Crema la Ceasca cu Aroma de Marsala

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa
Crema la Ceasca cu Aroma de Marsala

Ingrediente

  • Pentru 2 portii:
  • 500 ml lapte
  • 1 ou
  • 3 linguri de zahar tos
  • 1 lingura cu virf de faina
  • o bucata de cca 1-2 cm de coaja de lamiie (numai partea galbena)
  • 2 linguri de Marsala
  • 1 bucata cit o nuca de unt
  • Pentru ornat:
  • in reteta originala simburi de pin
  • eu am pus putin praf de cacao amara, merge si ciocolata rasa, ciocolata sau bombonele ornat, nuci, alune

Mod de preparare

** Evident ca merge si cu altceva daca nu aveti Marsala, pentru copilasi se poate face cu aroma de vanilie, sau cele 2 linguri de Marsala se pot inlocui cu zeama de lamiie, portocala ... pentru doamne caci gustul general al acestei creme duce la un lichior foarte slab italienesc numit vov sau cremovo, un lichior de oua, de fapt puteti inlocui Marsala cu lichior de ou si cine vrea poate sa incerce sa inlocuiasca Marsala cu cremă de whisky.

Marsala ca alcool nu se simte deloc in crema asta, ci numai gustul, aroma.

* cu zaharul puteti jongla dupa gustul vostru, mie mi-a placut cu cele 3 linguri

Am amestecat in cratita oul cu zaharul si faina cu telul in forma de para sau daca vreti cu mixerul, apoi am adaugat laptele rece si am mai amestecat ca sa nu ramina cocoloase.

Am pus compozitia pe foc, flacara cea mai mica si am adaugat coaja de lamiie (bucata intreaga e comoda caci la sfirsit o scoateti si o aruncati si crema ramine fina, daca puneti coaja de lamiie rasa gustul va fi acelasi cu diferenta ca se va simti in crema. Am lasat sa fiarba la foc mic amestecind destul de des ca sa nu se prinda, cind crema s-a ingrosat suficient, ca o ciulama si incepe sa bolboroseasca/clipoceasca putin stingeti focul sau trageti oala fde pe aragaz.

Lasati sa se raceasca putin, nu de tot, si adaugati cele 2 linguri de vin Marsala (sau ce ati hotarit voi sa puneti) si bucata de unt, amestecati foarte bine.

Varsati crema in cesti si ornati dupa gust. Lasati sa se raceasca inainte sa o serviti.

Nu va tine nimeni sa o serviti in castronele, pahare etc.. eu am ales varianta asa cum era prezentata de aceasta doamna pe forumul italian care isi amintea aceasta reteta asa cum o facea si servea mama ei prietenelor si vecinelor care veneau in vizita cind ea era mica (acum vreo 60 ani adica). Deci prezentarea este foarte vintage.

Crema cum se vede in poza nu trebuie sa rezulte foarte compacta cind se raceste, asa cum e cea de patiserie, ci usor mai cremoasa, se vede cum e in lingurita nici lichida, dar nici tare de taiat cu cutitul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Chec marmorat
2
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Prajitura Cappuccino
3
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Papricas de Cartofi cu Pui
4
Mancaruri cu carne

Papricas de Cartofi cu Pui

Papricas de Cartofi cu Pui
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Fursecuri cu lamaie
Bucataras.RO

Fursecuri cu lamaie

Nu se putea sa nu le fac si eu...sunt fragede, aromate si imi place ca se fac usor. Eu le-am preluat de la Ina, dar reteta...

Fursecuri cu lamaie
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia