Gulab Jamun

Postat pe: 24-05-2013
(2)

Ingrediente

Pentru sirop:
300 g zahar tos
250 ml apa
1/2 lingurita cu cardamom macinat
2 lingurite cu apa de trandafiri
Pentru aluat:
4 linguri cu faina proaspat cernuta (este posibil sa aveti nevoie de o cantitate mai mare de faina)
1/2 cana cu lapte praf
1/4 lingurita cu praf de copt
un praf de sare
1 lingura cu ghee
2 linguri cu iaurt
2 linguri cu lapte
baie de ulei pentru prajit si ulei pentru modelarea aluatului

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

40min
Pentru sirop:
- Se pun intr-o oala zaharul, apa, cardamomul si apa de trandafiri.
- Se amesteca ingredientele cu o lingura din lemn si se pune oala la foc mic - mediu, amestecand cu o lingura din lemn pana zaharul se dizolva iar amestecul ajunge la temperatura de fierbere. Cand amestecul ajunge la temperatura de fierbere, se reduce intensitatea flacarii la minim.

- Se lasa amestecul sa fiarba foarte incet amestecand periodic compozitia. Se va forma un sirop ce va fi folosit dupa pregatirea aluatului.

Pentru aluat:
- Se amesteca intr-un bol faina, laptele praf, sarea si praful de copt.
- Se adauga ghee si se amesteca ingredientele.
- Se adauga iautul si se amesteca foarte bine ingredientele.

- Se adauga laptele si se amesteca ingredientele pana la formarea unei mase de aluat. Daca este necesar, pentru a obtine o consistenta optima a aluatului se poate adauga suplimentar putina faina.
- Se acopera vasul si se lasa aluatul sa se odihneasca aproximativ 10 minute.

- Se ung mainile cu putin ulei. Se rup bucatele de aluat din care se modeleaza mici sfere. Aceastea se pastreaza acoperite cu un prosop de bucatarie umezit pana in momentul in care vor fi preparate termic.

- Se incalzeste uleiul - este necesara baie de ulei (uleiul nu trebuie sa fie foarte incins deoarece in acest caza bucatelele de aluat se pot crapa). Se pun bucatelele de aluat cu grija, una cate una in baia de ulei - la inceput ele se scufunda in baia de ulei insa ulterior revin la suprafata (trebuie supravegheate permanent si intoarse pentru a nu se arde).

- Bucatelele de aluat bine preparate termic se scot din baia de ulei cu o spumiera. Se aseaza pe servetele absorbante din hartie pentru a indeparta excesul de ulei.

- Se stinge flacara care pastreaza fierbinte siropul pregatit. Se aseaza micile sfere de aluat preparate termic in sirop, se acopera vasul si se lasa astfel in asteptare aproximativ 20 - 30 de minute.

- Se servesc la temperatura camerei alaturi de cateva lingurite cu sirop.
Ingredientele mentionate sunt pentru 2 portii.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Gulab Jamun" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

antoniah
•  03.06.2013 04:26:15

Antuza, daca este posibil, eu cred ca ar fi bine sa nu inlocuiesti untul clarificat (ghee). Atasez link-ul spre o postare a Luciei in care gasesti pas cu pas fiecare timp de lucru pentru a pregati usor untul clarificat (tu ai nevoie de o cantitate foarte mica): http://www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/sosuri/unt-clarifiat-ghee-6334/
Nu cred ca ca untul clarificat poate fi inlocuit cu ulei (si nici in proportia de 1:1).
Iti doresc o saptamana frumoasa si mult succes in tot ceea ce faci!

antuza
•  29.05.2013 22:54:45

buna seara, foarte bine arata aceste rotocoale, dar as dori sa stiu cu ce pot inlocui gheea. va multumesc.

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Gulab Jamun