Gugelhupf

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Gugelhupf

Ingrediente

  • ingrediente:
  • - 600 g faina alba 000 proaspat cernuta
  • - 1 plic drojdie uscata - Dr Oetker (un plic contine 7 g drojdie uscata)
  • - 200 ml lapte caldut
  • - 200 g zahar
  • - 300 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
  • - 5 oua
  • - 1 lingurita esenta de vanilie - Dr Oetker
  • - 1 lamaie mare
  • - 100 g stafide
  • - 120 g migdale decojite, maruntite
  • - 100 ml rom
  • - sare de mare fin macinata
  • - 30 g unt pentru uns tava
  • - 1 lingura cu faina pentru tapetat tava
  • - 1 lingura cu zahar pudra pentru decor

Mod de preparare

Mod de preparare:
- Stafidele se pun intr-un vas impreuna cu romul. Se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa aproximativ 1 ora la temperatura camerei.
- Se mixeaza untul si zaharul pana la obtinerea unui amestec cremos.

- Se incorporeaza treptat ouale in amestec (unul cate unul), cu ajutorul telului. Nu se adauga urmatorul ou pana cand precedentul nu a fost complet incorporat in amestec.
- Se spala lamaia si se rade marunt pe razatoare coaja acesteia.
- Se storc stafidele inmuiate in prealabil in rom.

- Se dizolva drojdia in lapte caldut.
- Se adauga amestecului de unt, zahar si oua pregatit anterior, esenta de vanilie, coaja rasa a lamaii, stafidele, migdalele si un praf de sare, amestecand compozitia.
- Se incorporeaza drojdia dizolvata in lapte, turnand putin cate putin in amestecul pregatit, alternativ cu faina, adaugata treptat ”in ploaie”.

- Se unge tava speciala pentru ”Gugelhupf” cu unt si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia in tava. Aceste ingrediente sunt suficiente pentru pregatirea unui cozonac (foarte) mare sau a doi cozonaci medii (in functie de dimensiunea tavii pe care o folositi).

- Se acopera tava / tavile cu un prosop pentru bucatarie si se aseaza intr-un loc cald. - Se lasa la dospit pana cand aluatul isi dubleaza volumul (aproximativ 1 ora si jumatate).
- Se incalzeste cuptorul la 170 grade c.

- Cozonacul se coace pe nivelul intermediar al cuptorului, la 170 grade c, pana dobandeste o culoare frumoasa aurie (aprozimativ 40 de minute). In timpul pe care il petrece in cuptor cozonacul creste si din acest motiv este bine sa apreciati cu atentie dimensiunea tavii / dimensiunile tavilor.

- Cozonacul copt se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se rastoarna tava pe un platou si se pudreaza suprafata cozonacului cu zahar pudra.
Reteta aceasta este o reteta traditionala germana si am gasit-o in volumul 20 al colectiei ”Delicii in bucatarie - Retete traditionale din bucatariile Europei”.

Timpul de pregatire mentionat cuprinde 25 de minute pentru preparare, aproximativ 90 de minute pentru dospire si 40 de minute pentru coacere.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Clatite cu dovlecel si branza
2
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
4
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
5
Carte de bucate

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.