Cozonac (Kalacs)

Complexitate
redusa
Cozonac (Kalacs)

Ingrediente

  • Ptr 2 corzi de cozonac avem nevoie de :
  • 1 kg faina
  • 8 galbenusuri (+ 1 galbenus sau 2 ptr uns deasupra cozonacii)
  • sare cat intra in causul palmei
  • 3 pachete zahar vanilat
  • 2 buc de unt sau rama de marimea unei nuci
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 maini de zahar(cand scriu o mana de va ganditi la cantitatea pe care o luati in mana din pachet)
  • 1 mana de ulei (la cat turnati in palma facuta caus)
  • 30 gr drojdie proaspata
  • lapte

Mod de preparare

In 250 ml lapte caldut dizolvam drojdia, 2 linguri zahar, sarea, zaharul vanilat.
In faina se face o gaura in care turnam amestecul de mai sus si il amestecam cu un pic de faina si il lasam la dospit la loc caldut 1/2 ora.

Dupa ce a dospit adaugam cele 8 galbenusuri, untul , zaharul, coaja rasa de la lamaie si se framanta pana cand aluatul face besici.(Aluatul se lasa mai moale sa nu fie prea tare) Daca aluatul e prea tare se mai poate adauga putin lapte caldut. pana devine mai moale.

Dupa ce au aparut primele besici ,punem si mana de ulei dupa care mai framantam cca. 10 minute si apoi il punem la dospit la loc caldut.

Dupa ce a dospit scoatem aluatul , il impartim in 2 si il intindem cu mana la marimea tavii, il umplem,il rulam si-l asezam in tava unsa , unde il mai lasam la dospit inca 20 minute

Dupa ce a dospit in tava ungem corzile cu galbenus de ou si-l punem in cuptorul preincalzit(in momentul in care am pus suciturile la dospit in tava pornim si cuptorul).

Se coace la foc mic , se verifica cu o scobitoare cam dupa 1 ora daca e copt.

Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa stea 2-3 minute in tava , dupa care se scot ,se aseaza pe un prosop , se acopera cu un alt prosop peste care se pune o bucata punga si iar se acopera cu un prosop si se lasa asa pana raceste.

Se pot umple cu mac macinat amestecat cu zahar si 1 lingurita de ghimbir proaspat macinat, cu nuca macinata si zahar amestecat cu stafide, cu rahat si stafide (cand fac sucitura cu rahat intotdeauna presar un pic de faina peste rahatul taiat cubulete , le amestec si apoi le pun pe aluat).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Prajitura Cu Mere

Prajitura Cu Mere

Prajitura Cu Mere
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Desert rapid cu biscuiti si ciocolata
2
Dulciuri

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata

Desert rapid cu biscuiti si ciocolata
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
3
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Chec de Post
4
Dulciuri

Chec de Post

Chec de Post
Tiramisu reţetă originală
5
Dulciuri

Tiramisu reţetă originală

Tiramisu reţetă originală
Parteneri
Inghetata de vanilie
Bucataras.RO

Inghetata de vanilie

Am făcut din nou îngheţată,cum altfel dacă tot am primit de la dragul meu Bucătăraş.ro titlul de “Fan...

Inghetata de vanilie
Lasagna vegetariana
Culinar.RO

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe