Gnocchi de Castane cu Sos de Ciocolata

Complexitate
redusa
Gnocchi de Castane cu Sos de Ciocolata

Ingrediente

  • Pentru 4- 5 portii:
  • Pentru sos de ciocolata si alune de padure:
  • -25 g alune de padure
  • -100 g ciocolata cu lapte, rupta in bucatele
  • -50 ml smantana pentru frisca
  • Pentru gnocchi de castane:
  • -250 g piure castane (indulcit si cu rom)
  • -200 g branza ricotta (scursa, daca e cazul) / urda
  • -1 ou mic
  • -50 g faina (2 linguri)
  • Pentru sotat in unt vanilat:
  • -2 linguri bune de unt
  • -½ pastaie vanilie
  • -4 lingurite zahar pudra
  • Pentru servit: pudra de ciocolata / ciocolata rasa fin

Mod de preparare

Pentru sos de ciocolata si alune de padure
Prajiti alunele de padure in cuptor, timp de 5 min, la 200 grade, intorcandu-le de cateva ori ca sa nu se arda.
Scoateti pe un prosop si frecati bine pentru a indeparta coaja de pe ele.
Mixati-le in robot pana devin pasta.
Separat, topiti ciocolata la bain-marie.
Adaugati pasta de alune, mixati bine, apoi smantana pentru frisca si mixati inca cateva secunde (cat sa se omogenizeze ingredientele). Lasati in asteptare.

* Puteti pregati sosul cu 1 zi inainte si sa-l pastrati in frigider, intr-un borcan. Ca sa-l folositi, scufundati 10 min borcanul in apa fierbinte, cat sa se incalzeasca.

Pentru gnocchi de castane
Amestecati bine ricotta / urda cu piureul de castane, folosind o furculita.
Adaugati intai oul batut, amestecati bine, apoi faina si omogenizati.

* Veti obtine o pasta putin mai lipicioasa, dar nu fiti tentate sa adaugati faina (asa trebuie sa fie).

Luati cate 1 lingura cu varf din aluatul obtinut si puneti-o pe masa de lucru infainata bine.
Rulati-o pe suprafata de lucru ca sa se acopere cu faina, apoi modelati-o sub forma de sul subtire (diametrul de aprox 1, 5 cm), avand mainele infainate.
Taiati fiecare sul in felii groase de circa 1 cm.
Treceti fiecare bucatica de aluat peste dintii unei furculite intoarse invers, pentru a se imprima pe aluat modelul caracteristic de gnocchi.
Transferati-le direct pe hartie de copt presarata cu faina.
Intre timp, puneti la fiert multa apa, intr-un vas, iar cand clocoteste, dati focul mic.
Fierbeti gnocchi timp de 1 min, din momentul in care se ridica la suprafata (eventual in mai multe transe- nu-i inghesuiti in oala ca sa nu se lipeasca).
Scoateti cu o paleta, scurgeti si transferati imediat in vasul cu unt vanilat.

Pentru sotat in unt vanilat
Topiti untul intr-un vas mai larg (tigaie).
Adaugati semintele de la pastaia de vanilie si amestecati bine.
Adaugati gnocchi scursi, sotati-i 1 min, scuturand de cateva ori vasul, astfel incat acestia sa se acopere cu unt pe toate fetele.
Presarati zaharul peste ei si mai sotati 30 sec, miscand tigaia.
- Puteti scoateti gnocchi intr-un bol, sa turnati sosul de ciocolata, sa-i amestecati usor, pana se acopera de sos, apoi sa- impartiti in boluri mici si sa presarati cu pudra de ciocolata.
- La fel de bine puteti sa impartiti gnocchi direct in boluri mici, individuale, sa turnati sos de ciocolatasi si sa presarati cu pudra de ciocolata (fara sa amestecati gnocchi cu sosul de ciocolata).

Serviti calzi.
-Important la acesta reteta este consistenta piureului de castane; va recomand sa folositi piureul de castane unguresc (cel impachetat in hartie- are forma pachetului de unt- este asa de tare, ca se taie cu cutitul).
-Daca folositi urda in loc de branza ricotta, frecati urda cu putin lapte, cat sa se umezeasca un pic (urda este mai seaca dacat branza ricotta) sau puneti in aluat 1 ou mare in loc de unul mic.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie
Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Cele mai apreciate rețete
Bomboane cu Visine din Visinata
2
Dulciuri

Bomboane cu Visine din Visinata

Bomboane cu Visine din Visinata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
5
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Parteneri
Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Bucataras.RO

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital

De cand am revenit din Bulgaria, m-am gandit numai la vinetele mancate la un restaurant bulgaresc, asa ca astazi va prezint...

Vinete bulgaresti pregatite la slow cooker-ul Crock-Pot Digital 4.7 L Digital
Prajitura cu cocos si visine
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura