Budinca cu Taitei si Mac

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Budinca cu Taitei si Mac

Ingrediente

  • taitei de casa din 4 oua (taiati nu foarte subtire)
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar tos
  • 100 g unt
  • Umplutura de mac:
  • 200 g mac
  • 100+100ml lapte dulce
  • 5 linguri zahar tos
  • 5 linguri pesmet alb
  • 50 g stafide
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • coaja de la o lamaie
  • Pentru forma:
  • 1 lingura unt topit
  • 1 lingura pesmet alb
  • 1 lingura zahar tos

Mod de preparare

Se imbraca o forma rotunda (23 cm diametru si 6 cm inaltime) cu hartie de copt. Se unge cu unt topit si se presara cu pesmet si zahar tos.

Macul se opareste cu apa, se scurge bine apoi se fierbe cu 100 ml lapte pana cand nu mai este deloc lichid. Se lasa sa se raceasca si apoi se adauga stafidele curatate si spalate, 5 linguri de pesmet, scortisoara si coaja de lamaie rasa. Peste mac se toarna un sirop, facut din 5 linguri de zahar si 100 ml lapte (care s-au fiert impreuna pana au devenit un sirop gros).

Taiteii se fierb in apa cu sare. Se scurg, se trec prin jet de apa rece si se lasa in strecuratoare ca sa se scurga de excesul de apa si sa se raceasca.

Galbenusurile se freaca cu 3 linguri de zahar, pana rezulta o crema albicioasa. Se adauga untul topit. Albusurile se bat spuma tare cu 2 linguri de zahar. Taiteii bine scursi se amesteca cu crema de galbenus, apoi cu spuma de albus - amestecati usor sa nu cada aluatul.

In tava pregatita pentru copt, puneti jumatate din aluatul cu taitei. Nivelati. Adaugati cu grija umplutura din mac. Nivelati. Adaugati restul de aluat cu taitei. Nivelati.

Puneti tava in cuptorul preincalzit, la foc potrivit, timp de 45 de minute. Lasati sa se raceasca in tava.

Se serveste rece, pudrata cu zahar sau cu jeleu de fructe.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti
Muschi de porc in crusta de nuci

Muschi de porc in crusta de nuci

Muschi de porc in crusta de nuci
Haiose

Haiose

Haiose
Cele mai apreciate rețete
Salata de boeuf (pentru Craciun)
1
Aperitive

Salata de boeuf (pentru Craciun)

Salata de boeuf (pentru Craciun)
Piersici
2
Dulciuri

Piersici

Piersici
Tort Racoros
3
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Prajitura Sau Rulada cu Mere
4
Dulciuri

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc
5
Aperitive

Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc

Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc
Parteneri
Perisoare din carne de porc cu tortellini in sos de legume
Bucataras.RO

Perisoare din carne de porc cu tortellini in sos de legume

Meniu copii Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la Merisor.  Perisoarele se numara sigur printre preferintele celor...

Perisoare din carne de porc cu tortellini in sos de legume
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Turta dulce cu miere
Gustos.RO

Turta dulce cu miere

Reteta de turta dulce cu miere. Turta dulce cu miere reteta simpla si delicioasa. Turta dulce decoarata cu glazura regala....

Turta dulce cu miere