Casuta de Turta Dulce (Aluat Tare)

Postat pe: 27-11-2010
(12)

Ingrediente

220 gr/ 1 cup unt
200 gr /1 cup zahar maro( light)
250 ml melasa /1 cup molasses ( cred ca se poate folosi aici miere si atunci va avea o culoare mai deschisa)
1 ou mare
1 lingurita de sare
1 lingura de ghimbir (eu nu am pus)
1 lingurita de bicarbonat
1 lingurita de scortisoara (am pus mai mult)
1 lingurita praf de cuisoare
840 gr faina/5-5 1/2 cup faina (mai mult sau mai putin)
bomboane mici colorate
Royal icing (reteta urmeaza)
carton (baza casutei)
folie de imbracat cartonul
conuri de inghetata (optional)

Mod de preparare

Se bate untul cu zaharul, intr-un castron mai mare, cu mixerul la viteza mijlocie pana devine moale si pufos. Se adauga apoi melasa ( sau mierea) si se bate mai departe pana este bine amestecat, apoi se adauga oul, amestecand mereu, siavand grija sa mai curatam peretii vasului din cand in cand.

Urmeaza sa adaugam apoi, sarea, bicarbonatul, scortisoara, cuisoarele, amestecand mereu. Apoi se pune jumatate din cantitatea de faina, avand mixerul la viteza mica. Treptat adaugam si restul de faina pana se formeaza un aluat tare vartos. Se foloseste mixerul ( daca este din cel cu putere maimare). Daca mixerul este mai slab atunci se amesteca cu lingura de lemn ( e totusi de preferat mixerul). Aluatul obtinut se imaprte in doua sau trei, se inveleste in folie de plastic si se pune la frigider pana se intareste bine (eu l-am lasat peste noapte).

Se deseneaza pe un carton conturul unei case (o parte laterala, un aparte acoperis, si o parte fata cladirii) dupa care se taie. Dimensiunile pot sa fie de exemplu pentru fata casutei de 16 cm la baza, ianltimea pana la acoperis de 8, 5 cm si linia oblica pe care se va sprijini acoperisul sa fie de 10, 5 cm. Peretele lateral sa fie de 14 cm la baza si 8, 5 cm inaltime, iar acoperisul va putea fii 17, 5 cm pe 13 cm. .

Se incalzeste cuptorul la temperatura medie. Se unge dosul unei tavi foarte usor (eu am pus ulei pe un servetel si am uns tava cu el). Se scoate o parte dealuat din frigider si se intindepe dosul tavii cu sucitoarea (usa si ea cu putin ulei ca si tava). Aluatul se intinde de 0, 5 cm grosime, el mai creste putin la copt. Cand se face tiparul casutei se va avea in vedere cite bucati se pot decupa dintr-o tava, ptr ca aveti nevoie de 6 buc in total, cate 2 din fiecare tipar.

Deci, pe dosul tavii foarte usor unsa cu ulei se intinde aluatul ( o parte din el, restul se tine invelit in plastic). Dupa ce este intins la grosimea care trebuie se pune tiparul peste aluat (nu se apasa pe el ca se va lipi de aluat) si cu ajutorul unui cutit cu varf ascutit se va decupa dupa tipar, lasand o margine de 0, 5 cm. Restul de aluat se ia de pe tava si se pune deoparte (acoperit).

Se coace aluatul (biscuitii) cam 8 minute, sau pana cand nu ramane urma in aluat daca atingeti cu degetul, se scoate tava din cuptor si imediat se aplica din nou tiparuil peste aluatul copt pe jumate. Se taie marginea lasata ( se va face forma de geamuri daca doriti sa o decupati ) si se pune tava inapoi in cuptor pentru inca 5-8 minute.

Se scoate tava, se iau biscuitii cu ajutorul unui cutit si se pun pe un gratar la racit. Se repeta procedura cu restul de aluat pana aveti toate 6 partile coapte. Daca mai ramane aluat ( cea ce nu cred) se pot face biscuiti mai mici derontait la tv langa o cescuta cu ceai. Daca se intimpla ca biscuitii ptr casuta sa nu fie copti destul, atunci se acopera cu o hartie si se mai tin la cuptor la foc mic de tot pentru inca 20 de minute. Eu i-am lasat mai moi ca se mananca imediat.

Am lasat biscuitii doua zile sa se usuce bine, pusi intr-o punga de hartie ( sa nu folositi pastic).

Am facut apoi Royal icingul cu care am lipit partile componente si bomboanele. Tot din royal icing am facut si braduletii. Zaharul (royal icing) se pune intr-un cornet de decorat sau se foloseste o punga de plastic la care se taie un colt (putin de tot ptr casa nu iasa prea mult zahar odata ).


Vezi reteta de crema de zahar la dulciuri sub umele de royal icing. Doua din pozele de crema sant atasate aici la casuta de turta dulce
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Casuta de Turta Dulce (Aluat Tare)" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
331.50 lei

Panini Maker

- 40 %
249.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

lumyer
•  22.12.2010 18:58:22

ohoo cat de migalos .. felicitari arata extraordinar

alinus_s
•  05.12.2010 00:08:09

super tare.felicitari

iasminapitiga
•  25.11.2010 14:26:59

foarte draguta casuta de turta dulce!! felicitari:)

pupi
•  06.01.2010 10:35:03

dumiani, mersi , imi face placere sa am proiecte de genul asta cu nepotelul

dumiany
•  05.01.2010 17:31:11

cata munca///felicitari

pupi
•  15.10.2009 19:12:11

lavinia, multumesc

lavinia21
•  15.10.2009 17:12:12

suuuper....bravo

rautacioasa
•  29.03.2009 07:05:47

super tare ..bravoooo

eli
•  16.01.2009 15:49:18

cata pricepere!

mill_fleur
•  15.01.2009 23:26:54

felicitari multiple! e splendida casuta ta...am realizat si eu una insa nu a iesit atat de perfecta ca a ta :)

eline
•  15.01.2009 20:08:56

ce minunatie:)

adina_83
•  14.01.2009 17:24:09

WOW!ARATA MINUNAT!ITI INCANTA PRIVIREA,IAR PE COPII NU MAI SPUN.
DAR CRED K EU NU AS FII IN STARE SA FAC ASA CEVA!
FELICITARI!

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Casuta de Turta Dulce (Aluat Tare)