Mod de preparare:
- Stafidele se pun intr-un vas impreuna cu romul. Se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa aproximativ 1 ora la temperatura camerei.
- Se mixeaza untul si zaharul pana la obtinerea unui amestec cremos.
- Se incorporeaza treptat ouale in amestec (unul cate unul), cu ajutorul telului. Nu se adauga urmatorul ou pana cand precedentul nu a fost complet incorporat in amestec.
- Se spala lamaia si se rade marunt pe razatoare coaja acesteia.
- Se storc stafidele inmuiate in prealabil in rom.
- Se dizolva drojdia in lapte caldut.
- Se adauga amestecului de unt, zahar si oua pregatit anterior, esenta de vanilie, coaja rasa a lamaii, stafidele, migdalele si un praf de sare, amestecand compozitia.
- Se incorporeaza drojdia dizolvata in lapte, turnand putin cate putin in amestecul pregatit, alternativ cu faina, adaugata treptat ”in ploaie”.
- Se unge tava speciala pentru ”Gugelhupf” cu unt si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia in tava. Aceste ingrediente sunt suficiente pentru pregatirea unui cozonac (foarte) mare sau a doi cozonaci medii (in functie de dimensiunea tavii pe care o folositi).
- Se acopera tava / tavile cu un prosop pentru bucatarie si se aseaza intr-un loc cald. - Se lasa la dospit pana cand aluatul isi dubleaza volumul (aproximativ 1 ora si jumatate).
- Se incalzeste cuptorul la 170 grade c.
- Cozonacul se coace pe nivelul intermediar al cuptorului, la 170 grade c, pana dobandeste o culoare frumoasa aurie (aprozimativ 40 de minute). In timpul pe care il petrece in cuptor cozonacul creste si din acest motiv este bine sa apreciati cu atentie dimensiunea tavii / dimensiunile tavilor.
- Cozonacul copt se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se rastoarna tava pe un platou si se pudreaza suprafata cozonacului cu zahar pudra.
Reteta aceasta este o reteta traditionala germana si am gasit-o in volumul 20 al colectiei ”Delicii in bucatarie - Retete traditionale din bucatariile Europei”.
Timpul de pregatire mentionat cuprinde 25 de minute pentru preparare, aproximativ 90 de minute pentru dospire si 40 de minute pentru coacere.
Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicateSupa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparatPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorE foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...
Tort de biscuiti cu crema de vanilieIncearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Comentarii