Ciorba Alba de Pastai

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Ciorba Alba de Pastai

Ingrediente

  • 1/2 Kg pastai de fasole
  • 1 morcov
  • 1 patrunjel
  • 1/2 telina mijlocie
  • 2 ardei
  • 2 rosii
  • 1 ceapa
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2 fire de rubarba
  • leustean
  • Iaurt ori smantana
  • 3 linguri de faina
  • 1/2 pahar de ulei
  • sare

Mod de preparare

Tot o reteta veche, de prin bucatariile bunicelor noastre. Din pacate, a mea bunica gatea des cu rantas - deci si ciorba asta e "nesanatoasa" - dar daca nu ingalbeniti faina, ci o lasati doar sa se umfle in uleiul incins, prea nesanatoasa nu poate fi...

Deci, ma dusei in Cartea De Bucate si nu gasii nici macar o reteta de supa/ciorba/bors de fasole verde:?: Se poate asa ceva?

La noi se facea numai primavara tarziu, cand pastaile erau deja bine facute, dar fragede inca, rabarbarul in plina glorie si leusteanul viguros.

Doua-trei maini de pastai, un morcov, un patrunjel, o creasta de radacina de telina, vreo 2 ardei si cam tot atatea rosii, 2 fire de rubarba si smantana sau iaurt.

Punem oala pe foc, asteptam sa se incalzeasca binisor, dupa care turman in ea cam 1/2 pahar de ulei si imediat 3 linguri de faina. Amestecam rapid si fara sa asteptam sa se rumeneasca faina ci doar sa se umfle nitzel, stingem cu apa rece, turnata incetisor pana faina elibereaza glutenul si rantasul nu are cocoloase. In momentul asta turnam restul de apa (pt cantitatea de legume de mai sus, cam 3 litri).

Saram si adaugam pe rand: intai ceapa taiata maruntel si fiarta cam 10 minute fara capac, ca sa-i dispara mirosul pregnant. Dupa asta, pastaile curatite si rupte in bucati aproximativ egale; dupa 10 minute/un sfert de ora, legumele taiate cubulete - morcovul, patrunjelul, telina, pe care le fierbem deja cu capacul pus, la foc mic, si dupa alte 10 minute ardeiul si rosiile cuburele.

Va zic atat de amanuntit timpii fiindca din experienta stiu ca fasolea pastai fierbe mai mult decat zarzavatul, asa ca pana ea se inmoaie bine, zarzavatul se face praf de sufletul lui!

Cand toate astea s-au fiert, acrim cu cele doua fire de rubarba, pe care doar le azvarlim in ciorba odata cu usturoiul tocat, fara a mai fierbe deloc: stingem focul imediat!

Amestecam smantana sau iaurtul cu cateva polonice din zeama fierbinte, slobozim in oala lactata si punem coditele de leustean, tocate fin. Frunzele lui - doar cand ciorba e numa buna de mancat...
Pe caldurile inceputului de vara, se poate servi si rece - e acrisoara si racoritoare:))

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Ciuperci umplute cu hering si legume
Bucataras.RO

Ciuperci umplute cu hering si legume

O reteta foarte buna pentru cei care tin post in aceaste zile si este dezlegare la peste. Sunt potrivite pe un platou cu...

Ciuperci umplute cu hering si legume
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola