Apple pie - Prajitura cu mere

Portii
12
Timp pregatire
25 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
redusa
Apple pie - Prajitura cu mere

Ingrediente

  • Aluat:
  • -550-600 g faina
  • -125 g unt
  • -125 ml ulei floarea soarelui
  • -250 ml iaurt
  • -3 linguri miere de albine
  • -3 linguri zahar pudra
  • -4 lingurite praf de copt
  • -2 lingurite vanilie
  • -1 praf de sare
  • Umplutura:
  • -700 g mere curatate de coaja
  • -100 g nuci maruntite
  • -50 g stafide
  • -2 linguri scortisoara macinata marunt
  • -200-250 g zahar brun sau normal(eu am pus 250 g ca sa fie mai dulce)
  • -2-3 linguri miere de albine(mierea se intinde pe toata suprafata prajiturii, cu 10 minute inainte de a se rumeni).
  • -2 linguri gris(optional)

Mod de preparare

Toate ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei, iar untul sa fie putin incalzit, nu topit.
Intr-un vas punem untul moale, uleiul, zaharul, mierea, iaurtul, vanilia si praful de sare. Amestecam cu mana toate aceste ingrediente. Incorporam apoi faina si praful de copt. Adaugam cate putina faina si continuam sa framantam cu mana pana s-a incorporat toata cantitatea de faina, iar aluatul a devenit moale si nelipicios (daca aluatul se mai lipeste de mana se mai adauga inca putina faina). Lasam sa se odihneasca 5-10 minute, timp in care radem merele pe care le amestecam cu celelalte ingrediente pentru umplutura, fara mierea de albine.
Presaram faina pe masa de lucru si punem aluatul pe care-l mai framantam putin si il impartim in 2 parti.
Din prima jumatate, vom intinde o foaie cat dimensiunea tavii(in cazul meu cu diametrul de 28 cm).
In tava (eu am folosit un vas yenna) am pus o foaie de copt unsa cu unt peste care am pus foaia de aluat, pe care am intepat-o din loc in loc cu furculita ca sa nu se ridice in timpul coacerii si am ridicat-o pe marginile tavii (vasului).
Peste foaie punem compozitia. Daca merele sunt zemoase, trebuie sa mai scurgem din zeama sau sa presaram peste foaia de aluat 2 linguri de gris inainte de a pune compozitia. Eu nu le calesc merele, ci le pun crude si astfel nu lasa prea multa zeama. Din cealalta jumatate de aluat vom forma fasii de dimensiuni diferite pe care le intindem pe suprafata prajiturii. Procedam asa pana acoperim de fasii toata suprafata prajiturei, in forma de patratele (eu ii spun gemulete), iar la sfarsit, jur de imprejur, vom pune o fasie care sa uneasca toate "gemuletele", formand astfel un gratar.
Suprafata prajiturii o presam putin cu mana, apoi o dam la cuptorul preincalzit (180-200 grade C), timp de 40-45 de minute. Inainte de a se rumeni (aproximativ cu 10 minute inainte) scoatem tava si intindem pe toata suprafata prajiturii mierea de albine ramasa, care ii da un aspect placut si aromat. Dupa ce s-a rumenit prajitura, o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca un pic, apoi se poate portiona.
Daca doriti o puteti pudra cu zahar, dar eu nu am procedat astfel pentru a nu strica aspectul frumos al prajiturii.
Este foarte frageda si delicioasa.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide
Friptura De Miel

Friptura De Miel

Friptura De Miel
Drob de Miel

Drob de Miel

Drob de Miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Kinder Bueno
1
Dulciuri

Prajitura Kinder Bueno

Aceasta prajitura se bazeaza adesea pe baza de biscuiti sau blat de ciocolata fina, care este apoi umpluta cu o crema moale...

Prajitura Kinder Bueno
Negresa (III)
2
Dulciuri

Negresa (III)

Negresa (III)
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
3
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
4
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Minitarte cu crema de vanilie si capsuni
Bucataras.RO

Minitarte cu crema de vanilie si capsuni

M-am inspirat dupa o reteta de pe net, au iesit tare bune!

Minitarte cu crema de vanilie si capsuni
Cozonac pufos cu aluat oparit
Culinar.RO

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala