Trandafir:
Se ia din fondant o bucatica mica, se modeleaza intre degete, se da forma conica.
Marimea: - 1 cm inaltime pentru un trandafir mijlociu, jumatate de centimetru pentru un trandafir mic sau boboc sau ceva mai mult de un centimetru, pentru un trandafir mare.
Apoi se ia din nou o biluta mica din fondant, se modeleaza intre degete cateva secunde, se face o biluta si apoi cu ajutorul betisorului cu bile la capat se da forma petalei de trandafir.
In lipsa betisorului se pot folosi degetele, dar in cazul asta petalele ies ceva mai groase si aspectul trandafirului nu este asa de apropiat de cel natural.
Dupa ce prima petala este modelata (este cea mai mica petala), la baza ei se unge cu foarte putina apa si se lipeste, prin infasurare, de centrul trandafirului (conul format anterior). Se ia apoi o alta bucatica de fondant (toate sant de marime mica pentru ca prin modelare, fondantul se intinde si se formeaza petala) si se procedeaza ca si la prima petala, se unge apoi cu apa si se lipeste pe centrul trandafirului, avand grija ca fiecare petala sa se suprapuna cu cea precedenta. Marimea trandafirului depinde, in primul rand, de marimea conului (centrului) si de numarul de petale pe care doriti sa le lipiti.
Dupa ce petalele au fost lipite si trandafirul format, cu ajutorul unei scobitori sau cu coada pensulei, se rasuceste spre exterior fiecare petala pentru a da trandafirului aspectul unei flori deschise. Cu cat marginea exterioara a petalei este mai subtire cu atat mai reala pare floarea. Se pune pe o farfurie si se lasa la uscat. Pana a doua zi petalele se usuca si apoi se poate lucra mai usor cu floarea.
Daca vreti sa o lasati asa, este bine. Daca vreti sa ii fixati o scobitoare atunci cu degetele strangeti baza florii, o subtiati putin, o taiati sau o rupeti si in mijlocul bazei introduceti o jumatate de scobitoare. Se infige intr-un burete (ampora) si se lasa la uscat.
Aveti grija sa nu puneti la rece sau umezeala mare florile ca se vor inmuia. Eu de regula le pastrez, dupa uscare, intr-o cutie de carton si intre servetele.
Cala:
Pentru formarea calei se ia o bucata de fondant alb de marimea unei nuci (pentru o cala mai mare) sau de marimea unei masline (pentru o cala mai mica) si se intinde cu sucitorul mic. Inainte de operatia asta, se ia putin fondant si se coloreaza cu galben si inca o parte din fondant (putin) care se coloreaza in verde.
Se trece la intinderea fondantului (culoarea alba) intr-o foaie subtire de 1 mm, care, cu ajutorul unei forme de frunza, se decupeaza. Se face din culoarea galbena un mic cilindru cu varful putin mai alungit (asta va fi pistilul florii). Apoi, baza calei se unge cu foarte putina apa, se lipeste pistilul, si marginile albe se infasoara peste pistilul florii. Se pune la uscat. Din culoarea verde se decupeaza cu forma, frunzulitele verzi, care tot prin umezirea fondantului se lipesc de floare (in partea de jos). Se pun pe o farfurie la uscat.
Daca se aranjeaza pe marginea farfuriei, in asa fel ca varful calei sa stea rasfrant peste margine, atunci cala se usuca asa si cand se pune pe tort are un aspect mai placut, mai natural.
Narcise:
Narcisele, se fac si mai usor. Se coloreaza fondantul in galben, se foloseste forma de decupat. Apoi se ia din fondant o bobita mica (marimea boabei de piper sau, daca narcisa este mai mare, biluta va avea marimea boabei de ienibahar). Cu ajutorul apei se lipeste biluta asta pe mijlocul narcisei si cu coada de la pensula se face o scobitura pe mijlocul ei. Cine doreste poate umezi mijlocul si daca se presara putina faina de malai peste biluta gaurita din mijlocul narcisei, va avea o floare cu un alt aspect.
Am postat pozele in ordine gresita fata de explicatii. . . . scuze va rog.
Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparatPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorSavarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritorFoarte bun a iesit!
Ficatei cu bacon si cartofi la cuptorNu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii