Inghetata de Lapte cu Rozmarin

Complexitate
redusa
Inghetata de Lapte cu Rozmarin

Ingrediente

  • Pentru 6 portii:
  • 500 ml lapte cat mai gras
  • 250 g creme fraiche (sau frisca)
  • 150 g zahar
  • 1 fir de rozmarin

Mod de preparare

Ideal e sa avem produse organice, pentru a ne putea bucura pe deplin de simplitatea retetei.

Laptele si zaharul se combina si se pun pe foc mic. Se adauga firul de rozmarin. Verificati lichidul sa nu inceapa sa fiarba. Trebuie sa ajunga la punctul in care apar bule mici la suprafata laptelui, si eventual putina spuma. Se ia de pe foc. (Daca aveti termometru, il puteti lua de pe foc cand ajunge la 90 de grade - eu asa am facut).

Acoperiti laptele si lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Adaugati smantana, apoi scoatet-i rozmarinul si strecurati lichidul pentru a evita sa ramana in inghetata eventualele frunzulite.

Daca aveti masina de inghetata, acum e momentul sa va felicitati ca ati avut inspiratia sa o cumparati. Puneti lichidul in masina si respectati instructiunile acesteia.

Daca nu aveti masina de inghetata, puneti lichidul intr-un vas si dati-l in congelator. Mestecati cu o furculita sau un tel din 40 in 40 de minute pentru a evita formarea cristalelor de gheata. Nu veti obtine chiar textura cremoasa specifica unui gelato, dar va fi un rezultat satisfacator.

Eu am facut-o intr-o seara, prin urmare am apucat sa mestec de vreo 4-5 ori, si apoi a trebuiy sa ma culc. Deci s-au format cristale de gheata, chiar daca am pazit-o o jumate de noapte. a fost insa foarte buna si asa.
Am facut reteta asta pentru ca mi-a placut foarte mult cum suna titlul: Fior di Latte al Rosmarino. In teorie, e o reteta de gelato. In practica, daca laptele ar fi fost fruct, as fi trecut reteta la categoria sorbet la cum mi-a iesit mie.

Specific pentru gelato este faptul ca are ca ingrediente principale laptele si frisca/smantana proaspata. De aceea nu voi povesti despre istoria inghetatei (care a inceput acum vreo 5000 de ani la chinezi si a fost apoi dusa la nivel de arta de catre italieni), ci voi mentiona cand a inceput laptele sa faca parte din inghetata/gelato.

In 1694 Antonio Latini publica prima carte in care se mentioneaza retete de inghetata cu lapte. Cartea, care se numea Tratat asupra diferitelor tipuri de sorbet sau gheata[, contine o reteta de “sorbet cu lapte fiert”, pe care multi o considera certificatul de nastere al inghetatei actuale. Prima carte dedicata in intregime artei de a face deserturi inghetate a fost publicata in Napoli in 1775. Autorul ei, Filippo Baldini, aloca un capitol intreg “sorbeturilor cu lapte”.

Primele inghetate asa cum le intelegem astazi, adica facute din lapte si smantana proaspata s-au nascut in Italia, in secolul 17. s-au raspandit repede in Franta, iar de acolo au ajuns cu usurinta la celelalte curti europene.

Inghetata, in forma actuala e rezultatul unei multitudini de experimente pe care bucatarii italieni le-au facut acum cateva sute de ani. Ei sunt precursorii acestui desert, care, pentru mine personal, e o inventie la fel de importanta precum electricitatea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Bucataras.RO

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital

De cand am revenit din Bulgaria, m-am gandit numai la vinetele mancate la un restaurant bulgaresc, asa ca astazi va prezint...

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura