Blatul:
Se fierbe apa si zaharul pana se topeste zaharul si se obtine un sirop.
Se bat albusurile spuma tare-eu adaug intotdeauna cateva picaturi de otet, apoi se adauga siropul in fir subtire. Separat se freaca galbenusurile cu uleiul, ca la maioneza.
Peste albusurile batute spuma se pun galbenusurile, vanilia, praful de copt stins in laptele caldut, faina in ploaie si coaja de lamaie. Am mai adaugat cateva picaturi de colorant rosu, spre rusinea mea, caci am vrut sa folosesc zeama de sfecla rosie, ca tocmai cumparasem un borcan special pt. asta, dar mi-a fost frica... daca nu mai crestea blatul si puneam prea multa zeama? Asa ca nu m-am mai chinuit si am pus colorant...
Compozitia se toarna intr-o forma de tort tapetata cu unt si hartie de copt. Se coace la foc moderat aprox. 20-25 de min.
Reteta de blat am luat-o de la Teo de vreo 2 ani de zile si fac mereu blatul acesta, e foarte pufos.
Dupa ce se raceste, se taie in trei...
Pt. crema:
Cele doua plicuri de budinca se prepara conform instructiunilor de pe plic cu doar 800 ml de lapte si in loc de 4 linguri de zahar, cred ca am pus 8... cu toate acestea, ajutorul de bucatar mi-a spus ca as mai fi putut pune... Am pus folie peste budinca sa nu prinda pojghita si am dat-o la rece.
Pt. jeleu:
Na, ce sa fac daca tot dupa plic m-am ghidat? Faceti la fel. Cele doua plicuri de tort jelee se amesteca tot cu 8 lg de zahar si 500 ml apa, ca suc de capsuni n-am mai apucat sa fac...
Asamblarea:
Se taie blatul de tort in trei... cu un cutit foarte bine ascutit, ca fierastraul de torturi n-a putut sa patrunda-ntransul... e foarte pufos, v-am spus si elastic...
Apoi, se aseaza primul blat in tava.
Am dat la blender o mana de capsuni si cu pireul rezultat am insiropat primul blat. Apoi am feliat capsuni si am asezat frumos feliile pe toata suprafata blatului.
Am rasturnat budinca, niveland-o frumos.
Am pus al doilea blat peste budinca, am insiropat cu pireul de capsuni, am pus iar felii de capsuni pe toata suprafaa blatului si am rasturnat jeleul peste ele. A cam intrat in blat jeleul...
Am asezat si al treilea blat peste jeleu si am lasat tortul la frigider pana a doua zi.
Ornarea:
Am batut frisca cu laptele, am adaugat zaharul vanilat si zaharul si cand s-a intarit am pus frisca intr-un posh si am ornat tortul... prima data am intins-o cu cutitul meu de silicon...
Patru capsuni mari si frumoase se taie in trei si se pun in cele 4 puncte cardinale ale tortului sub un mot de frisca feliile, altfel nu stau asa falnice si mandre; -)))
In mijlocul feliilor, pe un mot de frisca se pune o aluna de padure cu tot cu coaja.
Eu am blenduit celelalte alune, nu mai multe de-un pumn si le-am presarat pe suprafata tortului.
Lateralele tortului sau bordura am decorat-o cu felii de capsuni.
Stifado este o reteta din Grecia si se pregateste cu ceapa arpagic. In lipsa acesteia se poate pregati si cu ceapa normala,...
Stifado de puiDrobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...
Drob de miel, reteta videoOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj
Comentarii