Castane Coapte si Pireu

Complexitate
redusa
Castane Coapte si Pireu

Ingrediente

    Mod de preparare

    In primul rand, atunci cand se coc, castanele nu trebuie sa fie in cantitate mare... coaja lor se intareste destul de repede si devin foarte greu de curatat.

    Castanele se spala, apoi se cresteaza cu un cutit (de regula se face o taietura la baza lor (partea mai tesita) avand grija sa nu ne taiem, pentru ca au coaja tare. Crestaturile se fac pentru a permite aburului care se formeaza sub coaja, sa iasa afara... in caz contrar ele "explodeaza" in cuptor si nu vreti asa o experienta in bucataria voastra... este o munca titanica sa cureti un cuptor de aragaz dupa o explozie de castane. Parol.

    Deci, crestam castanele, apoi le tinem in apa (cu sau fara sare) pentru o jumatate de ora (se poate si o ora). Se aseaza apoi in tava in care le vom coace. Preancalzim cuptorul la temperatura de 200C. Punem castanele in cuptor si ne mai uitam din cand in cand la ele. Le mai intoarcem pe o parte si pe alta, pentru a se praji uniform. Timpul de coacere este de aproximativ jumate de ora, poate ceva mai mult sau mai putin, depinde de cuptor.

    Se scot cand sant gata, se acopera imediat cu un prosop ud, (umezeala prosopului si caldura castanelor creaza abur care inmoaie coaja) . Se lasa 2 minute asa, apoi se trece la decojirea lor.

    Se servesc simple langa un pahar de vin de calitate superioara sau o cupa de sampanie. Ele se pot glasa in zahar caramel, si se servesc ca atare sau se pot fierbe pentru cateva minute intr-un sirop foarte dulce de apa + zahar si rom, dupa care se tavalesc prin zahar tos si se lasa la uscat.

    La noi nu au mai apucat sa ajunga la faza de glasare

    Daca doriti sa faceti pireu de castane, ele se coc sau se fierb in apa putin sarata, se decojesc, se trec de doua ori prin masina de carne cu sita fina. Dupa ce ati obtinut pireul necesar se adauga zahar dupa gust si aroma de rom (neaparat rom). Se pastreaza la congelator foarte bine.

    La servire se trece pireul prin presa de cartofi sau printr-o sita, se decoreaza cu frisca.

     

    Comentarii

    Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

    Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

    Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete

    Ce mancaruri poti face cu prune - cele mai bune 10 retete
    Evantai din carne de porc cu legume

    Evantai din carne de porc cu legume

    Evantai din carne de porc cu legume
    Barcute din vinete cu arpagic rosu

    Barcute din vinete cu arpagic rosu

    Barcute din vinete cu arpagic rosu
    Cele mai apreciate rețete
    Prajitura cu foi si gem de prune
    1
    Dulciuri

    Prajitura cu foi si gem de prune

    Prajitura cu foi si gem de prune
    Reţetă de preparare a papanaşilor
    2
    Romania

    Reţetă de preparare a papanaşilor

    Reţetă de preparare a papanaşilor
    Salata de iarna asortata
    3
    Conserve, muraturi

    Salata de iarna asortata

    Salata de iarna asortata
    Prajitura Fanta
    4
    Romania

    Prajitura Fanta

    Prajitura Fanta
    Prajitura 2 creme
    5
    Romania

    Prajitura 2 creme

    Prajitura 2 creme