Coliva Mea

Postat pe: 27-09-2010
(7)

Ingrediente

1 kg grau
1/2 kg nuca pisata
1/2 kg zahar
1/2 biscuiti macinati (optional)
coaja rasa de lamaie dupa gust
coaja rasa de portocala dupa gust
cocos dupa gust
stafide dupa gust
esenta rom dupa gust
citeva linguri de cacao
un praf de sare

Mod de preparare

Se pune graul la spalat in apa calduta ( se repeta operatia de 4-6 ori) apoi se pune in oala si se pune la fiert la foc mic. Eu am pus in cuptor ca nu am vrut sa stau linga aragaz si sa tot invart in oala. Am fiert deci la cuptor la o temperatura de 365 grade F ( 200 grade C) circa o ora.

Am pus graul in oala deci si am acoperit cu apa (2 litri la 1 kg grau) am pus un praf de sare. Am adaugat tot cate putina apa pe masura ce apa a fost absorbita de grau. Nu am pus multa apa de la inceput ca sa nu imi iasa coliva prea moale. Dupa ce a fiert am lasat-o pana dimineata la rece dupa care am inceput framantatul adaugand zaharul, mirodeniile, esenta de rom si nuca macinata (desigur amestecand mereu).

La sfarsit am pus (tot dupa gust ) citeva linguri de cacao (ca sa ii schimbe putin aspectul). Acuma daca este coliva prea moale se poate adauga biscuiti macinati (ei au rolul de a absoarbi din lichid) daca are consistenta bune nu mai e cazul sa adaugati biscuitiii. Apoi am pregatit formele in care am pus coliva, am tapetat cu folie de plastic si am pus graul fiert in ele.

Am acoperit cu folie si am dat din nou la rece pana dimineata inainte de a plecat la biserica. Inainte de plecare am impachetat frumos cozonacii si am ornat coliva cu un strat de nuca macinata si flori. La un cozonac a trebuie sa ii fac niste flori ca sa acopar terminatia care a iesit tare urata. A maritat treaba

Apa care se adauga (daca este cazul) in timpul fierberii trebuie sa fie calda. Eu am folosit grau sfaramat nu boabe intregi. Noua ne place mai pastos
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Coliva Mea" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

pupi
•  17.05.2010 03:34:58

d_dana_a mersi esti o dulceata de fata....numai bine iti doresc

d_dana_a
•  17.05.2010 00:01:31

Foarte artistica coliva ...felicitari ,o adevarata bucatareasa...

pupi
•  10.05.2010 10:08:54

Kasandra, mersi mult, esti dulce...

kasandra_push
•  10.05.2010 01:31:08

felicitari esti o super bucatareasa. te felicit din nou.

alinaraluca2000
•  13.05.2009 11:12:53

Foarte frumos, dar iarta-ma ca te intreb pe tine (pentru ca acum ma uitam la reteta ta) ce ii coliva (pt. ca chiar nu stiu), un fel de pasca? Oricum, sigur am sa fac aceasta coliva.

eli
•  08.02.2009 22:54:46

apreciez f mult retetele tale si vreau sa-ti multumesc pt reteta de coliva pe care chiar o cautam.Ma inspira...

lucia_bp
•  28.11.2008 17:26:29

Tot ce ai facut si prezentat este mana de artist.
Felicitari !

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Coliva Mea