Bavareza cu Vin Rosu

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Bavareza cu Vin Rosu

Ingrediente

  • Pentru bavareza:
  • - 250 ml lapte uht
  • - 150 ml vin rosu foarte dulce
  • - 300 ml smantana dulce
  • - 125 g zahar
  • - 50 g ciocolata menaj
  • - 4 galbenusuri
  • - 12 g gelatina
  • - 1 sticluta cu esenta de vanilie
  • Pentru crema caramel:
  • - 100 g zahar
  • - 20 ml smantana dulce
  • - 1 lingurita cu zeama de lamaie
  • - 3 linguri cu apa

Mod de preparare

- Laptele se incalzeste impreuna cu esenta de vanilie.
- Gelatina se pune intr-un vas impreuna cu 10 - 15 linguri cu apa rece. Ulterior se pune vasul cu gelatina in bain-marie si se amesteca fara insa a aduce compozitia la fierbere. Se lasa gelatina sa se raceasca putin la temperatura camerei.

- Galbenusurile se pun intr-un bol si se mixeaza cu zaharul timp de cateva minute. Peste amestecul de galbenusuri si zahar se toarna laptele cald, in ”fir subtire”, mixand compozitia in continuare (la viteza inferioara).

- Se adauga apoi treptat vinul si se mixeaza amestecul in continuare (pastrand viteza inferioara de mixare).
- Se adauga treptat gelatina si se amesteca in continuare compozitia pana la obtinerea unui amestec omogen.
- Compozitia astfel obtinuta se strecoara printr-o sita intr-un alt vas.

- Se scufunda vasul cu amestecul proaspat strecurat intr-un alt vas cu apa rece, pentru 30 de secunde, amestecand periodic cu ajutorul unei linguri din lemn.
- Smantana rece se mixeaza pana cand se formeaza ”varfuri moi” apoi se incorporeaza in compozitie, amestecand usor.

- Formele pregatite (individuale sau nu) se uda in prealabil cu apa rece. Se toarna compozitia pregatita in forme si se pastreaza la frigider pentru cel putin 3 ore (preferabil peste noapte).

- Pentru a rasturna desertul pe un platou, inainte de servire, se scufunda forma timp de aproximativ 10 secunde intr-un vas cu apa clocotita (daca folositi o forma cu pereti detasabili este foarte important ca ea sa fie etansa). Perioada de 10 secunde este evident variabila si trebuie apreciata de la caz la caz (o perioada prea scurta nu permite rasturnarea desertului, iar o perioada prea lunga va conduce la topirea mai mult decat este permis a suprafetelor laterale, ceea ce conduce la pierderea formei ”perfecte”).

Pentru crema caramel:
- Zaharul se pune intr-un vas si se topeste la foc mic, amestecand continuu.
- Se adauga apa amestecata in prealabil cu zeama de lamaie, amestecand continuu.
- Se adauga smantana si se fierbe cateva minute la foc mic.
- Crema caramel se lasa sa se raceasca la temperatura camerei si se adauga ulterior la suprafata desertului, dupa preferinta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pui cu  usturoi si lamaie

Pui cu usturoi si lamaie

Aceasta reteta simpla de pui cu usturoi si lamaie este perfectă pentru o cină rapida si delicioasa! Poti să o adaptezi si...

Pui cu usturoi si lamaie
Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca

Lahmacun este un fel traditional de mancare turceasca, originara din regiunea Levantului si consumata in intreaga lume. Este...

Lahmacun - delicioasa pizza turceasca
Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat

O reinterpretare fermecatoare a clasicului desert cu capșuni, tarta rustica cu capsuni este o bucurie simpla si autentică...

Tarta rustica cu capsuni - un dulce aromat
Cele mai apreciate rețete
Chec marmorat
2
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Prajitura Cappuccino
3
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Papricas de Cartofi cu Pui
4
Mancaruri cu carne

Papricas de Cartofi cu Pui

Papricas de Cartofi cu Pui
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Fursecuri cu lamaie
Bucataras.RO

Fursecuri cu lamaie

Nu se putea sa nu le fac si eu...sunt fragede, aromate si imi place ca se fac usor. Eu le-am preluat de la Ina, dar reteta...

Fursecuri cu lamaie
Inghetata de lapte
Culinar.RO

Inghetata de lapte

Pentru ca se anunta o saptamana calduroasa, va propun sa o incepem cu o inghetata simpla si foarte buna.

Inghetata de lapte
Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa

Inghetata de vanilie facuta in casa - reteta simpla si delicioasa!Invata cum sa pregatesti o inghetata cremoasa si aromata,...

Inghetata de vanilie facuta in casa, reteta simpla si delicioasa
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios. citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia