Cozonac cu Scortisoara

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Cozonac cu Scortisoara

Ingrediente

  • Pentru doi cozonaci avem nevoie de:
  • -1 kg faina
  • -1 cana(250 ml) lapte
  • -2 cuburi de drojdie proaspata (a 25 g fiecare)
  • -1 lingura zahar
  • -1 praf de sare
  • -1-2 oua
  • -1 cana zahar (capacitate cana 250 ml)
  • -3-4 linguri smantana
  • -1/2 pachet (125 g) margarina Rama clasic (70% grasime)
  • Umplutura:
  • -500g zahar
  • -2-3 pachete scortisoara macinata (40-50 g in total)
  • -ulei (1 paharel)
  • -1 ou batut pentru uns
  • Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (eu le pregatesc in bucatarie de cu seara si le las pana a doua zi dimineata cand incep prepararea cozonacului)

Mod de preparare

Se prepara maiaua din 1 cana lapte caldut(nu fierbinte! )in care se dizolva drojdia si 1 lingura de zahar. Se amesteca pana la dizolvarea completa a zaharului si omogenizare.

Se cerne faina intr-un vas si se face o gropita la mijloc in care turnam maiaua pregatita. Aceasta se amesteca cu faina de pe marginea vasului(aproximativ 1 cana) pana se face ca o smantana foarte groasa, care ramane in adancitura creata.

Se acopera vasul cu un servet(eu pun mai multe servete groase si invelesc bine si vasul), se tine intr-un loc cald, ferit de curenti, aproximativ 15-30 min, sa creasca maiaua. Daca nu este destul de cald, lucrul acesta dureaza mai mult.

Adaugam apoi in vas sare, 1 cana de zahar, 1-2 oua (depinde de marime-eu pun 2 oua), le amestecam cu faina si maiaua si la urma smantana, incat sa obtinem un aluat potrivit, pe care il framantam pana se desprinde de pe vas si mina.

Adunam aluatul sub forma de minge, il lasam in mijlocul vasului, il presaram cu putina faina si din nou acoperim cu un servet, invelim bine vasul, il tinem la cald, sa dospeasca aluatul, pana isi dubleaza volumul(aproximativ 1 ora).

Cand constati acest lucru, topesti pe foc, intr-o craticioara margarina, o lasi sa se racoreasca(sa fie calduta, nu fierbinte), o adaugi peste aluatul crescut si framanti din nou pana se incorporeaza bine toata margarina.

Acoperi din nou cu un servet, infofolesti bine vasul si-l mai lasi inca o data la dospit, 30-40 min.

Dupa ce a expirat timpul si aluatul a crescut din nou, il scoti din vas pe o planseta si-l imparti in doua.

Intinzi cate o foaie de aluat, presari jumatate din cantitatea de zahar, apoi jumatate din scortisoara, avand grija sa lasi marginile foii(2-3 cm) libere.

Stropesti uniform umplutura cu putin ulei, rulezi aluatul, lipesti prin presare capetele ca sa nu iasa umplutura si asezi cozonacul format, in tava tapetata cu hartie de copt.

Il lasi in tava sa mai creasca(tot la loc cald) inca 15-20 min, timp in care aprinzi focul la cuptor.

Ungi bine cozonacul cu ou batut, inainte de a-l da la cuptorul foarte bine incins.

Cozonacul il coci cu focul tare, in primele 10 min, apoi reduci la potrivit, pana se rumeneste frumos (aproximativ 25-35min. )
Scoti imediat cozonacul din tava luata din cuptor si-l asezi pe un gratar (al meu este din lemn) sa se raceasca, acoperit cu un servet, ca sa nu se usuce coaja si sa devina casanta.

Se taie numai dupa racirea completa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu ciocolata si caise - o combinatie reusita

Tort cu ciocolata si caise - o combinatie reusita

Savureaza fiecare muscatura din deliciosul tort cu ciocolata si caise, o combinatie perfecta de dulceata ciocolatei cu...

Tort cu ciocolata si caise - o combinatie reusita
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Prajitura cu Visine si Crema de Ciocolata

Prajitura cu Visine si Crema de Ciocolata

Prajitura cu Visine si Crema de Ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Cappuccino
2
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
3
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
4
Carte de bucate

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa

Este un amestec delicios de legume, printre care vinete, dovlecei, ardei, roșii, ceapă și condimente, gătite împreună...

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
Bulgarasi Cu Cascaval
5
Aperitive

Bulgarasi Cu Cascaval

Bulgarasi Cu Cascaval
Parteneri
Reteta de papanasi la cuptor, o varianta mai sanatoasa
Bucataras.RO

Reteta de papanasi la cuptor, o varianta mai sanatoasa

Nouă ne plac foarte mult papanașii, dar de această data m-am gândit să pregătesc Reteta de papanasi la cuptor, o...

Reteta de papanasi la cuptor, o varianta mai sanatoasa
Inghetata de zmeura cu vanilie si arahide glazurate
Culinar.RO

Inghetata de zmeura cu vanilie si arahide glazurate

O dulce sublim, o reteta de vacanta pe care o adoram :)

Inghetata de zmeura cu vanilie si arahide glazurate
Tort cu jeleu de zmeura si iaurt
Gustos.RO

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate