Pelteaua Mea de Gutui

Complexitate
redusa
Pelteaua Mea de Gutui

Ingrediente

  • coji si cotoare de gutui (cu casute si seminte)
  • mere cretesti (sau din cele care au pulpa tare) (cu cotoare si seminte)
  • zahar (cantitatea variaza)
  • lamaie suc
  • vanilie
  • cuisoare praf - un varf de lingurita

Mod de preparare

Cojile, cotoarele si merele spalate si taiate in 4 se pun intr-o oala, mare (adanca), se acopera cu apa cam 4 cm deasupra lor. Se dau la fiert pana cojile si merele sant moi de tot. Se strecoara apoi, dar nu se apasa fructele, se lasa sa se scurga de la sine pentru ca altfel, prin presare, iese si pulpa fina care va da un aspect tulbure jeleului/peltelei.

Dupa ce s-a terminat scurgerea, se masoara lichidul rezultat si la fiecare litru de lichid se adauga 1 kg de zahar. Se pune la fiert, la inceput trebuie sa fiarba la foc iute, in clocote mari, dupa 10-15 minute sa face focul mai domol.

Ca sa stim cand e gata jeleul/pelteaua, se pune putin pe o farfurie si se da la frigider 2-3 minute, pana se raceste. Daca despartim jeleul cu o lingurita si jumatatile nu se unesc din nou, atunci jeleul e gata. Jeleul/pelteaual se drege de gust cu vanilie, cuisoare si lamaie si apoi se mai lasa inca 1 minut la fiert.

Se amesteca mereu in el pentru ca altfel stropeste si se prinde pe fundul tingirii. Se pune fierbinte in borcane, se pune un praf de salicilat, se capseaza si se tin intre paturi pana la racirea completa a borcanelor. Se pun in camara pe raft apoi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara

Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...

Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoara
Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta

Placinte cu salata, leurda si branza feta
Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu

Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosu
Cele mai apreciate rețete
Spaghete carbonara reţetă
1
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Chec cu ciocolata
2
Dulciuri

Chec cu ciocolata

Chec cu ciocolata
Bulete de branza si cartofi
3
Aperitive

Bulete de branza si cartofi

Bulete de branza si cartofi
Prajitura Bounty
4
Dulciuri

Prajitura Bounty

Prajitura Bounty
Fursecuri cu merisoare
5
Dulciuri

Fursecuri cu merisoare

Fursecuri cu merisoare
Parteneri
Desert prajitura cu capsuni
Culinar.RO

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa

Incearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...

Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa