La Vie En Rose

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pt blat:
  • 4 oua
  • o cana de zahar
  • o cana de faina
  • 1 plic praf de copt
  • 2 linguri de lapte
  • 50 ml apa
  • 50 ml ulei
  • o fiola de vanilie
  • o lingura coaja de lamaie
  • Pt crema:
  • 1 kg de capsuni
  • 2 plicuri de budinca de capsuni
  • 800 ml lapte
  • Pt jeleu:
  • 2 plicuri Tort-jelee rosu
  • 8 linguri de zahar
  • 500 suc de capsuni/apa
  • Pt ornat:
  • 1 plic de frisca
  • 150 ml lapte
  • 1 plic intaritor de frisca
  • 1 plic zahar vanilat
  • 4 linguri de zahar
  • alune de padure
  • capsuni

Mod de preparare

Blatul:
Se fierbe apa si zaharul pana se topeste zaharul si se obtine un sirop.

Se bat albusurile spuma tare-eu adaug intotdeauna cateva picaturi de otet, apoi se adauga siropul in fir subtire. Separat se freaca galbenusurile cu uleiul, ca la maioneza.

Peste albusurile batute spuma se pun galbenusurile, vanilia, praful de copt stins in laptele caldut, faina in ploaie si coaja de lamaie. Am mai adaugat cateva picaturi de colorant rosu, spre rusinea mea, caci am vrut sa folosesc zeama de sfecla rosie, ca tocmai cumparasem un borcan special pt. asta, dar mi-a fost frica... daca nu mai crestea blatul si puneam prea multa zeama? Asa ca nu m-am mai chinuit si am pus colorant...

Compozitia se toarna intr-o forma de tort tapetata cu unt si hartie de copt. Se coace la foc moderat aprox. 20-25 de min.

Reteta de blat am luat-o de la Teo de vreo 2 ani de zile si fac mereu blatul acesta, e foarte pufos.

Dupa ce se raceste, se taie in trei...

Pt. crema:
Cele doua plicuri de budinca se prepara conform instructiunilor de pe plic cu doar 800 ml de lapte si in loc de 4 linguri de zahar, cred ca am pus 8... cu toate acestea, ajutorul de bucatar mi-a spus ca as mai fi putut pune... Am pus folie peste budinca sa nu prinda pojghita si am dat-o la rece.

Pt. jeleu:
Na, ce sa fac daca tot dupa plic m-am ghidat? Faceti la fel. Cele doua plicuri de tort jelee se amesteca tot cu 8 lg de zahar si 500 ml apa, ca suc de capsuni n-am mai apucat sa fac...

Asamblarea:
Se taie blatul de tort in trei... cu un cutit foarte bine ascutit, ca fierastraul de torturi n-a putut sa patrunda-ntransul... e foarte pufos, v-am spus si elastic...

Apoi, se aseaza primul blat in tava.

Am dat la blender o mana de capsuni si cu pireul rezultat am insiropat primul blat. Apoi am feliat capsuni si am asezat frumos feliile pe toata suprafata blatului.

Am rasturnat budinca, niveland-o frumos.

Am pus al doilea blat peste budinca, am insiropat cu pireul de capsuni, am pus iar felii de capsuni pe toata suprafaa blatului si am rasturnat jeleul peste ele. A cam intrat in blat jeleul...

Am asezat si al treilea blat peste jeleu si am lasat tortul la frigider pana a doua zi.

Ornarea:
Am batut frisca cu laptele, am adaugat zaharul vanilat si zaharul si cand s-a intarit am pus frisca intr-un posh si am ornat tortul... prima data am intins-o cu cutitul meu de silicon...

Patru capsuni mari si frumoase se taie in trei si se pun in cele 4 puncte cardinale ale tortului sub un mot de frisca feliile, altfel nu stau asa falnice si mandre; -)))

In mijlocul feliilor, pe un mot de frisca se pune o aluna de padure cu tot cu coaja.

Eu am blenduit celelalte alune, nu mai multe de-un pumn si le-am presarat pe suprafata tortului.

Lateralele tortului sau bordura am decorat-o cu felii de capsuni.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu foi si gem de prune
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina...

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
Dulciuri

Savarine cu frisca

Se separă galbenusurile de albusuri. Peste gălbenușuri se pune cu un praf de sare. Sarea va intensifica culoarea lor....

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca are o combinație de texturi ce te cuceresc atât vizual cât și ca gust. Blatul din albușuri cu mac și...

Prajitura Tosca
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
2
Romania

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
4
Romania

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
Savarine cu frisca
5
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca