Budinca cu Taitei si Mac

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Budinca cu Taitei si Mac

Ingrediente

  • taitei de casa din 4 oua (taiati nu foarte subtire)
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar tos
  • 100 g unt
  • Umplutura de mac:
  • 200 g mac
  • 100+100ml lapte dulce
  • 5 linguri zahar tos
  • 5 linguri pesmet alb
  • 50 g stafide
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • coaja de la o lamaie
  • Pentru forma:
  • 1 lingura unt topit
  • 1 lingura pesmet alb
  • 1 lingura zahar tos

Mod de preparare

Se imbraca o forma rotunda (23 cm diametru si 6 cm inaltime) cu hartie de copt. Se unge cu unt topit si se presara cu pesmet si zahar tos.

Macul se opareste cu apa, se scurge bine apoi se fierbe cu 100 ml lapte pana cand nu mai este deloc lichid. Se lasa sa se raceasca si apoi se adauga stafidele curatate si spalate, 5 linguri de pesmet, scortisoara si coaja de lamaie rasa. Peste mac se toarna un sirop, facut din 5 linguri de zahar si 100 ml lapte (care s-au fiert impreuna pana au devenit un sirop gros).

Taiteii se fierb in apa cu sare. Se scurg, se trec prin jet de apa rece si se lasa in strecuratoare ca sa se scurga de excesul de apa si sa se raceasca.

Galbenusurile se freaca cu 3 linguri de zahar, pana rezulta o crema albicioasa. Se adauga untul topit. Albusurile se bat spuma tare cu 2 linguri de zahar. Taiteii bine scursi se amesteca cu crema de galbenus, apoi cu spuma de albus - amestecati usor sa nu cada aluatul.

In tava pregatita pentru copt, puneti jumatate din aluatul cu taitei. Nivelati. Adaugati cu grija umplutura din mac. Nivelati. Adaugati restul de aluat cu taitei. Nivelati.

Puneti tava in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, timp de 45 de minute. Lasati sa se raceasca in tava.

Se serveste rece, pudrata cu zahar sau cu jeleu de fructe.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Gogosi a la Sidy
2
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Prajitura cu Mere
3
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Prajitura cu Mere si Iaurt
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Parteneri
Saramura de peste in stil vietnamez
Bucataras.RO

Saramura de peste in stil vietnamez

M-am gandit sa-ti pregatesc inca o reteta care are sute de versiuni si care totodata starneste competitia in pescarii de...

Saramura de peste in stil vietnamez
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Covrigi turcesti cu susan - Simit
Gustos.RO

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit