Supa Toscana cu Fasole Boabe si Dovleac - Sbroscia Toscana

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Supa Toscana cu Fasole Boabe si Dovleac - Sbroscia Toscana

Ingrediente

  • Pentru 3-4 portii (2 portii mari):
  • 300 gr fasole boabe fiarta (eu am pus cit sta intr-o farfurie de supa partea din mijloc)
  • 300 gr dovleac curatat de coaja si simburi si taiat in cuburi 1 51 5 cm sau si mai mici (eu am pus cit sta intr-o farfurie de supa plina)
  • 1 ceapa mica (eu am pus 1/2 de ceapa) 1 tulpina de telina (eu am pus 3 linguri cuburi de radacina de telina)
  • 1 morcov (eu am pus 1/2 de morcov)
  • 2-3 cateide usturoi tocati marunt (eu am pus numai 1 catel de usturoi strivit prin aparat, deci numai crema care iesea prin gaurile aparatului)
  • ulei
  • sare
  • 2-3 frunze de salvie proaspat tocate (dar puteti pune si salvie uscata)
  • patrunjel tocat (2 linguri)
  • 1/2 lingurita cimbrisor (timo)
  • 1/2 lingurita maghiran
  • 1 l de apa cca

Mod de preparare

Va scriu reteta asa cum am gasit-o eu pe net unde a fost publicata reteta din cartea "Zuppe della Toscana" de Sandra Lotti cantitatile din reteta sunt cele din carte si in paranteze am pus modificarile mele.

Punem intr-o cratita ulei (1-2 linguri maxim) impreuna cu ceapa, morcovul si telina tocate cubulete mici si sarea. Lasam la foc mic sa se inmoaie putin cca 10 minute. Adaugam dovleacul si il coacem si pe el amestecind pina cind se amesteca bine cu restul ingredientelor. Acum adaugam si salvia si acoperim cu apa *** (cit este nevoie ca sa acoperim toate ingredientele, dar nu prea multa, supa trebuie sa rezulte mai groasa).

Lasam sa fiarba pina cind dovlecul este fiert si adaugam fasolea boabe care era deja fiarta si mai lasam sa fiarba pe foc mic 20 minute (daca o fierbeti traditional italian adica fara sa clocoteasca, ci numai la foc mic). Verificati de sare si mai adaugati daca e nevoie. Fasolea, dar si o parte din dovleac trebuie sa se sfarime putin, nu de tot cit sa ingroase putin supa, sa ii dea consistenta,

Puneti patrunjelul, cimbrisorul si maghiranul, amestecati si stingeti focul. Lasati sa se raceasca putin inainte de a servi impreuna cu felii de piine taraneaasca chiar de preferat piine neagra si cu putin ulei de masline de calitate turnat direct in farfuria cu supa

Note:
1. Puteti servi aceasta supa si cu iaurt sau smintina, desi nu are nic io legatura cu reteta originala, desi in Italia nu o sa intilniti supe sau ciorbe drese cu smintina sau iaurt pentru gustul meu romanesc se potriveste foarte bine

2. Puteti sa modificati si ierburile aromatice, in loc de salvie puteti pune marar evident nu de la inceput, ci la sfirsit cind e gata supa.
Rapida daca aveti deja fasolea fiarta, puteti folosi fasole boabe de orice fel (cu bob mic si alb, mare si alb sau din cea rosie, pestrita chiar nu are importanta).

* Fasolea boabe in functie de felul ei daca este uscata o puneti de seara la inmuiat, apoi o fierbeti cu o frunza de dafin si fara sare sau daca e deja fiarta in conserva o scurgeti de lichidul in care e conservata, o clatiti si ori o folositi asa ori o mai dati un clocot cu frunza de dafin cum fac eu. Daca insa folositi fasole boabe proaspata, cea scoasa din teaca (chiar si congelata, eu o scot din teci si o congelez asa cruda in pungute) o fierbeti in apa fara sare si cu frunza de dafin fara sa o mai inmuiati inainte.

Reteta eu am gasit-o pe forumul italian unde cineva a scris-o dintr-o carte cu retete traditionale, se mai numeste si sbroscia desi cu acest nume in Italia mai exista si o supa cu peste de lac, dar oricum ar fi sbroscia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti de la Bunica
1
Dulciuri

Biscuiti de la Bunica

Biscuiti de la Bunica
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Fanta
3
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
5
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Parteneri
Ciuperci umplute cu hering si legume
Bucataras.RO

Ciuperci umplute cu hering si legume

O reteta foarte buna pentru cei care tin post in aceaste zile si este dezlegare la peste. Sunt potrivite pe un platou cu...

Ciuperci umplute cu hering si legume
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola