Cozonac (Kalacs)

Complexitate
redusa
Cozonac (Kalacs)

Ingrediente

  • Ptr 2 corzi de cozonac avem nevoie de :
  • 1 kg faina
  • 8 galbenusuri (+ 1 galbenus sau 2 ptr uns deasupra cozonacii)
  • sare cat intra in causul palmei
  • 3 pachete zahar vanilat
  • 2 buc de unt sau rama de marimea unei nuci
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 maini de zahar(cand scriu o mana de va ganditi la cantitatea pe care o luati in mana din pachet)
  • 1 mana de ulei (la cat turnati in palma facuta caus)
  • 30 gr drojdie proaspata
  • lapte

Mod de preparare

In 250 ml lapte caldut dizolvam drojdia, 2 linguri zahar, sarea, zaharul vanilat.
In faina se face o gaura in care turnam amestecul de mai sus si il amestecam cu un pic de faina si il lasam la dospit la loc caldut 1/2 ora.

Dupa ce a dospit adaugam cele 8 galbenusuri, untul , zaharul, coaja rasa de la lamaie si se framanta pana cand aluatul face besici.(Aluatul se lasa mai moale sa nu fie prea tare) Daca aluatul e prea tare se mai poate adauga putin lapte caldut. pana devine mai moale.

Dupa ce au aparut primele besici ,punem si mana de ulei dupa care mai framantam cca. 10 minute si apoi il punem la dospit la loc caldut.

Dupa ce a dospit scoatem aluatul , il impartim in 2 si il intindem cu mana la marimea tavii, il umplem,il rulam si-l asezam in tava unsa , unde il mai lasam la dospit inca 20 minute

Dupa ce a dospit in tava ungem corzile cu galbenus de ou si-l punem in cuptorul preincalzit(in momentul in care am pus suciturile la dospit in tava pornim si cuptorul).

Se coace la foc mic , se verifica cu o scobitoare cam dupa 1 ora daca e copt.

Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa stea 2-3 minute in tava , dupa care se scot ,se aseaza pe un prosop , se acopera cu un alt prosop peste care se pune o bucata punga si iar se acopera cu un prosop si se lasa asa pana raceste.

Se pot umple cu mac macinat amestecat cu zahar si 1 lingurita de ghimbir proaspat macinat, cu nuca macinata si zahar amestecat cu stafide, cu rahat si stafide (cand fac sucitura cu rahat intotdeauna presar un pic de faina peste rahatul taiat cubulete , le amestec si apoi le pun pe aluat).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
1
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Biscuiti de la Bunica
2
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
5
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Parteneri
Chec pufos cu nuca
Bucataras.RO

Chec pufos cu nuca

Eu nu sunt foarte mare fan checuri,mie imi plac prajiturile cu crema multa dar asta mi-a placut intr-un mod deosebit!Este...

Chec pufos cu nuca
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola