Cozonac cu Scortisoara

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Cozonac cu Scortisoara

Ingrediente

  • Pentru doi cozonaci avem nevoie de:
  • -1 kg faina
  • -1 cana(250 ml) lapte
  • -2 cuburi de drojdie proaspata (a 25 g fiecare)
  • -1 lingura zahar
  • -1 praf de sare
  • -1-2 oua
  • -1 cana zahar (capacitate cana 250 ml)
  • -3-4 linguri smantana
  • -1/2 pachet (125 g) margarina Rama clasic (70% grasime)
  • Umplutura:
  • -500g zahar
  • -2-3 pachete scortisoara macinata (40-50 g in total)
  • -ulei (1 paharel)
  • -1 ou batut pentru uns
  • Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (eu le pregatesc in bucatarie de cu seara si le las pana a doua zi dimineata cand incep prepararea cozonacului)

Mod de preparare

Se prepara maiaua din 1 cana lapte caldut(nu fierbinte! )in care se dizolva drojdia si 1 lingura de zahar. Se amesteca pana la dizolvarea completa a zaharului si omogenizare.

Se cerne faina intr-un vas si se face o gropita la mijloc in care turnam maiaua pregatita. Aceasta se amesteca cu faina de pe marginea vasului(aproximativ 1 cana) pana se face ca o smantana foarte groasa, care ramane in adancitura creata.

Se acopera vasul cu un servet(eu pun mai multe servete groase si invelesc bine si vasul), se tine intr-un loc cald, ferit de curenti, aproximativ 15-30 min, sa creasca maiaua. Daca nu este destul de cald, lucrul acesta dureaza mai mult.

Adaugam apoi in vas sare, 1 cana de zahar, 1-2 oua (depinde de marime-eu pun 2 oua), le amestecam cu faina si maiaua si la urma smantana, incat sa obtinem un aluat potrivit, pe care il framantam pana se desprinde de pe vas si mina.

Adunam aluatul sub forma de minge, il lasam in mijlocul vasului, il presaram cu putina faina si din nou acoperim cu un servet, invelim bine vasul, il tinem la cald, sa dospeasca aluatul, pana isi dubleaza volumul(aproximativ 1 ora).

Cand constati acest lucru, topesti pe foc, intr-o craticioara margarina, o lasi sa se racoreasca(sa fie calduta, nu fierbinte), o adaugi peste aluatul crescut si framanti din nou pana se incorporeaza bine toata margarina.

Acoperi din nou cu un servet, infofolesti bine vasul si-l mai lasi inca o data la dospit, 30-40 min.

Dupa ce a expirat timpul si aluatul a crescut din nou, il scoti din vas pe o planseta si-l imparti in doua.

Intinzi cate o foaie de aluat, presari jumatate din cantitatea de zahar, apoi jumatate din scortisoara, avand grija sa lasi marginile foii(2-3 cm) libere.

Stropesti uniform umplutura cu putin ulei, rulezi aluatul, lipesti prin presare capetele ca sa nu iasa umplutura si asezi cozonacul format, in tava tapetata cu hartie de copt.

Il lasi in tava sa mai creasca(tot la loc cald) inca 15-20 min, timp in care aprinzi focul la cuptor.

Ungi bine cozonacul cu ou batut, inainte de a-l da la cuptorul foarte bine incins.

Cozonacul il coci cu focul tare, in primele 10 min, apoi reduci la potrivit, pana se rumeneste frumos (aproximativ 25-35min. )
Scoti imediat cozonacul din tava luata din cuptor si-l asezi pe un gratar (al meu este din lemn) sa se raceasca, acoperit cu un servet, ca sa nu se usuce coaja si sa devina casanta.

Se taie numai dupa racirea completa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia