Lucicos sau ciorba de varza ardeleneasca

Portii
8
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
110 minute
Complexitate
medie
Lucicos sau ciorba de varza ardeleneasca

Ingrediente

  • O varză mai mică
  • Un ciolan de porc afumat
  • O legătură marar
  • O legătură cimbru
  • Sare, piper, boia dulce, iute, afumata, chimen
  • Ulei
  • 2 morcovi medii
  • Un ardei gras roșu
  • Un gogosar
  • O ceapă roșie
  • Un ardei iute roșu
  • 80 de grame pastă de roșii
  • O lingura de făină
  • 3 roșii medii decojite
  • Smantana
  • Suc de lămâie
  • Zahăr
  • Paine țărănească cu cartofi
  • Untura de porc
  • Apă

Mod de preparare

Această ciorbă mi-a amintit de gustul de acasă, de copilărie...practic era preferata mea...am pregatit-o cu mare drag, având ca bază rețeta mamei mele, însă în stilul meu! E o ciorbă deosebit de gustoasă, satioasa. În varianta originală nu se folosesc alte legume decât varză și bulion sau pastă de roșii. Eu am ales să o modific, profitând de toate legumele de toamnă, pentru un plus de gust si savoare!

Mai întâi razuim varza, o masam energic cu puțină sare. Radem morcovii, tocam marunt ardeii, gogosarul, mararul, roșiile.
Punem la fiert ciolanul de porc împreună cu ceapa curățata , legătura de cimbru, puțină sare și piper, apă cât să îl acopere. Îl fierbem o oră.
Separat calim în puțin ulei ardeii și gogosarul 5 minute, adăugăm morcovii, îi calim și pe ei 10 minute, apoi varza, mai lăsăm 10 minute. Punem compoziția rezultată deoparte.
O adăugăm în oala de ciorbă, împreună cu puțină apă călduță, cât să o acopere, o mai fierbem 30 de minute, punem apoi roșiile, continuând fierberea încă 10 minute.
Separat, încingem puțin ulei într-o tigaie , calim 2 minute făina, adăugăm condimentele, le lăsăm un minut, un polonic de zeamă, mararul, omogenizam totul și punem sosul rezultat ( sau rantasul) înapoi în oala . Mai dăm 2, 3 clocote, după care asezonam, adăugăm , dacă e cazul, puțină zeamă de lămâie sau oțet, puțin zahăr.
Ciorba de varză ardelenească se servește( cel puțin în reprezentarea mea), cu multă smantana, pâine prăjită unsa cu untura, boia și chimen, plus carnea fragedă din ciolanul de porc.
E o adevărată nebunie, cu gust de copilărie!
Nu trebuie decat s-o încercați!
Poftă bună!


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolan afumat
Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post
Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen

Biscuiti cu branza si chimen
Cele mai apreciate rețete
Biscuiti prajiti-Banane prajite
2
Dulciuri

Biscuiti prajiti-Banane prajite

Biscuiti prajiti-Banane prajite
Rulada de carne cu sunca si felii de branza
3
Mancaruri cu carne

Rulada de carne cu sunca si felii de branza

Rulada de carne cu sunca si felii de branza
Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post
5
Dulciuri

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post

Tort de biscuiti cu crema de ciocolata si nuci caramelizate - de post
Parteneri
Negresa cu mere (de post)
Bucataras.RO

Negresa cu mere (de post)

Ce-mi place la prajitura asta e ca poți combina tot felul de ingrediente pe care le ai la îndemână sau după preferințe....

Negresa cu mere (de post)
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Culinar.RO

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor

Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.

Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptor
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post