Pelteaua Mea de Gutui

Complexitate
redusa
Pelteaua Mea de Gutui

Ingrediente

  • coji si cotoare de gutui (cu casute si seminte)
  • mere cretesti (sau din cele care au pulpa tare) (cu cotoare si seminte)
  • zahar (cantitatea variaza)
  • lamaie suc
  • vanilie
  • cuisoare praf - un varf de lingurita

Mod de preparare

Cojile, cotoarele si merele spalate si taiate in 4 se pun intr-o oala, mare (adanca), se acopera cu apa cam 4 cm deasupra lor. Se dau la fiert pana cojile si merele sant moi de tot. Se strecoara apoi, dar nu se apasa fructele, se lasa sa se scurga de la sine pentru ca altfel, prin presare, iese si pulpa fina care va da un aspect tulbure jeleului/peltelei.

Dupa ce s-a terminat scurgerea, se masoara lichidul rezultat si la fiecare litru de lichid se adauga 1 kg de zahar. Se pune la fiert, la inceput trebuie sa fiarba la foc iute, in clocote mari, dupa 10-15 minute sa face focul mai domol.

Ca sa stim cand e gata jeleul/pelteaua, se pune putin pe o farfurie si se da la frigider 2-3 minute, pana se raceste. Daca despartim jeleul cu o lingurita si jumatatile nu se unesc din nou, atunci jeleul e gata. Jeleul/pelteaual se drege de gust cu vanilie, cuisoare si lamaie si apoi se mai lasa inca 1 minut la fiert.

Se amesteca mereu in el pentru ca altfel stropeste si se prinde pe fundul tingirii. Se pune fierbinte in borcane, se pune un praf de salicilat, se capseaza si se tin intre paturi pana la racirea completa a borcanelor. Se pun in camara pe raft apoi.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Snitele in crusta de cartofi

Snitele in crusta de cartofi

Snitele in crusta de cartofi
Mancare de conopida

Mancare de conopida

Servită ca o garnitură rafinată sau ca fel principal încântător, această mâncare de conopidă promite să încânte...

Mancare de conopida
Cele mai apreciate rețete
Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
2
Dulciuri

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.

O minunata minunata tarta cu aluat crocant și umplutură dulce de mere.

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere. Cel mai fraged si gustos aluat.
Chec marmorat
3
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
4
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos

Prajitura cu foi si crema cu nuca de cocos
Parteneri
Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Culinar.RO

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra
Gustos.RO

Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra

Incearca reteta noastra delicioasa de mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra....

Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia