Cozonac Rosenkrantz

Postat pe: 29-12-2012
(0)

Ingrediente

Pentru aluat:
110 ml lapte caldut
2 oua
2 sticlute cu esenta de rom
coaja rasa a unei lamai de marime medie
75 g zahar extrafin
400 g faina alba 000 proaspat cernuta
un praf de sare
2 pachetele cu zahar vanilat
un pachtel cu drojdie uscata (7 g drojdie uscata)
Pentru crema:
130 g unt la temperatura camerei (moale insa nu topit) taiat bucatele
150 g zahar extrafin
70 g miez de nuca / migdale decojite si maruntite (eu am folosit migdale)
Pentru caramel:
250 g zahar extrafin

Mod de preparare

Pentru umplutura cozonacului (crema):
- Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt. Se prajesc migdalele in cuptorul preincalzit timp de aproximativ 2 - 3 minute, intorcandu-se din cand in cand cu o spatula. Eu am folosit migdale pe care le-am cumparat decojite si maruntite insa daca folositi miez de nuca, acesta se marunteste putin dupa prajire.

- Se mixeaza intr-un bol untul si zaharul, pana se obtine o compozitie omogena.

Pregatirea vasului pentru copt:
- Zaharul se pune intr-o oala cu diametrul de 24 cm si se topeste la foc mic, amestecand continuu cu o lingura din lemn.
- Se tapeteaza uniform cu zaharul topit peretii oalei pregatite.

Pentru aluat:
- Ingredientele necesare aluatului se pun in cuva masinii pentru paine in ordinea urmatoare: laptele caldut (nu fierbinte), esenta de rom, ouale, coaja rasa a unei lamai, sarea, zaharul, zaharul vanilat, faina proaspat cernuta, drojdia uscata.

Se alege programul pentru framantarea aluatului (fara dospire) - aproximativ 25 de minute. La finalul acestui interval de timp se obtine un aluat moale insa usor elastic.

- Se infaineaza usor suprafata de lucru. Se intinde aluatul cu ajutorul sucitorului astfel incat sa se obtina o foaie de aluat modelata sub forma unui dreptunghi cu laturile 25 cm x 36 cm si grosimea de 1 cm.
- Crema pregatita anterior se intinde la suprafata aluatului cu ajutorul unei spatule, respectand marginile aluatului (se pastreaza o distanta de aproximativ 1 cm intre marginea aluatului si crema).

- Se presara la suprafata cremei migdalele maruntite si prajite in prealabil. Se preseaza usor cu ajutorul palmelor bucatelele de migdale, astfel incat acestea sa fie incorporate in crema.
- Se ruleaza cu grija, uniform foaia de aluat.

- Se taie ruloul format in sase bucati aproximativ egale intre ele (fiecare dintre acestea va avea aproximativ 6 cm lungime).

- Bucatile de aluat obtinute anterior se aseaza in oala pregatita, vertical, (unul in partea centrala si 5 in jurul acestuia, la distante aproximativ egale intre ele; capatul aluatului sa fie dispus spre peretele oalei astfel incat ruloul sa nu se desfaca).

- Se acopera oala cu folie alimentara. Se lasa aluatul sa dospeasca intr-un loc cald, ferit de curent de aer, timp de 1 ora.
- Se preincalzeste cuptorul la 180 grade c.

- Se indeparteaza folia alimentara si se coace cozonacul in cuptor timp de aproximativ 35 - 40 de minute la 180 grade c (foc mic - mediu).
- Cozonacul scos din cuptor se rastoarna imediat pe un platou.
Pentru reteta, pentru bucuria de a avea pe masa de sarbatoare acest cozonac ii multumesc lui ”Gourmandine”.

Aluatul poate fi framantat atat cu mana cat si in masina pentru paine (din lipsa de timp, eu am folosit pentru framantarea aluatului masina de paine). Pentru dospirea si coacerea cozonacului am folosit o oala cu diametrul de 24 cm si inaltime de 20 cm.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Cozonac Rosenkrantz" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Cozonac Rosenkrantz