Ciorba Alba de Pastai

Postat pe: 18-06-2011
(2)

Ingrediente

1/2 Kg pastai de fasole
1 morcov
1 patrunjel
1/2 telina mijlocie
2 ardei
2 rosii
1 ceapa
3-4 catei de usturoi
2 fire de rubarba
leustean
Iaurt ori smantana
3 linguri de faina
1/2 pahar de ulei
sare

Mod de preparare

Timp pregatire

PREGĂTIRE

1h
Tot o reteta veche, de prin bucatariile bunicelor noastre. Din pacate, a mea bunica gatea des cu rantas - deci si ciorba asta e "nesanatoasa" - dar daca nu ingalbeniti faina, ci o lasati doar sa se umfle in uleiul incins, prea nesanatoasa nu poate fi...

Deci, ma dusei in Cartea De Bucate si nu gasii nici macar o reteta de supa/ciorba/bors de fasole verde:?: Se poate asa ceva?

La noi se facea numai primavara tarziu, cand pastaile erau deja bine facute, dar fragede inca, rabarbarul in plina glorie si leusteanul viguros.

Doua-trei maini de pastai, un morcov, un patrunjel, o creasta de radacina de telina, vreo 2 ardei si cam tot atatea rosii, 2 fire de rubarba si smantana sau iaurt.

Punem oala pe foc, asteptam sa se incalzeasca binisor, dupa care turman in ea cam 1/2 pahar de ulei si imediat 3 linguri de faina. Amestecam rapid si fara sa asteptam sa se rumeneasca faina ci doar sa se umfle nitzel, stingem cu apa rece, turnata incetisor pana faina elibereaza glutenul si rantasul nu are cocoloase. In momentul asta turnam restul de apa (pt cantitatea de legume de mai sus, cam 3 litri).

Saram si adaugam pe rand: intai ceapa taiata maruntel si fiarta cam 10 minute fara capac, ca sa-i dispara mirosul pregnant. Dupa asta, pastaile curatite si rupte in bucati aproximativ egale; dupa 10 minute/un sfert de ora, legumele taiate cubulete - morcovul, patrunjelul, telina, pe care le fierbem deja cu capacul pus, la foc mic, si dupa alte 10 minute ardeiul si rosiile cuburele.

Va zic atat de amanuntit timpii fiindca din experienta stiu ca fasolea pastai fierbe mai mult decat zarzavatul, asa ca pana ea se inmoaie bine, zarzavatul se face praf de sufletul lui!

Cand toate astea s-au fiert, acrim cu cele doua fire de rubarba, pe care doar le azvarlim in ciorba odata cu usturoiul tocat, fara a mai fierbe deloc: stingem focul imediat!

Amestecam smantana sau iaurtul cu cateva polonice din zeama fierbinte, slobozim in oala lactata si punem coditele de leustean, tocate fin. Frunzele lui - doar cand ciorba e numa buna de mancat...
Pe caldurile inceputului de vara, se poate servi si rece - e acrisoara si racoritoare:))
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Ciorba Alba de Pastai" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

iuliajewel
•  06.08.2011 21:43:39

Multumesc Mihaela, cred ca nu esti straina de ea - traim aproape, geografic vorbind :D...

weisthal_mihaela
•  29.07.2011 21:01:01

E foarte buna.....

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Ciorba Alba de Pastai