Jerbo sau Greta Garbo - Varianta de Post

Complexitate
redusa
Jerbo sau Greta Garbo - Varianta de Post

Ingrediente

  • 480 gr faina
  • 200 gr margarina
  • 10 gr drojdie proaspata sau 1 lingura de drojdie uscata
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1 lingurita de bicarbonat
  • 1 lingura de zahar (inca odata-nu e greseala)
  • gem de caise
  • 300 gr nuca macinata amestecata cu zahar dupa gustul vostru)
  • coaja de lamaie (optional)
  • vanilie (optional)
  • lapte de cocos (soia, migdale)
  • Glazura
  • 100 gr zahar
  • 3 lingurite cu varf de cacao
  • margarina cat o nuca
  • 2-3 linguri de apa calda

Mod de preparare

Drojdia se amesteca cu 1 lingura de zahar si 2 linguri de lapte de cocos sau de apa calda. Se lasa sa dospeasca. Faina cu 1 lingura de zahar, praf de copt si bicarbonatul se amesteca intre ele dupa care se pune margarina si cu ajutorul degetelor se freaca faina intre ele pana obtinem un amestec faramicios.

Drojdia, daca este buna, deja este dospita si o adaugam peste faina, incercam sa omogenizam cat se poate de mult. Incepem sa adaugam tot cate una lingura de lapte caldut si framantam. Tot acuma se adauga si vanilia daca folositi. Nu adaugam lapte dintr-o data ca sa nu punem prea mult. Depinde de faina folosita vom avea nevoie de 35-60 ml lapte (poate ceva mai mult).

Framantam pana obtinem un aluat moale, nelipicios care se poate modela/intinde frumos si fara probleme. Nu framantam prea mult ca sa nu activam prea mult glutenul pentru ca aluatul se va intinde greu (tinde sa se stragna mereu).

Daca ati framantat prea mult atunci trebuie sa lasati aluatul sa se odihneasca o ora si puteti trece la pasul urmator.

Se imparte aluatul in trei parti egale. Se intinde prima foaie si se aseaza in tava. Peste el se pune gem de caise din belsug si apoi un strat de nuca amestecata cu zahar, lamaie (coaja rasa), deasupra se pune a doua foaie si iar un strat de gem si unul de nuca cu zahar, se acopera prajitura cu a treia foaie de aluat care se intinde putin mai mult si marginile se trag in jos si incercam sa impingem sub toata prajitura (pe la margini) cu ajutorul unei furculite.

Se impunge aluatul peste tot, se preseaza ca sa scoatem aerul format si punem la cuptorul preancalzit la foc mediu (360 f 190C). Cand asezam nuca in tava, fiecare strat il presam cu dosul unei linguri de supa. Se coace pana prinde o crusta aurie spre maroniu deasupra.

Scoatem din cuptor si lasam in tava sa se raceasca si dupa racire preparam glazura in felul urmator.
Amestecam zaharul cu cacaoa, omogenizam bine si adaugam 2 linguri de apa calda, amestecam bine. Daca este necesar mai adaugam inca o lingura de apa.

Aveti grija nu puneti toata apa odata pentru ca zaharul la topire si margarina mai dau inca suficienta textura lichida si daca avem prea multa apa glazura nu se incheaga la racire.

Fierbinte se toarna deasupra intregii prajituri (in tava) printr-o sita fina pentru a scapa d eventualele faramituri de cacao netopita, se intinde frumos pe toata suprafata prajiturii si se lasa la racit.
Rece, se portioneaza si se serveste ca atare.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure

Tiramisu la Pahar cu Nectarine si Mure
Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote

Pui cu dovlecei en papillote
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Rustica
1
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă

Cum se face sucul de roșii pentru iarnă
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Kinder Bueno
5
Dulciuri

Prajitura Kinder Bueno

Aceasta prajitura se bazeaza adesea pe baza de biscuiti sau blat de ciocolata fina, care este apoi umpluta cu o crema moale...

Prajitura Kinder Bueno
Parteneri
Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc
Bucataras.RO

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

Cui nu ii plac papanasii? Pufosi, dulci, garnisiti cu smantana si dulceata buna de casa, cuceresc orice pofticios. Dintre...

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Gustos.RO

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia