Cozonac cu nuca, la masina de paine

Portii
2
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu nuca, la masina de paine

Ingrediente

  • Ingrediente aluat:
  • •800 g faina pentru cozonac
  • •120 g unt gras
  • •50 ml ulei
  • •150 g zahar
  • •250 ml lapte
  • •2 plicuri drojdie uscata
  • •2 oua+1 galbenus
  • •coaja rasa de lamaie si portocala
  • •2 pliculete zahar vanilat
  • Ingrediente umplutura:
  • •1/2 pahar lapte
  • •50 g unt
  • •200 g zahar
  • •300 g nuca macinata
  • •esenta vanilie
  • •cacao
  • •1-2 linguri pesmet, optional
  • •rahat multicolor taiat cubulete, optional
  • 1 galbenus pentru uns

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
In cuva masinii de paine, punem in urmatoarea ordine: laptele caldut, nu fierbinte, untul moale, taiat cubulete, zaharul, ouale si galbenusul, miroasele, faina si ultima, drojdia. Setam programul pentru doar pentru framantat (eu il framant de doua ori). Cand este gata, scoatem aluatul din masina, il punem intr-un vas incapator si turnam treptat uleiul pe care-l incorporam total, aducand marginile aluatului in mijloc. Il trantim cu putere de cat mai multe ori in vas, apoi acoperim si lasam la dospit vreo 90-120 minute.
Intre timp, pregatim umplutura, care este aceeasi pe care o folosesc de ani de zile.
Laptele se pune la fiert impreuna cu untul, zaharul si zaharul vanilinat, pana se topesc acestea din urma. Adaugam nuca macinata, 1-2 linguri cu cacao, omogenizam si lasam la racit. Daca ni se pare prea apoasa, putem adauga pesmet.
Dupa ce aluatul a crescut frumos, il impartim in doua. Din fiecare bucata, pe blatul de lucru uns usor cu ulei, formam doua dreptunghiuri pe care le umplem cu nuca si rahat. Rulam, apoi impletim sulurile si asezam cozonacii in tavi, unde ii mai lasam la crescut cam 30 minute, dupa care ii ungem cu galbenus batut de ou.
Introducem tavile in cuptorul preincalzit la 190 grade C, pentru 10 minute, apoi micsoram temperatura la 170 grade si lasam cozonacii sa se rumeneasca frumos pana cand trec testul scobitorii.
Scosi din cuptor, se lasa in tava 10 minute, apoi se racesc pe-o parte, acoperiti cu un servet.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei
Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
5
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Parteneri
Placinta cu rubarba si bezea (Reteta Video)
Bucataras.RO

Placinta cu rubarba si bezea (Reteta Video)

Rubarba este o aparitie recenta pe tarabele din Romania, in ciuda faptului ca este o planta ce creste in special in zona...

Placinta cu rubarba si bezea (Reteta Video)
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola