Cum se face coliva

Complexitate
redusa
Cum se face coliva

Ingrediente

  • Cum se face coliva
  • 1 kg grau
  • 1/2 kg nuca pisata
  • 1/2 kg zahar
  • 1/2 biscuiti macinati (optional)
  • coaja rasa de lamaie dupa gust
  • coaja rasa de portocala dupa gust
  • cocos dupa gust
  • stafide dupa gust
  • esenta rom dupa gust
  • citeva linguri de cacao
  • un praf de sare

Mod de preparare

Iata cum se face coliva la mine acasa:

Se pune graul la spalat in apa calduta ( se repeta operatia de 4-6 ori) apoi se pune in oala si se pune la fiert la foc mic. Eu am pus in cuptor ca nu am vrut sa stau linga aragaz si sa tot invart in oala. Am fiert deci la cuptor la o temperatura de 365 grade F ( 200 grade C) circa o ora.

Am pus graul in oala deci si am acoperit cu apa (2 litri la 1 kg grau) am pus un praf de sare. Am adaugat tot cate putina apa pe masura ce apa a fost absorbita de grau. Nu am pus multa apa de la inceput ca sa nu imi iasa coliva prea moale. Dupa ce a fiert am lasat-o pana dimineata la rece dupa care am inceput framantatul adaugand zaharul, mirodeniile, esenta de rom si nuca macinata (desigur amestecand mereu).

Apa care se adauga (daca este cazul) in timpul fierberii trebuie sa fie calda. Eu am folosit grau, sfaramat nu boabe intregi, noua ne place mai pastos.

La sfarsit am pus (tot dupa gust ) citeva linguri de cacao (ca sa ii schimbe putin aspectul). Acuma daca este coliva prea moale se poate adauga biscuiti macinati (ei au rolul de a absoarbi din lichid) daca are consistenta bune nu mai e cazul sa adaugati biscuitiii. Apoi am pregatit formele in care am pus coliva, am tapetat cu folie de plastic si am pus graul fiert in ele.

Am acoperit cu folie si am dat din nou la rece pana dimineata inainte de a plecat la biserica. Inainte de plecare am impachetat frumos cozonacii si am ornat coliva cu un strat de nuca macinata si flori.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Gogosi a la Sidy
3
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Prajitura cu Mere si Iaurt
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Prajitura Tosca
5
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Parteneri
Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois
Bucataras.RO

Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois

Placinta numita "la galette des rois" este o placinta foarte populara in Franta cu ocazia Epifaniei ce se...

Desert placinta cu ciocolata / Galette des rois
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Prajitura Bounty
Gustos.RO

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty