Inghetata de Vanilie

Complexitate
redusa
Inghetata de Vanilie

Ingrediente

  • 2 cani de lapte (400 ml)
  • 3 galbenusuri
  • 3/4 cana zahar alb (280 g)
  • 1 pastaie de vanilie
  • 250 ml frisca lichida, cea mai grasa varianta pe care o gasiti (double cream, in engleza)

Mod de preparare

Se pune laptele la incalzit (nu trebuie sa ajunga niciodata la temperatura de fierbere).

In timp ce laptele e pe foc, se diseaca pastaia de vanilie cu cutitul si se curata “miezul” (nu stiu exact cum sa-i spun). Pastaia curatata se pune in laptele de pe foc. Miezul se da putin deoparte.

Cele 3 galbenusuri se bat bine cu zaharul pana capata o culoare pala. Apoi se adauga vanilia pe care am extras-o din pastaie.

Se ia laptele de pe foc (care n-ar tb sa fie mai fierbinte de 70 de grade. Daca nu aveti termometru, tineti laptele la o temperatura care permite aparitia unui strat subtire de spuma la marginile vasului, insa nu ajunge sa fiarba). Se foloseste putin lapte pentru a tempera galbenusurile. Concret, se toarna cate putin lapte in galbenusurile in care mestecam energic pentru a incorpora laptele fiebinte. Laptele se toarna in timp ce se mesteca pentru a nu permite oalor sa se coaguleze si sa se faca omleta de la temperatura ridicata a laptelui. e nevoie de cam o cana de lapte pentru a aduce ouale la temperatura potrivita.

Dupa ce am incalzit ouale, le punem in vasul cu lapte pe care-l punem inapoi pe foc. Mestecam continuu, avand grija sa nu fiarba lichidul. Temperatura la care trebuie tinut e in jur de 70 de grade c.

Si acum urmeaza partea care mie mi-a permis sa citesc jumatate de carte. Trebuie mestecat constant in crema, pana cand se ingroasa suficient. Capata consistenta unui aluat de clatite mai subtirel. Se poate face si testul cu spatula: se scoate spatula din vas, si se trage o linie orizontala pe ea. Crema de pe jumatatea superioara n-ar trebui sa curga atat de mult incat sa o atinga pe cea din jumatatea inferioara. Eu cred ca am mestecat vreo 3 ore.

Cand s-a legat suficient, se pregatesc 2 vase care sa intre unul in altul. In primul vas se pun cuburi de gheata, apoi se pune al doilea vas peste ele. Le vom folosi pentru a raci compozitia.

Strecuram compozitia pentru a nu ramane bucati din pastaile de vanilie. Incepem apoi sa mestecam incet. In timp ce se raceste, devine tot mai cremoasa si mai tentanta.

Frisca lichida se bate separat (aveti grija sa nu o bateti prea mult, sa nu obtineti unt). Se adauga peste compozitia de lapte si se amesteca incet, cu miscari ample, pana la omogenizare.

Se da la congelator. Eu am mestecat de 2 ori in ea, pentru a ma asigura ca nu se formeaza cristale de gheata si ca ramane cremoasa, dar nu cred ca era neaparat necesar.

Se lasa vreo 5-6 ore. Inainte de a fi consumata se lasa un pic la topit. e o inghetata cremoasa care poate fi obtinuta fara masina de inghetata. Insa trebuie sa fiti dispusi sa pierdeti cateva ore mestecand in compozitie.
Am gasit o reteta de inghetata cremoasa care nu necesita masina de inghetata. o postez, exclusiv pentru cei ca mine, care nu mai stiu altceva pe lumea asta decat inghetata. Reteta e simpla, insa dureaza foarte mult, pentru ca trebuie mestecat constant in lapte.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.