Cum se face coliva cu Nuca

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
redusa
Cum se face coliva cu Nuca

Ingrediente

  • Cum se face coliva cu Nuca
  • 2 cani grau (520 grame)
  • 5 cani apa (1 l)
  • 250 g zahar
  • 300-350 g nuca macinata
  • esenta de rom – dupa gust
  • Pentru decorat:
  • bombonele mici (eu am avut Cip)

Mod de preparare

Cum se face coliva cu Nuca - Mod de preparare:
Graul se spala in cateva ape, pana cand ramane apa limpede (eu am avut instructiuni mai vagi, l-am spalat in doar 3-4 ape, deci apa mea nu e limpede).

Se pune la inmuiat in apa calduta (nu fierbinte) pentru cateva ore. Eu l-am lasat vreo 3-4.

Apoi, se scurge de apa si se pune intr-un vas yena sau orice tava de pus in cuptor. Se toarna peste el cele 5 cani de apa si se da la cuptor, la 160 de grade, pana cand se absoarbe toata apa. (la mine a durat cam 60-80 de minute). Nu am amestecat in grau cat a stat in cuptor.

Se verifica graul sa fie fiert inainte de a opri cuptorul. In cazul in care e inca crocant, se mai poate pune jumatate de cana de apa si de mai da la cuptor pana se absoarbe si aceasta.
Dupa ce a fiert, se lasa vasul la racit acoperit cu o folie de aluminiu.

Cand graul e rece, puneti zaharul, nuca si esenta de rom. Amestecati usor, de jos in sus, asigurandu-va ca nu zdrobiti boabele de grau. Puteti ajusta mirodeniile dupa gust.

Pentru a fi mai usor de impartit la biserica, noi punem coliva in pahare, pe care le ornam cu bombonele mici.
Eu las graul la racit peste noapte si prepar coliva chiar in dimineata in care merg la biserica, ca sa ma asigur ca nu se inmoaie de la zahar.

Nu trebuie sa va ingrijorati daca graul pare prea nelegat cand s-a racit, se va inmuia numai bine cand adaugati zaharul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
4
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Dulceata de agrise
5
Parteneri
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute