Ingrediente
● Ingrediente aluat: |
● •800 g faina pentru cozonac |
● •120 g unt gras |
● •50 ml ulei |
● •150 g zahar |
● •250 ml lapte |
● •2 plicuri drojdie uscata |
● •2 oua+1 galbenus |
● •coaja rasa de lamaie si portocala |
● •2 pliculete zahar vanilat |
● Ingrediente umplutura: |
● •1/2 pahar lapte |
● •50 g unt |
● •200 g zahar |
● •300 g nuca macinata |
● •esenta vanilie |
● •cacao |
● •1-2 linguri pesmet, optional |
● •rahat multicolor taiat cubulete, optional |
● 1 galbenus pentru uns |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
03h

GĂTIRE
01h:15min

PORȚII
2 portii
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
In cuva masinii de paine, punem in urmatoarea ordine: laptele caldut, nu fierbinte, untul moale, taiat cubulete, zaharul, ouale si galbenusul, miroasele, faina si ultima, drojdia. Setam programul pentru doar pentru framantat (eu il framant de doua ori). Cand este gata, scoatem aluatul din masina, il punem intr-un vas incapator si turnam treptat uleiul pe care-l incorporam total, aducand marginile aluatului in mijloc. Il trantim cu putere de cat mai multe ori in vas, apoi acoperim si lasam la dospit vreo 90-120 minute.
Intre timp, pregatim umplutura, care este aceeasi pe care o folosesc de ani de zile.
Laptele se pune la fiert impreuna cu untul, zaharul si zaharul vanilinat, pana se topesc acestea din urma. Adaugam nuca macinata, 1-2 linguri cu cacao, omogenizam si lasam la racit. Daca ni se pare prea apoasa, putem adauga pesmet.
Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in doua. Din fiecare bucata, pe blatul de lucru uns usor cu ulei, formam doua dreptunghiuri pe care le umplem cu nuca si rahat. Rulam, apoi impletim sulurile si asezam cozonacii in tavi, unde ii mai lasam la crescut cam 30 minute, dupa care ii ungem cu galbenus batut de ou.
Introducem tavile in cuptorul preincalzit la 190 grade C, pentru 10 minute, apoi micsoram temperatura la 170 grade si lasam cozonacii sa se rumeneasca frumos pana cand trec testul scobitorii.
Scosi din cuptor, se lasa in tava 10 minute, apoi se racesc pe-o parte, acoperiti cu un servet.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Cozonac cu nuca, la masina de paine" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Salam de biscuiti
Salata de vinete asiatica
Budinca de tofu cu textura fina
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta
Placinte cu carne
Rulouri cu spanac si telemea
Pate de casa, cu ciuperci
Cele mai noi discutii de pe forum
-
Saratelele bunicii
Retete preferate / Autor: cara
-
Bine v-am regasit!
Mesaj de bun venit / Autor: cara
-
Reteta gogosi cu gem
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi glazurate cu ciocolata
Retete ilustrate - Mancaruri / Autor: kameluta
-
Reteta gogosi glazurate de post, la cuptor
Concurs - Reteta Lunii / Autor: nadynady
-
Reteta gogosi pufoase cu branza
Concurs - Bucatarul lunii / Autor: Lau Dany