Inghetata de Lapte cu Rozmarin

Complexitate
redusa
Inghetata de Lapte cu Rozmarin

Ingrediente

  • Pentru 6 portii:
  • 500 ml lapte cat mai gras
  • 250 g creme fraiche (sau frisca)
  • 150 g zahar
  • 1 fir de rozmarin

Mod de preparare

Ideal e sa avem produse organice, pentru a ne putea bucura pe deplin de simplitatea retetei.

Laptele si zaharul se combina si se pun pe foc mic. Se adauga firul de rozmarin. Verificati lichidul sa nu inceapa sa fiarba. Trebuie sa ajunga la punctul in care apar bule mici la suprafata laptelui, si eventual putina spuma. Se ia de pe foc. (Daca aveti termometru, il puteti lua de pe foc cand ajunge la 90 de grade - eu asa am facut).

Acoperiti laptele si lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Adaugati smantana, apoi scoatet-i rozmarinul si strecurati lichidul pentru a evita sa ramana in inghetata eventualele frunzulite.

Daca aveti masina de inghetata, acum e momentul sa va felicitati ca ati avut inspiratia sa o cumparati. Puneti lichidul in masina si respectati instructiunile acesteia.

Daca nu aveti masina de inghetata, puneti lichidul intr-un vas si dati-l in congelator. Mestecati cu o furculita sau un tel din 40 in 40 de minute pentru a evita formarea cristalelor de gheata. Nu veti obtine chiar textura cremoasa specifica unui gelato, dar va fi un rezultat satisfacator.

Eu am facut-o intr-o seara, prin urmare am apucat sa mestec de vreo 4-5 ori, si apoi a trebuiy sa ma culc. Deci s-au format cristale de gheata, chiar daca am pazit-o o jumate de noapte. a fost insa foarte buna si asa.
Am facut reteta asta pentru ca mi-a placut foarte mult cum suna titlul: Fior di Latte al Rosmarino. In teorie, e o reteta de gelato. In practica, daca laptele ar fi fost fruct, as fi trecut reteta la categoria sorbet la cum mi-a iesit mie.

Specific pentru gelato este faptul ca are ca ingrediente principale laptele si frisca/smantana proaspata. De aceea nu voi povesti despre istoria inghetatei (care a inceput acum vreo 5000 de ani la chinezi si a fost apoi dusa la nivel de arta de catre italieni), ci voi mentiona cand a inceput laptele sa faca parte din inghetata/gelato.

In 1694 Antonio Latini publica prima carte in care se mentioneaza retete de inghetata cu lapte. Cartea, care se numea Tratat asupra diferitelor tipuri de sorbet sau gheata[, contine o reteta de “sorbet cu lapte fiert”, pe care multi o considera certificatul de nastere al inghetatei actuale. Prima carte dedicata in intregime artei de a face deserturi inghetate a fost publicata in Napoli in 1775. Autorul ei, Filippo Baldini, aloca un capitol intreg “sorbeturilor cu lapte”.

Primele inghetate asa cum le intelegem astazi, adica facute din lapte si smantana proaspata s-au nascut in Italia, in secolul 17. s-au raspandit repede in Franta, iar de acolo au ajuns cu usurinta la celelalte curti europene.

Inghetata, in forma actuala e rezultatul unei multitudini de experimente pe care bucatarii italieni le-au facut acum cateva sute de ani. Ei sunt precursorii acestui desert, care, pentru mine personal, e o inventie la fel de importanta precum electricitatea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita
Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa

Supa de Pui cu Taietei de Casa
Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa

Ficatei de pui cu gnocchi de casa
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
2
Dulciuri

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged

Prajitura cu Umplutura de Mere si Aluat Fraged
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Spaghete carbonara reţetă
4
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Cozonac cu carne in foi de varza murata
5
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Parteneri
Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Culinar.RO

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat