Budinca cu Taitei si Mac

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Budinca cu Taitei si Mac

Ingrediente

  • taitei de casa din 4 oua (taiati nu foarte subtire)
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar tos
  • 100 g unt
  • Umplutura de mac:
  • 200 g mac
  • 100+100ml lapte dulce
  • 5 linguri zahar tos
  • 5 linguri pesmet alb
  • 50 g stafide
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • coaja de la o lamaie
  • Pentru forma:
  • 1 lingura unt topit
  • 1 lingura pesmet alb
  • 1 lingura zahar tos

Mod de preparare

Se imbraca o forma rotunda (23 cm diametru si 6 cm inaltime) cu hartie de copt. Se unge cu unt topit si se presara cu pesmet si zahar tos.

Macul se opareste cu apa, se scurge bine apoi se fierbe cu 100 ml lapte pana cand nu mai este deloc lichid. Se lasa sa se raceasca si apoi se adauga stafidele curatate si spalate, 5 linguri de pesmet, scortisoara si coaja de lamaie rasa. Peste mac se toarna un sirop, facut din 5 linguri de zahar si 100 ml lapte (care s-au fiert impreuna pana au devenit un sirop gros).

Taiteii se fierb in apa cu sare. Se scurg, se trec prin jet de apa rece si se lasa in strecuratoare ca sa se scurga de excesul de apa si sa se raceasca.

Galbenusurile se freaca cu 3 linguri de zahar, pana rezulta o crema albicioasa. Se adauga untul topit. Albusurile se bat spuma tare cu 2 linguri de zahar. Taiteii bine scursi se amesteca cu crema de galbenus, apoi cu spuma de albus - amestecati usor sa nu cada aluatul.

In tava pregatita pentru copt, puneti jumatate din aluatul cu taitei. Nivelati. Adaugati cu grija umplutura din mac. Nivelati. Adaugati restul de aluat cu taitei. Nivelati.

Puneti tava in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, timp de 45 de minute. Lasati sa se raceasca in tava.

Se serveste rece, pudrata cu zahar sau cu jeleu de fructe.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
3
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
4
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.