Ingrediente
● Aluat: |
● 550-600 g faina |
● 125 g unt |
● 125 ml ulei floarea soarelui |
● 250 ml iaurt |
● 3 linguri miere de albine |
● 3 linguri zahar pudra |
● 4 lingurite praf de copt |
● 2 lingurite vanilie |
● 1 praf de sare |
● Umplutura: |
● 700 g mere curatate de coaja |
● 100 g nuci maruntite |
● 50 g stafide |
● 2 linguri scortisoara macinata marunt |
● 200-250 g zahar brun sau normal(eu am pus 250 g ca sa fie mai dulce) |
● 2-3 linguri miere de albine(mierea se intinde pe toata suprafata prajiturii, cu 10 minute inainte de a se rumeni). |
● 2 linguri gris(optional) |
Mod de preparare

PREGĂTIRE
25min

GĂTIRE
45min

PORȚII
12 portii
Toate ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei, iar untul sa fie putin incalzit, nu topit.
Intr-un vas punem untul moale, uleiul, zaharul, mierea, iaurtul, vanilia si praful de sare. Amestecam cu mana toate aceste ingrediente. Incorporam apoi faina si praful de copt. Adaugam cate putina faina si continuam sa framantam cu mana pana s-a incorporat toata cantitatea de faina, iar aluatul a devenit moale si nelipicios (daca aluatul se mai lipeste de mana se mai adauga inca putina faina). Lasam sa se odihneasca 5-10 minute, timp in care radem merele pe care le amestecam cu celelalte ingrediente pentru umplutura, fara mierea de albine.
Presaram faina pe masa de lucru si punem aluatul pe care-l mai framantam putin si il impartim in 2 parti.
Din prima jumatate, vom intinde o foaie cat dimensiunea tavii(in cazul meu cu diametrul de 28 cm).
In tava (eu am folosit un vas yenna) am pus o foaie de copt unsa cu unt peste care am pus foaia de aluat, pe care am intepat-o din loc in loc cu furculita ca sa nu se ridice in timpul coacerii si am ridicat-o pe marginile tavii (vasului).
Peste foaie punem compozitia. Daca merele sunt zemoase, trebuie sa mai scurgem din zeama sau sa presaram peste foaia de aluat 2 linguri de gris inainte de a pune compozitia. Eu nu le calesc merele, ci le pun crude si astfel nu lasa prea multa zeama. Din cealalta jumatate de aluat vom forma fasii de dimensiuni diferite pe care le intindem pe suprafata prajiturii. Procedam asa pana acoperim de fasii toata suprafata prajiturei, in forma de patratele (eu ii spun gemulete), iar la sfarsit, jur de imprejur, vom pune o fasie care sa uneasca toate "gemuletele", formand astfel un gratar.
Suprafata prajiturii o presam putin cu mana, apoi o dam la cuptorul preincalzit (180-200 grade C), timp de 40-45 de minute. Inainte de a se rumeni (aproximativ cu 10 minute inainte) scoatem tava si intindem pe toata suprafata prajiturii mierea de albine ramasa, care ii da un aspect placut si aromat. Dupa ce s-a rumenit prajitura, o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca un pic, apoi se poate portiona.
Daca doriti o puteti pudra cu zahar, dar eu nu am procedat astfel pentru a nu strica aspectul frumos al prajiturii.
Este foarte frageda si delicioasa.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Apple pie - Prajitura cu mere" nu uita sa ii faci un review.
Intr-un vas punem untul moale, uleiul, zaharul, mierea, iaurtul, vanilia si praful de sare. Amestecam cu mana toate aceste ingrediente. Incorporam apoi faina si praful de copt. Adaugam cate putina faina si continuam sa framantam cu mana pana s-a incorporat toata cantitatea de faina, iar aluatul a devenit moale si nelipicios (daca aluatul se mai lipeste de mana se mai adauga inca putina faina). Lasam sa se odihneasca 5-10 minute, timp in care radem merele pe care le amestecam cu celelalte ingrediente pentru umplutura, fara mierea de albine.
Presaram faina pe masa de lucru si punem aluatul pe care-l mai framantam putin si il impartim in 2 parti.
Din prima jumatate, vom intinde o foaie cat dimensiunea tavii(in cazul meu cu diametrul de 28 cm).
In tava (eu am folosit un vas yenna) am pus o foaie de copt unsa cu unt peste care am pus foaia de aluat, pe care am intepat-o din loc in loc cu furculita ca sa nu se ridice in timpul coacerii si am ridicat-o pe marginile tavii (vasului).
Peste foaie punem compozitia. Daca merele sunt zemoase, trebuie sa mai scurgem din zeama sau sa presaram peste foaia de aluat 2 linguri de gris inainte de a pune compozitia. Eu nu le calesc merele, ci le pun crude si astfel nu lasa prea multa zeama. Din cealalta jumatate de aluat vom forma fasii de dimensiuni diferite pe care le intindem pe suprafata prajiturii. Procedam asa pana acoperim de fasii toata suprafata prajiturei, in forma de patratele (eu ii spun gemulete), iar la sfarsit, jur de imprejur, vom pune o fasie care sa uneasca toate "gemuletele", formand astfel un gratar.
Suprafata prajiturii o presam putin cu mana, apoi o dam la cuptorul preincalzit (180-200 grade C), timp de 40-45 de minute. Inainte de a se rumeni (aproximativ cu 10 minute inainte) scoatem tava si intindem pe toata suprafata prajiturii mierea de albine ramasa, care ii da un aspect placut si aromat. Dupa ce s-a rumenit prajitura, o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca un pic, apoi se poate portiona.
Daca doriti o puteti pudra cu zahar, dar eu nu am procedat astfel pentru a nu strica aspectul frumos al prajiturii.
Este foarte frageda si delicioasa.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta Apple pie - Prajitura cu mere" nu uita sa ii faci un review.
Recomandari pentru tine si casa ta
Aparat de vidat alimente FFS005X-01, vidare uscata/umeda, functie pulse
- 150 lei
1049.99 lei
899.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
pana la 12 rate
Comentarii
Fii primul care lasa un comentariu
Comentează rețeta
Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!
Ultimele retete
Mancare de praz cu limba si masline
Bulgur cu midii, caracatita si ceapa verde
Bulgur cu ciuperci si porumb marinat
Rigatoni cu pui, ciuperci si legume – One Pot Pasta
Scoici, surimi si peste in sos de vin
Taci si-nghite
Placinte cu branza sarata
Tarta aperitiv cu rosii, feta si rucola
Mancare de conopida
Cele mai noi discutii de pe forum
-
slabit, slabit si iar slabit
Cure de slabire / Autor: ramonici
-
Scoici, surimi si peste in sos de vin
Usor de gatit / Autor: panacris
-
Rigatoni cu pui, ciuperci si legume – One Pot Pasta
Retete preferate / Autor: panacris
-
Bulgur cu ciuperci si porumb marinat
Sanatate - diete si regimuri alimentare / Autor: panacris
-
Bulgur cu midii, caracatita si ceapa verde
Sanatate - diete si regimuri alimentare / Autor: panacris
-
Mancare de praz cu limba si masline
Usor de gatit / Autor: madi_marin