Arroz Docce (budinca Portugheza de Orez)

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Arroz Docce (budinca Portugheza de Orez)

Ingrediente

  • 100 g orez
  • 250 ml lapte uht cald
  • 30 g unt (la temperatura camerei - moale insa nu topit)
  • 3 oua
  • 120 g zahar
  • 50 g fulgi de migdale
  • 1 lingura cu faina alba ”000” proaspat cernuta
  • 1 lamaie mare
  • sare de mare fin macinata

Mod de preparare

* Orezul se fierbe timp de 20 de minute in apa cu sare, amestecand usor cu ajutorul unei linguri din lemn.

* Orezul fiert se scurge de apa si se pune apoi intr-o cratita potrivita, neaderenta. Se adauga laptele cald (laptele trebuie sa acopere orezul), cateva bucatele coaja proaspata de lamaie (eu am pus aproximativ 9 - 10 bucatele coaja de lamaie) si se lasa orezul la fiert timp de 15 minute, la foc mic, pana absoarbe tot laptele. Este important sa amestecati frecvent cu ajutotul unei linguri din lemn, pentru a evita formarea unei pelicule la suprafata. Orezul fiert se lasa sa se racoreasca (am scos cojile de lamaie dupa racirea orezului).

* Fulgii de migdale se prajesc intr-o tigaie neaderenta, intorcandu-se pe ambele parti cu ajutorul unei spatule din lemn.

* Fulgii de migdale prajiti se maruntesc cu ajutorul robotului pentru bucatarie.

* Se separa atent albusurile de galbenusuri.

* Orezul pregatit anterior (fiert si racit) se amesteca cu 90 g zahar, 15 g unt, faina, galbenusurile si coaja rasa de lamaie (eu am adaugat coaja rasa a 1/2 lamaie mare). Puteti realiza amestecul cu ajutorul mixerului electric - folosind paletele spiralate, la viteza minima si adaugand ingredientele in ordinea mai sus mentionata.

* Albusurile se bat spuma si se incorporeaza apoi cu grija in amestecul pregatit anterior.
* Vasele Ramekin se ung cu unt si se tapeteaza cu zahar. Compozitia pregatita anterior se aseaza in vasele Ramekin astfel incat sa ramana aproximativ 5 mm pana la limita superioara a acestora (budinca va creste usor in timpul pe care il petrece in cuptor). Vasele Ramekin astfel pregatite se aseaza in vasul cel mare, termorezistent in care se pune ulterior apa calda (aproximativ 2-3 cm inaltime).
* Se incinge cuptorul.
* Se coc aproximativ 25 de minute la 170 grade c.
* Se scoate vasul din cuptor si se lasa budinca sa se raceasca in vasele Ramekin (asezate in vasul termorezistent cu apa). Cand s-a racit suficient se aseaza in frigider pentru cel putin o ora inainte de servire (se scot din forme numai inainte de a fi servite si se decoreaza cu rondele din coaja de lamaie / portocala caramelizate).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.