Arroz Docce (budinca Portugheza de Orez)

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Arroz Docce (budinca Portugheza de Orez)

Ingrediente

  • 100 g orez
  • 250 ml lapte uht cald
  • 30 g unt (la temperatura camerei - moale insa nu topit)
  • 3 oua
  • 120 g zahar
  • 50 g fulgi de migdale
  • 1 lingura cu faina alba ”000” proaspat cernuta
  • 1 lamaie mare
  • sare de mare fin macinata

Mod de preparare

* Orezul se fierbe timp de 20 de minute in apa cu sare, amestecand usor cu ajutorul unei linguri din lemn.

* Orezul fiert se scurge de apa si se pune apoi intr-o cratita potrivita, neaderenta. Se adauga laptele cald (laptele trebuie sa acopere orezul), cateva bucatele coaja proaspata de lamaie (eu am pus aproximativ 9 - 10 bucatele coaja de lamaie) si se lasa orezul la fiert timp de 15 minute, la foc mic, pana absoarbe tot laptele. Este important sa amestecati frecvent cu ajutotul unei linguri din lemn, pentru a evita formarea unei pelicule la suprafata. Orezul fiert se lasa sa se racoreasca (am scos cojile de lamaie dupa racirea orezului).

* Fulgii de migdale se prajesc intr-o tigaie neaderenta, intorcandu-se pe ambele parti cu ajutorul unei spatule din lemn.

* Fulgii de migdale prajiti se maruntesc cu ajutorul robotului pentru bucatarie.

* Se separa atent albusurile de galbenusuri.

* Orezul pregatit anterior (fiert si racit) se amesteca cu 90 g zahar, 15 g unt, faina, galbenusurile si coaja rasa de lamaie (eu am adaugat coaja rasa a 1/2 lamaie mare). Puteti realiza amestecul cu ajutorul mixerului electric - folosind paletele spiralate, la viteza minima si adaugand ingredientele in ordinea mai sus mentionata.

* Albusurile se bat spuma si se incorporeaza apoi cu grija in amestecul pregatit anterior.
* Vasele Ramekin se ung cu unt si se tapeteaza cu zahar. Compozitia pregatita anterior se aseaza in vasele Ramekin astfel incat sa ramana aproximativ 5 mm pana la limita superioara a acestora (budinca va creste usor in timpul pe care il petrece in cuptor). Vasele Ramekin astfel pregatite se aseaza in vasul cel mare, termorezistent in care se pune ulterior apa calda (aproximativ 2-3 cm inaltime).
* Se incinge cuptorul.
* Se coc aproximativ 25 de minute la 170 grade c.
* Se scoate vasul din cuptor si se lasa budinca sa se raceasca in vasele Ramekin (asezate in vasul termorezistent cu apa). Cand s-a racit suficient se aseaza in frigider pentru cel putin o ora inainte de servire (se scot din forme numai inainte de a fi servite si se decoreaza cu rondele din coaja de lamaie / portocala caramelizate).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
2
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
3
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida

Acesti dovlecei sunt umpluți cu un amestec bogat de piept de pui, cascaval, mozzarella, ciuperci, bacon si ierburi...

Dovlecei umpluti - reteta practica si rapida
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
5
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Parteneri
Ciorba de curcan, cu taitei
Bucataras.RO

Ciorba de curcan, cu taitei

A iesit o ciorbica tare buna, numai buna de servit pe vremea asta rece!

Ciorba de curcan, cu taitei
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos