Cozonac cu iaurt umplut cu nuca, stafide si rahat

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac cu iaurt umplut cu nuca, stafide si rahat

Ingrediente

  • 250 g zahar
  • esenta de rom
  • Aluat:
  • 50 g drojdie proaspata + o lingura zahar
  • 1 kg faina + 150 g pentru framantat
  • sare
  • 150 ml lapte fierbinte
  • 420 g iaurt
  • 75 g unt (82 % grasime)
  • 2 oua
  • 4 galbenusuri
  • 1 plic de zahar vanilat (8 g)
  • Umplutura:
  • 500 g rahat
  • 450 g nuca macinata
  • 250 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat (8 g/plic)
  • esenta de rom
  • 30 g cacao
  • 100 g stafide
  • 6 albusuri
  • 100 ml lapte fierbinte
  • Pentru uns:
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri lapte
  • 2 linguri zahar

Mod de preparare

Se pregatesc ingredientele inainte de inceperea lucrului cu o ora, aducandu-le la temperatura camerei.
Intr-un pahar, se freaca drojdia cu o lingura de zahar pana cand se dizolva. Se lasa 10-15 minute sa creasca.
Se cerne faina intr-un castron mare. Se face o adancitura in mijlocul ei si se adauga o lingurita de sare si laptele fierbinte si se amesteca cu putina faina, dupa care se incorporeaza si drojdia si se lasa sa creasca.
Intre timp, se incalzeste iaurtul, se topeste untul, iar ouale si galbenusurile se bat cu un praf de sare.
Dupa ce a crescut maiaua, se toarna ouale peste ea, zaharul, zaharul vanilat si esenta de rom. Se amesteca totul, apoi se incorporeaza si iaurtul caldut. Se rastoarna coca pe masa de lucru infainata si se framanta timp de 5-10 minute, adaugand cand faina, cand unt topit. Se poate lovi coca de masa de lucru, aruncand-o. Se pune apoi la loc in castron si se acopera cu o folie si un prosop, lasand-o sa creasca la loc cald.
Intre timp, rahatul se taie cubulete.
Nuca macinata se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, esenta de rom, cacaua si stafidele (spalate si stoarse).
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se incorporeaza in compozitia cu nuca. Se adauga laptele fierbinte si se amesteca totul.
Dupa ce coca a crescut, se rastoarna pe masa de lucru unsa cu ulei, si se imparte in functie de cum vreti sa ii impletiti. Din aluatul acesta, eu am facut un cozonac mare impletit in trei si unul impletit in doua, dar cred ca pot iesi si trei cozonaci. Ar fi mult mai simplu, daca nu ii impletiti.
Asadar, pentru cozonacul impletit in trei: se intinde o foaie (cu ajutorul unui sucitor uns cu ulei), pe care se pune umplutura cu nuca (nu se pune pe toata suprafata, se mai lasa o margine de circa un centimetru), si se ruleaza cu grija. Capetele se rasucesc si se baga dedesupt. Se intinde cea de-a doua foaie, pe care se presara jumatate din bucatelele de rahat, se ruleaza si se pune langa foaia umpluta cu nuca. Se intinde cea de-a treia foaie, se pune umplutura cu nuca peste ea, se ruleaza si se asaza langa celelalte doua foi. Se impletesc apoi in trei, cu grija, si se pune cozonacul intr-o tava mare, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
La cozonacul impletit in doua, se procedeaza la fel, numai ca va fi o foaie umpluta cu nuca si o foaie umpluta cu rahat.
Se acopera cozonacii cu o folie si un prosop si se mai lasa sa creasca la loc cald.
Se da drumul la cuptor, pentru a se incalzi.
Dupa ce au crescut, cozonacii se ung cu galbenusurile amestecate cu lapte si se presara zahar peste ei. Se introduc tavile la cuptor, pana cand cozonacii se rumenesc frumos pe deasupra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
4
Carte de bucate

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla

O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.

Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simpla
Vinete cu Ton si Mozzarella
5
Mancaruri cu peste

Vinete cu Ton si Mozzarella

Vinete cu Ton si Mozzarella
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie