Cum Se Bat Albusurile: Spuma (Varfuri Moi, Tari) si Bezea

Complexitate
redusa
Cum Se Bat Albusurile: Spuma (Varfuri Moi, Tari) si Bezea

Ingrediente

  • -albusuri de oua
  • -1 praf de sare
  • -zahar (pentru bezea de albus)

Mod de preparare

Separati cu multa grija albusurile de galbenusuri; orice picatura de galbenus strecurat in vasul cu albusuri face ca acestea sa nu se mai bata bine.

* Albusurile si galbenusurile se separa mai usor cand ouale sunt proaspat scoase din frigider, insa, ca sa obtineti o spuma aerata albusurile trebuie sa fie la temperatura camerei; albusurile reci nu vor incorpora la fel de mult aer in timp ce le bateti.
Inainte de a le bate, lasa-le cca 30 min sa ajunga la temperatura camerei. In acesta situatie ele isi vor mari volumul de 6-8 ori.

Puteti bate albusurile spuma tare cu mixerul sau folosind un tel.

a/ Daca folositi mixerul

* Spalati bine de tot bolul si paletele mixerului si uscati-le complet. Asigurati-va ca nu mai este in bol nici un pic de apa sau grasime.
Recomandat este sa le stergeti cu o felie de lamaie, apoi cu un servetel absorbant.

In bolul mixerului, bateti albusurile impreuna cu sarea, intai la viteza mica, apoi cresteti treptat la mediu, pana devin opace si spumoase (varfuri moi / “ creste “ de spuma- cand ridicati paletele / telul din vas, pe acestea sa se formeze o creasta de spuma foarte pufoasa si rotunjita spre varf).

* Mixati la inceput la viteza mica pentru a rupe proteinele din albus, ceea ce il va face mai elsatic si il va ajuta sa incorporeze mai mult aer.

Mixati cate 1 min la fiecare treapta de viteza, apoi pe cea mare pana ce albusurile se fac tari (varfuri tari- cand scoateti paletele / telul din vas, spuma de albus sa formeze varfuri care sa stea drept in sus).
Ca sa fiti siguri ca sunt bine batute, intoarceti vasul cu spuma in jos; acestea nu trebuie sa se miste deloc!

* La unele retete albusurile batute tari se opresc aici. Practic este nevoie doar sa le bateti nu si sa faceti bezea (aceasta in cazurile in care, de obicei, galbenusurile sunt amestecate cu zaharul).
* Aveti grija sa nu bateti excesiv albusurile, pentru ca nu mai pot fi folosite daca urmeaza sa le incorporoti in aluat.
Odata ce albusurile sunt batute spuma si au format varfuri tari, opriti-va pentru ca daca continuati, spuma devine rigida si greu de incorporat.
* Alte retete sunt cu bezea de albus, ceea ce inseamna ca in momentul in care s-au intarit se adauga zaharul treptat.
* Montati albusurile in bezea doar cand le folositi. Nu trebuie lasate sa stea!

Ca sa faceti bezea, adaugati pe rand cate 1/3 din cantitatea de zahar prevazuta in reteta, cu mixerul pornit si bateti pana ce zaharul s-a topit (nu se mai vad cristalele de zahar).
Adaugati alta transa de zahar, doar in acest moment (in care zaharul initial s-a topit).
Dupa ce ati adaugat tot zaharul, bateti la viteza maxima inca cca 4 min, pana ce bezeaua isi dubleaza volumul si devine consistenta si lucioasa (varfuri tari- cand scoateti paletele / telul din vas, spuma de albus sa formeze varfuri care sa stea drept in sus).
Daca bezeaua nu are consistenta dorita (albusurile sa se umfle mult, sa fie batute la volum maxim, sa fie lucioasa, stralucitoare si sa aiba varfuri tari) mai mixati 30 sec si testati din nou.

b/ Daca folositi telul

Urmati pasii de mai sus, intrebuintand telul in locul mixerului.

* Recomandat este sa folositi un tel rotund, pentru ca va crea mai multa spuma decat un mixer, chiar daca acest lucru va va lua mai mult timp.
* Bateti albusurile intr-un vas de inox sau bol de sticla perfect curate.
Degresati inainte telul si vasul: frecati-le cu o felie de lamaie, apoi stergeti-le cu un servet de hartie.

Rolul albusurilor batute spume este de afanare, adica, teoretic, doar cu albusuri batute spuma tare, un aluat ar trebui sa creasca fara a fi nevoie de alti afanatori.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci

Fursecurile cu ciocolata sunt o gustare delicioasa, perfecta pentru a satisface pofta de dulce sau pentru a insoti o ceasca...

Fursecuri cu ciocolata - moi si dulci
Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
Paste Bolognese - imbietoare si delicioase

Paste Bolognese - imbietoare si delicioase

Savureaza o masa reconfortanta cu paste Bolognese, un deliciu clasic al bucatariei italiene. Pastele al dente sunt insotite...

Paste Bolognese - imbietoare si delicioase
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
2
Carte de bucate

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata
4
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata

Ciorba de fasole boabe cu coasta afumata
Tort Tiramisu reţetă originală
5
Dulciuri

Tort Tiramisu reţetă originală

Tort Tiramisu reţetă originală
Parteneri
Muffins cu mere si nuci
Culinar.RO

Muffins cu mere si nuci

Muffins cu mere si nuci sunt o gustare delicioasa si sanatoasa, usor de pregatit. Reteta de briose cu fructe se prepara usor...

Muffins cu mere si nuci
Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie

Tort cu crema de ciocolata si rom – un desert rafinat, cu blaturi pufoase de cacao, insiropate cu caramel aromat, crema...

Tort cu crema de ciocolata si rom. Un desert aromat si delicios, perfect pentru orice ocazie