Cum Se Bat Albusurile: Spuma (Varfuri Moi, Tari) si Bezea

Complexitate
redusa
Cum Se Bat Albusurile: Spuma (Varfuri Moi, Tari) si Bezea

Ingrediente

  • -albusuri de oua
  • -1 praf de sare
  • -zahar (pentru bezea de albus)

Mod de preparare

Separati cu multa grija albusurile de galbenusuri; orice picatura de galbenus strecurat in vasul cu albusuri face ca acestea sa nu se mai bata bine.

* Albusurile si galbenusurile se separa mai usor cand ouale sunt proaspat scoase din frigider, insa, ca sa obtineti o spuma aerata albusurile trebuie sa fie la temperatura camerei; albusurile reci nu vor incorpora la fel de mult aer in timp ce le bateti.
Inainte de a le bate, lasa-le cca 30 min sa ajunga la temperatura camerei. In acesta situatie ele isi vor mari volumul de 6-8 ori.

Puteti bate albusurile spuma tare cu mixerul sau folosind un tel.

a/ Daca folositi mixerul

* Spalati bine de tot bolul si paletele mixerului si uscati-le complet. Asigurati-va ca nu mai este in bol nici un pic de apa sau grasime.
Recomandat este sa le stergeti cu o felie de lamaie, apoi cu un servetel absorbant.

In bolul mixerului, bateti albusurile impreuna cu sarea, intai la viteza mica, apoi cresteti treptat la mediu, pana devin opace si spumoase (varfuri moi / “ creste “ de spuma- cand ridicati paletele / telul din vas, pe acestea sa se formeze o creasta de spuma foarte pufoasa si rotunjita spre varf).

* Mixati la inceput la viteza mica pentru a rupe proteinele din albus, ceea ce il va face mai elsatic si il va ajuta sa incorporeze mai mult aer.

Mixati cate 1 min la fiecare treapta de viteza, apoi pe cea mare pana ce albusurile se fac tari (varfuri tari- cand scoateti paletele / telul din vas, spuma de albus sa formeze varfuri care sa stea drept in sus).
Ca sa fiti siguri ca sunt bine batute, intoarceti vasul cu spuma in jos; acestea nu trebuie sa se miste deloc!

* La unele retete albusurile batute tari se opresc aici. Practic este nevoie doar sa le bateti nu si sa faceti bezea (aceasta in cazurile in care, de obicei, galbenusurile sunt amestecate cu zaharul).
* Aveti grija sa nu bateti excesiv albusurile, pentru ca nu mai pot fi folosite daca urmeaza sa le incorporoti in aluat.
Odata ce albusurile sunt batute spuma si au format varfuri tari, opriti-va pentru ca daca continuati, spuma devine rigida si greu de incorporat.
* Alte retete sunt cu bezea de albus, ceea ce inseamna ca in momentul in care s-au intarit se adauga zaharul treptat.
* Montati albusurile in bezea doar cand le folositi. Nu trebuie lasate sa stea!

Ca sa faceti bezea, adaugati pe rand cate 1/3 din cantitatea de zahar prevazuta in reteta, cu mixerul pornit si bateti pana ce zaharul s-a topit (nu se mai vad cristalele de zahar).
Adaugati alta transa de zahar, doar in acest moment (in care zaharul initial s-a topit).
Dupa ce ati adaugat tot zaharul, bateti la viteza maxima inca cca 4 min, pana ce bezeaua isi dubleaza volumul si devine consistenta si lucioasa (varfuri tari- cand scoateti paletele / telul din vas, spuma de albus sa formeze varfuri care sa stea drept in sus).
Daca bezeaua nu are consistenta dorita (albusurile sa se umfle mult, sa fie batute la volum maxim, sa fie lucioasa, stralucitoare si sa aiba varfuri tari) mai mixati 30 sec si testati din nou.

b/ Daca folositi telul

Urmati pasii de mai sus, intrebuintand telul in locul mixerului.

* Recomandat este sa folositi un tel rotund, pentru ca va crea mai multa spuma decat un mixer, chiar daca acest lucru va va lua mai mult timp.
* Bateti albusurile intr-un vas de inox sau bol de sticla perfect curate.
Degresati inainte telul si vasul: frecati-le cu o felie de lamaie, apoi stergeti-le cu un servet de hartie.

Rolul albusurilor batute spume este de afanare, adica, teoretic, doar cu albusuri batute spuma tare, un aluat ar trebui sa creasca fara a fi nevoie de alti afanatori.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
3
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
4
Carte de bucate

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt

Zacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti,...

Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt
Supa de Marar cu Galuste
5
Parteneri
Ostropel de pui ca la mama acasa
Bucataras.RO

Ostropel de pui ca la mama acasa

Astazi te voi invata o reteta ca la mama mea acasa, cu iz de studentie si voie buna. E printre primele retete pe care le-am...

Ostropel de pui ca la mama acasa
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute