Cum Se Face Fondantul (pasta de Zahar)

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata
Cum Se Face Fondantul (pasta de Zahar)

Ingrediente

  • Fondant:
  • -1 pachetel de gelatina (9 g)
  • -6 linguri de apa (60 ml)
  • -un praf de sare
  • -1 lingurita rasa de sare de lamiie (pentru gust acrisor)
  • -1 lingura glicerina
  • -120 ml sirop de glucoza (sau 100 ml miere de albine deschisa la culoare)
  • -1kg zahar pudra din comert (cernut prin sita sau strecuratoare cu gauri fine)

Mod de preparare

-Gelatina se pune la inmuiat cu apa si se lasa astfel sa stea, cca 10-15 Min.

In acest timp trecem zaharul prin sita, intr-un castron destul de larg, pentru a avea loc pentru framintat.

-Gelatina putem sa o dizolvam in cuptorul cu microunde (10-15 sec.) sau pe baie de aburi. Dupa ce gelatina s-a topit se adauga sarea, sarea de lamiie si glicerina. Daca mai este nevoie se mai incalzeste un pic.

-Din zahar, se ia o parte din el si se pune deoparte, pentru framintatul final.

-Se face loc in mijlocul zaharului si se toarna siropul de glucoza, (sau mierea), gelatina topita, sare, sare de lamiie si glicerina.

-Toate ingredientele se amesteca (cu mina sau cu o lingura de lemn) foarte repede, deoarece gelatina tinde sa se inchege foarte repede si se fac cocoloase pe care nu-le mai putem distruge (sparge).

-Se framinta un aluat, asa de consistenta unui aluat frecat.

-Masa de lucru se unge cu o grasime care arata ca si untura de porc, dar e pe baza de grasime scoasa din cocos (Biskin sau Palmin poate se afla si in Romania asa ceva), pe care se framinta aluatul, adaugind restul de zahar pe care l-am pus deoparte si se framinta foarte bine.

-Dupa ce aluatul a fost bine framintat, se unge o punga de nailon pe dinauntru, cu putina grasime de cocos. Se baga fondantul in punga, se scoate pe cit posibil aerul din punga, dupa care se leaga strins punga. Se mai pune inca intr-o cutie de plastic care inchide ermetic si se lasa 24 de ore sa se odihneasca. Fondantul in astea 24 de ore o sa se intareasca putin.

-Atunci cind dorim sa folosim fondantul, trebuie sa-l framintam foarte bine, pina devine flexibil ca un aluat frecat (nici prea tare, nici prea moale).

-Eventual daca fondantul e mult prea tare atunci cind vrem sa-l folosim, il putem pune pentru citeva secunde la microunde, iar miinile si masa de lucru trebuie sa fie unse cu grasime de cocos.
Glazura speciala folosita la imbracarea tortelor pentru nunti, botezuri etc.
Cu aceasta pasta de zahar se poate foarte frumos modela. De ex. trandafiri, tot felul de flori si animale, aproape este totul posibil.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
2
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Gogosari in Sos de Mustar
3
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Sufleu de cartofi
5
Aperitive

Sufleu de cartofi

Sufleu de cartofi
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie