Cum se face coliva cu Nuca

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa
Cum se face coliva cu Nuca

Ingrediente

  • Cum se face coliva cu Nuca
  • 2 cani grau (520 grame)
  • 5 cani apa (1 l)
  • 250 g zahar
  • 300-350 g nuca macinata
  • esenta de rom – dupa gust
  • Pentru decorat:
  • bombonele mici (eu am avut Cip)

Mod de preparare

Cum se face coliva cu Nuca - Mod de preparare:
Graul se spala in cateva ape, pana cand ramane apa limpede (eu am avut instructiuni mai vagi, l-am spalat in doar 3-4 ape, deci apa mea nu e limpede).

Se pune la inmuiat in apa calduta (nu fierbinte) pentru cateva ore. Eu l-am lasat vreo 3-4.

Apoi, se scurge de apa si se pune intr-un vas yena sau orice tava de pus in cuptor. Se toarna peste el cele 5 cani de apa si se da la cuptor, la 160 de grade, pana cand se absoarbe toata apa. (la mine a durat cam 60-80 de minute). Nu am amestecat in grau cat a stat in cuptor.

Se verifica graul sa fie fiert inainte de a opri cuptorul. In cazul in care e inca crocant, se mai poate pune jumatate de cana de apa si de mai da la cuptor pana se absoarbe si aceasta.
Dupa ce a fiert, se lasa vasul la racit acoperit cu o folie de aluminiu.

Cand graul e rece, puneti zaharul, nuca si esenta de rom. Amestecati usor, de jos in sus, asigurandu-va ca nu zdrobiti boabele de grau. Puteti ajusta mirodeniile dupa gust.

Pentru a fi mai usor de impartit la biserica, noi punem coliva in pahare, pe care le ornam cu bombonele mici.
Eu las graul la racit peste noapte si prepar coliva chiar in dimineata in care merg la biserica, ca sa ma asigur ca nu se inmoaie de la zahar.

Nu trebuie sa va ingrijorati daca graul pare prea nelegat cand s-a racit, se va inmuia numai bine cand adaugati zaharul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb
Cele mai apreciate rețete
Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
1
Mancaruri cu carne

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt

Fasole scazuta cu ciolan de porc afumat si ardei copt
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Salata Ruseasca
5
Aperitive

Salata Ruseasca

Salata Ruseasca
Parteneri
Supa crema de legume cu parmezan
Bucataras.RO

Supa crema de legume cu parmezan

MIe imi plac tare mult supele creme de legume, in orice combinatie. Le mananc simple, doar cu crutoane si aromate cu putin...

Supa crema de legume cu parmezan
Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.