Pelteaua Mea de Gutui

Complexitate
redusa
Pelteaua Mea de Gutui

Ingrediente

  • coji si cotoare de gutui (cu casute si seminte)
  • mere cretesti (sau din cele care au pulpa tare) (cu cotoare si seminte)
  • zahar (cantitatea variaza)
  • lamaie suc
  • vanilie
  • cuisoare praf - un varf de lingurita

Mod de preparare

Cojile, cotoarele si merele spalate si taiate in 4 se pun intr-o oala, mare (adanca), se acopera cu apa cam 4 cm deasupra lor. Se dau la fiert pana cojile si merele sant moi de tot. Se strecoara apoi, dar nu se apasa fructele, se lasa sa se scurga de la sine pentru ca altfel, prin presare, iese si pulpa fina care va da un aspect tulbure jeleului/peltelei.

Dupa ce s-a terminat scurgerea, se masoara lichidul rezultat si la fiecare litru de lichid se adauga 1 kg de zahar. Se pune la fiert, la inceput trebuie sa fiarba la foc iute, in clocote mari, dupa 10-15 minute sa face focul mai domol.

Ca sa stim cand e gata jeleul/pelteaua, se pune putin pe o farfurie si se da la frigider 2-3 minute, pana se raceste. Daca despartim jeleul cu o lingurita si jumatatile nu se unesc din nou, atunci jeleul e gata. Jeleul/pelteaual se drege de gust cu vanilie, cuisoare si lamaie si apoi se mai lasa inca 1 minut la fiert.

Se amesteca mereu in el pentru ca altfel stropeste si se prinde pe fundul tingirii. Se pune fierbinte in borcane, se pune un praf de salicilat, se capseaza si se tin intre paturi pana la racirea completa a borcanelor. Se pun in camara pe raft apoi.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu foi si gem de prune
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune

Intr-un vas, se pun untura moale, zaharul, oul si laptele. Se amesteca bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adauga faina...

Prajitura cu foi si gem de prune
Savarine cu frisca
Dulciuri

Savarine cu frisca

Se separă galbenusurile de albusuri. Peste gălbenușuri se pune cu un praf de sare. Sarea va intensifica culoarea lor....

Savarine cu frisca
Prajitura Tosca
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca are o combinație de texturi ce te cuceresc atât vizual cât și ca gust. Blatul din albușuri cu mac și...

Prajitura Tosca
Cele mai apreciate rețete
Salata olteneasca - Csalamale
1
Romania

Salata olteneasca - Csalamale

Salata olteneasca - Csalamale
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
2
Romania

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Prajitura Tosca
3
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
4
Romania

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars

Fursecuri cu Crema de Zahar Ars
Savarine cu frisca
5
Dulciuri

Savarine cu frisca

Savarine cu frisca