirop la baza bezelelor dupa coacere.
Pastreza o jumatate de cana de bezea pentru spuma de ciocolata.
Restul de bezea, il pui intr-un cornet de patiserie si umpli containerele, incepind din centru, ca sa nu lasi nici un loc gol.
Acoperi cu folie de aluminiu tavile si dai la cuptor, 20-30 minute.
Apoi scoti containerele din tava, si le pui la frigider cind s-au racit. Nu scoti bezeaua din containere inca.
Spuma de ciocolata:
Imparti smintina de frisca in doua: jumatate o bati frisca tare, cealalta o pui pe foc mic. Cind fierbe, stingi focul, pui inauntru ciocolata taiata bucati si amesteci pina se omogenizeaza.
Combini: ciocolata cu frisca cu jumatate de cana de bezea.
Ca sa umpli bezeaua:
Lasind bezeaua in container, cu o lingurita mai subtire scoti miezul din bezea.
Umpli mijlocul cu spuma de ciocolata si nivelezi suprafata.
Pui din nou la frigider containerele cu bezea.
Crema de vanilie:
Intr-o cratita mai grea, pui laptele, smintina, vanilia, din care ai scos semintele si le pui si pe ele in compozitie.
Lasi la foc mic pina ajunge la fierbere, apoi stingi focul pui jumatate din zahar si lasi 20 minute sa se infuzeze aroma de vanilie si sa se dizolve zaharul.
Intre timp, amesteci galbenusele cu cealalta jumatate de zahar.
Gradual adaugi cite o lingura de lapte fierbinte in galbenuse amestecind incontinuu. Dupa ce ai adaugat jumatate din laptele fierbinte, torni galbenusele peste lapte si pui pe foc incet, amestecind incontinuu.
Cind s-a ingrosat, stingi focul. Mie aproape mi s-a taiat crema, am adaugat o lingura de unt si nu s-a mai taiat deloc.
Strecosi crema printr-o sita si o pui la frigider.
Prajiturele de ciocolata:
Amesteci untul cu zaharul pudra. cerni faina si cacaoa impreuna, bati albusul spuma. Amesteci untul cu jumatate din faina si cacao, apoi cu oul si apoi restul de faina.
Cu o forma rodunda adaugi putina compozitie in forma, scoti forma si nivelezi cu un cutit, incearca sa le faci de diametrul bezelelor. Mie asta mi s-a parut cel mai greu. Foloseste hirtie de copt, sau silpat.
Incalzeste cuptorul la 175 Celsius, le coci 12 minute exact.
Asamblare: Intr-o farfurie alba, pui 3-4 linguri de crema de vanilie.
Bezeaua o scoti cu fundul in sus pe un servetel, ca sa se scurga orice urma de sirop, apoi o iei incet cu mina si o asezi in mijloc peste crema.
Deasupra pui o prajiturica si presari ciocolata rasa. Eu am pus niste puncte de ciocolata topita pe farfurie si in virf. Am uitat sa mai pun doua frunze de menta pe farfurie.
Pofta Buna!
Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraCornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....
Cornulete cu mac de CraciunReteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.
Tort Diplomat
Comentarii