Budinca cu Taitei si Mac

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Budinca cu Taitei si Mac

Ingrediente

  • taitei de casa din 4 oua (taiati nu foarte subtire)
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar tos
  • 100 g unt
  • Umplutura de mac:
  • 200 g mac
  • 100+100ml lapte dulce
  • 5 linguri zahar tos
  • 5 linguri pesmet alb
  • 50 g stafide
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • coaja de la o lamaie
  • Pentru forma:
  • 1 lingura unt topit
  • 1 lingura pesmet alb
  • 1 lingura zahar tos

Mod de preparare

Se imbraca o forma rotunda (23 cm diametru si 6 cm inaltime) cu hartie de copt. Se unge cu unt topit si se presara cu pesmet si zahar tos.

Macul se opareste cu apa, se scurge bine apoi se fierbe cu 100 ml lapte pana cand nu mai este deloc lichid. Se lasa sa se raceasca si apoi se adauga stafidele curatate si spalate, 5 linguri de pesmet, scortisoara si coaja de lamaie rasa. Peste mac se toarna un sirop, facut din 5 linguri de zahar si 100 ml lapte (care s-au fiert impreuna pana au devenit un sirop gros).

Taiteii se fierb in apa cu sare. Se scurg, se trec prin jet de apa rece si se lasa in strecuratoare ca sa se scurga de excesul de apa si sa se raceasca.

Galbenusurile se freaca cu 3 linguri de zahar, pana rezulta o crema albicioasa. Se adauga untul topit. Albusurile se bat spuma tare cu 2 linguri de zahar. Taiteii bine scursi se amesteca cu crema de galbenus, apoi cu spuma de albus - amestecati usor sa nu cada aluatul.

In tava pregatita pentru copt, puneti jumatate din aluatul cu taitei. Nivelati. Adaugati cu grija umplutura din mac. Nivelati. Adaugati restul de aluat cu taitei. Nivelati.

Puneti tava in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, timp de 45 de minute. Lasati sa se raceasca in tava.

Se serveste rece, pudrata cu zahar sau cu jeleu de fructe.

Pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu foi si gem de prune
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina...

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
Dulciuri

Savarine cu frisca

Se separă galbenusurile de albusuri. Peste gălbenușuri se pune cu un praf de sare. Sarea va intensifica culoarea lor....

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca are o combinație de texturi ce te cuceresc atât vizual cât și ca gust. Blatul din albușuri cu mac și...

Prajitura Tosca
Cele mai apreciate rețete
Piept de pui cu sos gorgonzola
1
Mancaruri cu carne

Piept de pui cu sos gorgonzola

Piept de pui cu sos gorgonzola
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Rigatoni cu pui, ciuperci si legume – One Pot Pasta
3
Paste

Rigatoni cu pui, ciuperci si legume – One Pot Pasta

Rigatoni cu pui, ciuperci si legume – One Pot Pasta
Paste umplute cu urda si marar
4
Paste

Paste umplute cu urda si marar

Paste umplute cu urda si marar