Cozonac cu merisoare si nuca

Portii
12
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu merisoare si nuca

Ingrediente

  • -500 gr faina
  • -250-270ml apa carbogazoasa
  • -coaja razuita de la o lamaie bio
  • -10 gr drojdie uscata
  • -pudra de scortisoara
  • -50 ml ulei
  • -120 gr zahar
  • Pt umplutura
  • -250 gr nuca
  • -100 gr merisoare
  • -esenta rom

Mod de preparare

Faina o cernem, daca este nevoie.
Apa o incalzim putin si dizolvam in ea, drojdia uscata, impreuna cu 2 linguri de zahar.
Facem o mica adancitura in faina si punem zaharul, scortisoara, uleiul, coaja razuita de lamaie si apa cu drojdia.
Framantam pana cand avem un aluat ferm si nelipicios.
Acoperim aluatul cu un prosop curat sau cu o folie de plastic si il punem intr-un loc caldut.
Asteptam sa creasca, pana isi dubleaza volumul (cam 45 minute, dar depinde de temperatura din incapere).
Pana creste aluatul, facem umplutura :
Nuca prajita o maruntim sau chiar o putem macina; merisoarele le amestecam cu esenta de rom si le lasam sa traga esenta.
Pe masa infainata sau unsa cu ulei, turnam aluatul si il intindem pana cand obtinem o foaie de aluat groasa cam de 0.5 mm.
Pe aluatul intins, punem cu mana, nuca si merisoarele. Rulam aluatul si il asezam in tava de copt.
Acoperim cozonacul cu o folie de plastic, unsa cu ulei si il lasam sa creasca din nou pentru inca 30-45 minute.
Il punem la copt in cuptorul preincalzit la 180 grade C, pentru 40 minute .

P.S. Eu am facut portie dubla, pentru a obtine 2 cozonaci destul de mari.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa

Supa crema de ciuperci - Reteta savuroasa
Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Chec cu ciocolata
1
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
3
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Tort cu iaurt si fructe tropicale - un excelent desert racoritor
4
Dulciuri

Tort cu iaurt si fructe tropicale - un excelent desert racoritor

Tortul cu iaurt si fructe tropicale este nu doar o placere pentru papilele gustative, ci și o opera de arta culinara,...

Tort cu iaurt si fructe tropicale - un excelent desert racoritor
Tort de clatite cu budinca
5
Dulciuri

Tort de clatite cu budinca

Tort de clatite cu budinca
Parteneri
Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Culinar.RO

Tort de biscuiti cu crema de vanilie

E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...

Tort de biscuiti cu crema de vanilie
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata
Gustos.RO

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata

Incearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...

Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromata