Ciorba de Burta Traditionala (giurgiuveana)

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • -Burta de vita (3kg)
  • -picior de vita (os cu copita)
  • - 5cepe
  • -5morcovi medii
  • -1 radacina de patrunjel
  • -1 radacina de pastarnac
  • -1telina mica
  • -6oua (de casa)
  • -otet (200ml)
  • -apa (8litri)
  • -sare
  • -o capatana de usturoi
  • -iaurt (1litru)

Mod de preparare

Plecam intai si intai de la piata. v-om alege produsul care ne satisface. Fie burta necuratata de la macelar, fiecuratata tot de la macelar burta congelata prefiarta, fideluta.

Zarzavaturile sa fie cat mai proaspete cat mai viguroase. Curatam piciorul de vita in zona copitei foarte bine, si pregatim burta dupa toate canoanele. In raport de burta cumparata fiecare bucatar stie ce are de facut. Burta find proportionata mare, osul taiat in 2-3 bucati le aruncam intr-o oala (12litri) si o punem la foc.

Pana sa dea in clocot o spumuim iar la 10 minute de clocot adaugam 5 cepe curatate si spalate, 4 morcovi taiati pe din doua, si celelalte albituri curatate, spalate, taiate in 4, fierbandu-le odata cu burta si osul. Timpul de fierbere difera de la burta la burta.

Ajugand la ideea ca burta este fiarta v-om scoate burta si osul intr-o tava mai mare si le lasam la racit. Transferam 90% din zeama in alt vas, vas in care v-om continua ciorba.

Dezosam osul de zgarciuri, scoatem maduva daca este cazul, feliem burta dupa pohta noastra le adaugam in oala si continuam fierberea. La oarece vreme venim cu otetul si acrim cu i masura mai mult deoarece pana la urma mai este.

Dressing-ul i-l v-om face din ouo in amestec cu iaurt cu doi catei de usturoi tocati si pisati. Luam zeama din oala sa subtiem dressing-ul mestecand continuu sa nu se branzeasca. Intr-o tigae calim morcovul dat prin razatoarea fina petru ceva culoare.

Gustam ciorba de sare de otet punem morcovul calit si dupa 5 minute oprim focul dupa care dam oala deoparte lasam sa se hodineasca dupa care o dregem. Ramane acum sa avem si pofta la ciorba facuta poftiti.
Se serveste neaparat cu:
ardei iute plin de sanatate
o crema de usturoi
smantana si otet
o tuica de casa, o horinca, un ginars sau poate o samahoanca cred ca numai zeii si-ar dori un asa fief maiestuos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel

Drob de miel

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Amandine III
1
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Tosca - un desert imbietor
2
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Prajitura Mona
3
Dulciuri

Prajitura Mona

Prajitura Mona
Rulada de Biscuiti (de Post)
4
Dulciuri

Rulada de Biscuiti (de Post)

Rulada de Biscuiti (de Post)
Parteneri
Clatite pizza
Bucataras.RO

Clatite pizza

Dintre toate retetele incercate la Panini Maker Breville cred ca asta mi-a placut cel mai mult. Si cea cu nuci si miere.

Clatite pizza
Oua vopsite in foi de ceapa
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola