Alba ca zapada

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Alba ca zapada

Ingrediente

  • 2oua
  • 6 linguri zahar
  • 9 linguri ulei
  • 6 linguri lapte dulce
  • 1 lingurita amoniac alimentar
  • faina
  • coaja rasa de la o lamaie si
  • sucul unei jumatati de lamaie
  • Ingrediente pentru crema:
  • 2 pachete unt (80% grasime)
  • 1 l lapte dulce
  • 16 linguri zahar tos
  • 200 gr gris
  • 2 lamai (sucul)
  • Pentru glazura:
  • 2 plicuri zahar pudra cu aroma de vanilie
  • suc de lamaie

Mod de preparare

Foile se pregatesc astfel: se stinge amoniacul cu suc de lamaie, apoi se amesteca toate ingredientele - mai putin faina - pana obtineti un aluat cu consistenta egala.
Adaugati de-acum cate putina faina si amestecati, apoi framantati pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana.

Impartiti aluatul in 4. Din fiecare sfert coaceti - pe fundul unei tavi (25/35cm), cate o foaie. Foaia trebuie sa fie foarte bine intinsa si se tine in cuptorul preincalzit, la foc mic, aprox 8 minute - fara sa se rumeneasca.

Crema o pregatesc astfel:

Fierb laptele cu zaharul tos pana cand se dizolva tot zaharul. Apoi adaug grisul si amestec energic si continuu ca sa nu se faca cocoloase si nici sa nu se prinda de oala. Dupa 4-5 minute, sting focul si pun deasupra o folie alimentara - ca sa nu faca coaja - si dau ciulamaua la rece.

Cat timp se raceste ciulamaua, amestec doua pachete de unt (rece) pana cand se elimina apa tehnologica iar apoi continuu pana cand untul devine spumos.

Ciulamaua foarte bine racita, o amestec pana devine pufoasa apoi adaug sucul proaspat stors de la lamai. Amestec pana se incorporeaza tot sucul de lamaie si apoi adaug treptat untul, amestecand continuu.

Aceasta crema o impart in 3 si o intind intre foi, presand bine fiecare foaie inainte de a intinde urmatorul strat de crema.

Glazura: cern zaharul pudra si apoi adaug cate putin suc de lamaie. Amestec pana cand obtin o glazura semilichida, pe care o intind cu ajutorul unei pensule deasupra ultimei foi. Dau la rece cateva ore (ideal pana a doua zi) si tai forme potrivite cu un cutit cu lama subtire, pe care il sterg cu un sevetel umed dupa fiecare taietura.

Foaia se intinde direct pe fundul tavii, acoperit cu hartie de copt. Cand scoateti foaia din cuptor manevrati-o cu grija ca sa nu o rupeti. Eu o las sa se raceasca pe hartia pe care am copt-o, pe un gratar. Dupa ce s-a racit, o pastrez pe un blat de lemn pana cand pun crema.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Bomboane Raffaello
4
Dulciuri

Bomboane Raffaello

Bomboane Raffaello
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
5
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Parteneri
Cочники-Placinta ruseasca  cu branza  II
Bucataras.RO

Cочники-Placinta ruseasca cu branza II

La fel de cunoscuta in CSI ca si si placinta ruseasca cu branza pe care am postat-o anterior...

Cочники-Placinta ruseasca cu branza II
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute