Cozonac cu merisoare si nuca

Portii
12
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu merisoare si nuca

Ingrediente

  • -500 gr faina
  • -250-270ml apa carbogazoasa
  • -coaja razuita de la o lamaie bio
  • -10 gr drojdie uscata
  • -pudra de scortisoara
  • -50 ml ulei
  • -120 gr zahar
  • Pt umplutura
  • -250 gr nuca
  • -100 gr merisoare
  • -esenta rom

Mod de preparare

Faina o cernem, daca este nevoie.
Apa o incalzim putin si dizolvam in ea, drojdia uscata, impreuna cu 2 linguri de zahar.
Facem o mica adancitura in faina si punem zaharul, scortisoara, uleiul, coaja razuita de lamaie si apa cu drojdia.
Framantam pana cand avem un aluat ferm si nelipicios.
Acoperim aluatul cu un prosop curat sau cu o folie de plastic si il punem intr-un loc caldut.
Asteptam sa creasca, pana isi dubleaza volumul (cam 45 minute, dar depinde de temperatura din incapere).
Pana creste aluatul, facem umplutura :
Nuca prajita o maruntim sau chiar o putem macina; merisoarele le amestecam cu esenta de rom si le lasam sa traga esenta.
Pe masa infainata sau unsa cu ulei, turnam aluatul si il intindem pana cand obtinem o foaie de aluat groasa cam de 0.5 mm.
Pe aluatul intins, punem cu mana, nuca si merisoarele. Rulam aluatul si il asezam in tava de copt.
Acoperim cozonacul cu o folie de plastic, unsa cu ulei si il lasam sa creasca din nou pentru inca 30-45 minute.
Il punem la copt in cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru 40 minute .

P.S. Eu am facut portie dubla, pentru a obtine 2 cozonaci destul de mari.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata

Poale-n brau si colacei cu branza dulce si ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu foi si gem de prune
1
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
2
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
4
Dulciuri

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
Prajitura cu alune si cafea
5
Dulciuri

Prajitura cu alune si cafea

Prajitura cu alune si cafea
Parteneri
Clatite cu dulceata de cirese
Bucataras.RO

Clatite cu dulceata de cirese

Clatite cu dragoste pregatite!

Clatite cu dulceata de cirese
Poale-n brau (branzoaice)
Culinar.RO

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin
Gustos.RO

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin

Se curata, se spala se taie macroul in doua, inlaturand capul, coada si aripioarele.

Macrou cu lamaie pe pat de cartofi cu rozmarin