Castane Coapte si Pireu

Complexitate
redusa
Castane Coapte si Pireu

Ingrediente

    Mod de preparare

    In primul rand, atunci cand se coc, castanele nu trebuie sa fie in cantitate mare... coaja lor se intareste destul de repede si devin foarte greu de curatat.

    Castanele se spala, apoi se cresteaza cu un cutit (de regula se face o taietura la baza lor (partea mai tesita) avand grija sa nu ne taiem, pentru ca au coaja tare. Crestaturile se fac pentru a permite aburului care se formeaza sub coaja, sa iasa afara... in caz contrar ele "explodeaza" in cuptor si nu vreti asa o experienta in bucataria voastra... este o munca titanica sa cureti un cuptor de aragaz dupa o explozie de castane. Parol.

    Deci, crestam castanele, apoi le tinem in apa (cu sau fara sare) pentru o jumatate de ora (se poate si o ora). Se aseaza apoi in tava in care le vom coace. Preancalzim cuptorul la temperatura de 200C. Punem castanele in cuptor si ne mai uitam din cand in cand la ele. Le mai intoarcem pe o parte si pe alta, pentru a se praji uniform. Timpul de coacere este de aproximativ jumate de ora, poate ceva mai mult sau mai putin, depinde de cuptor.

    Se scot cand sant gata, se acopera imediat cu un prosop ud, (umezeala prosopului si caldura castanelor creaza abur care inmoaie coaja) . Se lasa 2 minute asa, apoi se trece la decojirea lor.

    Se servesc simple langa un pahar de vin de calitate superioara sau o cupa de sampanie. Ele se pot glasa in zahar caramel, si se servesc ca atare sau se pot fierbe pentru cateva minute intr-un sirop foarte dulce de apa + zahar si rom, dupa care se tavalesc prin zahar tos si se lasa la uscat.

    La noi nu au mai apucat sa ajunga la faza de glasare

    Daca doriti sa faceti pireu de castane, ele se coc sau se fierb in apa putin sarata, se decojesc, se trec de doua ori prin masina de carne cu sita fina. Dupa ce ati obtinut pireul necesar se adauga zahar dupa gust si aroma de rom (neaparat rom). Se pastreaza la congelator foarte bine.

    La servire se trece pireul prin presa de cartofi sau printr-o sita, se decoreaza cu frisca.

     

    Comentarii

    Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

    Tort cu iaurt si fructe tropicale - un excelent desert racoritor

    Tort cu iaurt si fructe tropicale - un excelent desert racoritor

    Tortul cu iaurt si fructe tropicale este nu doar o placere pentru papilele gustative, ci și o opera de arta culinara,...

    Tort cu iaurt si fructe tropicale - un excelent desert racoritor
    Haiose

    Haiose

    Haiose
    Placinte cu branza sarata

    Placinte cu branza sarata

    Placinte cu branza sarata
    Cele mai apreciate rețete
    Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
    1
    Carte de bucate

    Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

    Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

    Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
    Spaghete carbonara reţetă
    2
    Paste

    Spaghete carbonara reţetă

    Spaghete carbonara reţetă
    Pandispan pufos
    3
    Dulciuri

    Pandispan pufos

    Pandispan pufos
    Conserva de Peste in Sos Tomat
    4
    Conserve, muraturi

    Conserva de Peste in Sos Tomat

    Conserva de Peste in Sos Tomat
    Tort din crema de zahar ars
    5
    Dulciuri

    Tort din crema de zahar ars

    Tort din crema de zahar ars
    Parteneri
    Tort cu clementine si migdale
    Culinar.RO

    Tort cu clementine si migdale

    Cand vine vorba de fructe, clementinele se numara printre favoritele mele in anotimpul rece. Stim cu totii ca este un citric...

    Tort cu clementine si migdale
    Tort trio de ciocolata. Reteta de tort cu blat umed de cacao si trei feluri de ciocolata
    Gustos.RO

    Tort trio de ciocolata. Reteta de tort cu blat umed de cacao si trei feluri de ciocolata

    Tort Trio de Ciocolata. Reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si trei mousse-uri fine din ciocolata neagra, cu lapte...

    Tort trio de ciocolata. Reteta de tort cu blat umed de cacao si trei feluri de ciocolata