Cozonac impletit cu nuca

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Maia:100 gr faina alba 000
  • 200 ml lapte
  • 40 gr drojdie proaspata(eu doar asa folosesc intotdeauna)
  • Aluat:900 gr faina alba 000
  • 8 oua( galbenusuri)
  • 200 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 200 gr unt
  • 200 gr zahar
  • esenta de rom si vanilie,coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • putina sare( sarea ajuta la aprofundarea aromelor)
  • Umplutura:600gr nuca macinata
  • 200 gr zahar
  • 3 albusuri(de la ouale folosite in aluat)
  • 1 lingura cacao(optional)

Mod de preparare

Maia: 200 ml lapte se infierbantam pana aproape de fierbere,adaugam 100 gr faina si amestecam repede sa nu faca cocoloase. Lasam apoi sa se racoresca putin.Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar pentru a se lichefia si o adaugam in compozitia de lapte si faina care acum este doar calduta.O lasam apoi la loc caldut pentru a-si dubla volumul.

Aluat:
Faina se cerne pentru a se afana in vasul in care vom framanta.Adaugam apoi zaharul,cele 8 galbenusuri,esentele si coaja de la portocala si lamaie,sare,uleiul si untul care a fost topit si racorit in prealabil.
Laptele care trebuie sa fie caldut se va adauga treptat in timp ce framantam.Adaugam si maiaua care a crescut si ne apucam de framantat.
Se framanta bine,aproximativ 20 min si apoi se lasa la crescut acoperit cu un servet de panza si in loc caldut(ferit de cureti reci).

In timp ce aluatul creste voiniceste noi vom pregati umplutura.
Albusurile se bat spuma,se adauga zaharul si vom mixa pana se topeste si obtinem o bezea consistenta,adaugam nuca macinata si cacaua.
Pregatim apoi suciturile de cozonac.
Impartim aluatul pe care l-am framantat cateva minute dupa ce a crescut, in patru parti egale.
Pentru a intinde foile folosim ulei nu faina( cum am vazut ca fac multe gospodine).
Intindem foaia ,indindem apoi un start uniform din crema de nuca(pe care am impartit-o tot in patru parti egale) si rulam cate se poate de strans.Cele doua suluri se vor impleti intre ele .Obtinem astfel sucitura de cozonac impletit.Lasam 20 min apoi cozonacii sa mai creasaca in tava,se ung cu pensula cu un galbenus de ou si se dau la cuptor.Cozonacii trebuie sa se coaca incet,deci focul va fi mic si-i lasam aproximativ o ora si jumatate(in functie de cuptorul fiecareia)Dupa ce scoatem cozonacii din tava este bine sa-i lasam sa se raceasca pe o parte(sfatul marilor bucatari)pentru a nu se lasa daca sunt prea pufosi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa - irezistibil de gustoasa

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt

Salata in Mantie de Iaurt
Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi

Cartofi noi copti cu rosii cherry si usturoi
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
1
Dulciuri

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone

Prajitura cu crema de lamaie si mascarpone
Pasca cu aluat de cozonac
2
Dulciuri

Pasca cu aluat de cozonac

Pasca cu aluat de cozonac
Prajitura cu visine si nuca
3
Dulciuri

Prajitura cu visine si nuca

Prajitura cu visine si nuca
Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
5
Mancaruri cu carne

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros

Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.

Papricas de pui cu galuste - gustos si savuros
Parteneri
Rulada cu sunca si branza de capra
Bucataras.RO

Rulada cu sunca si branza de capra

A iesit o rulada asa de buna cu un blat moale, completat cu branza si sunca, ce mai, perfecta pentru masa de Revelion!

Rulada cu sunca si branza de capra
Clafoutis cu capsuni
Culinar.RO

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!