Cumble cu Capsuni

Complexitate
redusa
Cumble cu Capsuni

Ingrediente

  • circa 300 gr capsuni
  • 100 gr unt
  • 130 gr faina
  • 3 linguri zahar brun
  • 1 plic zahar vanilat
  • un varf de sare
  • un varf de praf de copt
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita amidon de porumb (facultativ)

Mod de preparare

Curatati si spalati capsunile, taiatile in bucati potrivite …nici mari, nici mici. Eu am pus circa 300 g. dar daca vi se par putine, adaugati fructe in plus, trebuie sa acopere suficient o tava de diam. 22 cm. Se spune ca proportia la crumble ar trebui sa fie de 3/4 fructe si un sfert aluat.

Amestecatile cu zeama de lamaie, 2 linguri de zahar si o lingurita de amidon de porumb. Amestecatile bine. Puteti elimina amidonul …daca nu aveti. Eu am gasit asa reteta si l-am pus ca aveam in casa.
Amestecati untul (sa fie moale la temperatura camerei) cu zaharul brun, zaharul vanilat, un varf de sare, un varf de praf de copt (facultativ) si faina. Va rezulta un aluat faramicios.. nu v-a fi prea compact. Exact asa trebuie sa iasa.

Ungeti o forma de 22 cm. diametru cu putin unt si rasturanati capsunile taiate. Deasupra puneti frimiturile de aluat. Coaceti in cuptorul incalzit la circa 180° pana circa 40 minute.. pana se face aluatul.. se vede usor rumenit.
Se serveste caldut cu crema crème fraiche épaisse un fel de smantana proaspata f. densa (ha la consistenza della philadelphia) sau inghetata de vanilie.
Noi l-am servit simplu fara nimic si este foarte bun si asa.


Crumble are origini engleze. Se face in varianta dulce si sarata.
Se compune un strat de fructe sau legume (crude sau calite), acoperite de o compozitie (aluat) faramicioasa. Se coace in cuptor, pana se rumeneste deasupra.
Eu am facut compozitia la aceasta varianta dulce cu unt, faina si zahar dar se poate pune si cereale, migdale, nuci, biscuiti ... etc. ierburi aromatice, mirodenii ... paine uscata ... etc. Se pune in varianta sarata. In reteta originala dupa care m-am insiprat se punea capsuni si rubarba. Eu am facut doar cu capsuni dar se poate face si cu alte fructe, mere, pere, cirese, piersici, caise, prune.. etc

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Gogosi a la Sidy
2
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu Mere si Iaurt
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Parteneri
Muschiulet de porc cu sos teriyaki la slow cooker Crock Pot - Reteta-Video
Bucataras.RO

Muschiulet de porc cu sos teriyaki la slow cooker Crock Pot - Reteta-Video

Muschiulet de porc la slow cooker, sau cum m-am imprietenit de curand cu un aparat de care nu mai mai dezlipesc! Primul...

Muschiulet de porc cu sos teriyaki la slow cooker Crock Pot - Reteta-Video
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Covrigi turcesti cu susan - Simit
Gustos.RO

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit