Batoane cu Smochine ( Fig Bars - cu Varianta de Post)

Complexitate
redusa
Batoane cu Smochine ( Fig Bars - cu Varianta de Post)

Ingrediente

  • Pentru crusta
  • 1/4 cup zahar (50 gr)
  • 1/2 cup unt (110 gr)
  • 1 lingurita de vanilie esenta
  • 1 cup faina (150 gr)
  • Pentru umplutura
  • 16 oz sau 12-15 smochine proaspete (se pot folosi si din cele uscate dar procesul de fierbere e putin diferit)
  • 1 cup zahar (200 gr am pus doar 160 ca au fost foarte dulci smochinele)
  • 1 lamaie (sucul si coaja rasa)
  • 1 cup apa (200 ml)
  • Pentru topping
  • 1/4 cup faina (1 lingura cu varf)
  • 1/4 cup zahar brun (50 gr)
  • 40 gr unt rece
  • 1/4 cup cereale ovaz (5 lingurite)
  • 1/2 nuci pisate (2 linguri si jumatate)

Mod de preparare

Eu am folosit food procesorul (robot de bucatarie) dar se poate prepara si manual, iar pentru varianta de post, se va inlocui untul cu margarina. Prima data pregatim in fata noastra, gata cantarite, spalate si curatate, toate ingredientele.

Se pune in robotul de bucatarie zaharul, faina, untul si esenta de vanilie si se pulseaza pana cand obtinem o bila de aluat (manual se amesteca untul cu zaharul si esenta de vanilie pana obtinem o crema pufoasa, dupa care adaugam faina si omogenizam) . Aluatul obtinut este moale, lipicios, un aluat care nu se poate intinde cu sucitorul.

Se aseaza aluatul in tava (nu se unge si nu se faineaza tava) se acopera cu un film alimentar si prin apasare cu degetele, se intinde pe toata suprafata tavii.

In cuptorul preincalzit la temperatura medie (350 f- 180 c) se introduce tava cu aluatul si se coace pana devine usor auriu (aproximativ 15-20 minute, depinde de cuptor). In timpul asta se pregateste umplutura.

Eu am pus in robotul de bucatarie smochinele si pe aragaz un vas cu 200 ml apa si zaharul prevazut si am lasat la fiert. Am tocat smochinele in robot, dupa care am pus peste siropul de zahar care fierbea pe aragaz.

Am adaugat coaja si sucul de la o lamaie si am invartit in gemul asta pana smochinele s-au zdrobit de tot si nu a mai ramas nici un pic de lichid (aproximativ 20 de minute ... in timpul asta trebuie amestecat permanent in gem pentru sa se prinde foarte usor pe fundul vasului si daca nu amestecam sar stropi peste tot).

Manual, se toaca smochinele marunt, dupa care se aseaza in sirop si se procedeaza ca mai sus.
Cand gemul obtinut e gata se toarna peste crusta gata coapta.
Apoi trecem la prepararea toppingului.

Tot in robot punem faina cu zaharul brun, pulsam de cateva ori, adaugam untul rece (bucatele), pulsam pana obtinem faramituri, adaugam ovazul si nucile si pulsam din nou. Vom obtine la final un amestec sfaramicios, nelegat.

Pentru procedeul manual, se toaca nucile, se piseaza ovazul, faina se freaca intre palmi cu untul pana se formeaza faramituri dupa care se amesteca cu celelalte ingrediente.

Se pune prin presarare peste gemul din tava, se da la cuptorul preincalzit la temperatura medie si se coace pana prinde o crusta aurie deasupra. Se serveste rece, taiat in feliute subtiri si pudrat cu zahar vanilat, sau taiate patrat cu o bulina de inghetata deasupra.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
3
Carte de bucate

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat

Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...

Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparat
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
4
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
5
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.