Supa Toscana cu Fasole Boabe si Dovleac - Sbroscia Toscana

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Supa Toscana cu Fasole Boabe si Dovleac - Sbroscia Toscana

Ingrediente

  • Pentru 3-4 portii (2 portii mari):
  • 300 gr fasole boabe fiarta (eu am pus cit sta intr-o farfurie de supa partea din mijloc)
  • 300 gr dovleac curatat de coaja si simburi si taiat in cuburi 1 51 5 cm sau si mai mici (eu am pus cit sta intr-o farfurie de supa plina)
  • 1 ceapa mica (eu am pus 1/2 de ceapa) 1 tulpina de telina (eu am pus 3 linguri cuburi de radacina de telina)
  • 1 morcov (eu am pus 1/2 de morcov)
  • 2-3 cateide usturoi tocati marunt (eu am pus numai 1 catel de usturoi strivit prin aparat, deci numai crema care iesea prin gaurile aparatului)
  • ulei
  • sare
  • 2-3 frunze de salvie proaspat tocate (dar puteti pune si salvie uscata)
  • patrunjel tocat (2 linguri)
  • 1/2 lingurita cimbrisor (timo)
  • 1/2 lingurita maghiran
  • 1 l de apa cca

Mod de preparare

Va scriu reteta asa cum am gasit-o eu pe net unde a fost publicata reteta din cartea "Zuppe della Toscana" de Sandra Lotti cantitatile din reteta sunt cele din carte si in paranteze am pus modificarile mele.

Punem intr-o cratita ulei (1-2 linguri maxim) impreuna cu ceapa, morcovul si telina tocate cubulete mici si sarea. Lasam la foc mic sa se inmoaie putin cca 10 minute. Adaugam dovleacul si il coacem si pe el amestecind pina cind se amesteca bine cu restul ingredientelor. Acum adaugam si salvia si acoperim cu apa *** (cit este nevoie ca sa acoperim toate ingredientele, dar nu prea multa, supa trebuie sa rezulte mai groasa).

Lasam sa fiarba pina cind dovlecul este fiert si adaugam fasolea boabe care era deja fiarta si mai lasam sa fiarba pe foc mic 20 minute (daca o fierbeti traditional italian adica fara sa clocoteasca, ci numai la foc mic). Verificati de sare si mai adaugati daca e nevoie. Fasolea, dar si o parte din dovleac trebuie sa se sfarime putin, nu de tot cit sa ingroase putin supa, sa ii dea consistenta,

Puneti patrunjelul, cimbrisorul si maghiranul, amestecati si stingeti focul. Lasati sa se raceasca putin inainte de a servi impreuna cu felii de piine taraneaasca chiar de preferat piine neagra si cu putin ulei de masline de calitate turnat direct in farfuria cu supa

Note:
1. Puteti servi aceasta supa si cu iaurt sau smintina, desi nu are nic io legatura cu reteta originala, desi in Italia nu o sa intilniti supe sau ciorbe drese cu smintina sau iaurt pentru gustul meu romanesc se potriveste foarte bine

2. Puteti sa modificati si ierburile aromatice, in loc de salvie puteti pune marar evident nu de la inceput, ci la sfirsit cind e gata supa.
Rapida daca aveti deja fasolea fiarta, puteti folosi fasole boabe de orice fel (cu bob mic si alb, mare si alb sau din cea rosie, pestrita chiar nu are importanta).

* Fasolea boabe in functie de felul ei daca este uscata o puneti de seara la inmuiat, apoi o fierbeti cu o frunza de dafin si fara sare sau daca e deja fiarta in conserva o scurgeti de lichidul in care e conservata, o clatiti si ori o folositi asa ori o mai dati un clocot cu frunza de dafin cum fac eu. Daca insa folositi fasole boabe proaspata, cea scoasa din teaca (chiar si congelata, eu o scot din teci si o congelez asa cruda in pungute) o fierbeti in apa fara sare si cu frunza de dafin fara sa o mai inmuiati inainte.

Reteta eu am gasit-o pe forumul italian unde cineva a scris-o dintr-o carte cu retete traditionale, se mai numeste si sbroscia desi cu acest nume in Italia mai exista si o supa cu peste de lac, dar oricum ar fi sbroscia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune
Cele mai apreciate rețete
Spaghete carbonara reţetă
1
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
5
Dulciuri

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)

Cornuri cu suc de portocale umplute cu rahat sau dulceata (de post)
Parteneri
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa