Bors de Loboda

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Bors de Loboda

Ingrediente

  • - 3 cepe verzi;
  • - 1 morvov;
  • - 6 cartofi potriviti;
  • - 1 ardei gras;
  • - 1 bucatica de telina;
  • - 50 gr de orez;
  • - 250 ml zer (sau 100 gr smantana) ;
  • - 250 ml bors de tarate;
  • - 500 gr de loboda;
  • - sare;
  • - ulei;
  • - cateva frunze de leustean;
  • - cateva fire de patrunjel

Mod de preparare

Bine v-am gasit!
Astazi vreau sa va prezint o reteta traditionala romaneasca ce se prepara cu precadere in aceasta perioada a anului din legume si verdeturi proaspete.

Borsul, in afara gustului placut, are o mare valoare nutritiva, datorita cantitatii mari de legume si a borsului de tarate cu care se acreste.

Fata de legumele indicate in retetar, se mai pot adauga si altele sau se pot inlocui si folosi ce avem la indemana, in functie de sezon.

Spalam legumele, le curatam, le clatim bine si incepem sa le taiem dupa plac: in cubulete, julien sau se dau pe razatoare.

In vasul de gatit punem putin ulei si dupa ce s-a incalzit putin adaugam pe rand legumele (cu pauza de 5 minute intre fiecare adaugare): cartofii, morcovul, telina, ceapa verde. Stingem cu putina apa calda, saram si lasam sa fiarba.

Curatam loboda, o spalam in mai multe ape, o taiem in fasii de 1-2 cm si o adaugam la zarzavaturi impreuna cu orezul (spalat si el in mai multe ape reci). Lasam sa fiarba acoperit la foc potrivit.

Cand zarzavaturile sunt fierte se adauga borsul de tarate fiert separat (potrivinde-se de acru) si zerul cald. Potrivim cu sare si verdeata.


Pofta buna!
Legumele calite ridica valoarea nutritiva a borsului. Daca le fierbeti si vreti totusi un gust plin dregeti borsul cu smantana si ou, dar numai dupa ce ati luat vasul de pe foc si s-a racit 10-15 minute.

Borsul cu care se acreste se fierbe separat si numai dupa ce s-a luat spuma si a fost strecurat se adauga peste zarzavaturile bine fierte (altfel impiedica fierberea lor).

Va recomand aceast borsulet de sezon si profitati din plin de tot ce ne ofera natura!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet
Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar

Placinta rulata cu mere si dovleac placintar
Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste

Papricas de pui cu galuste
Cele mai apreciate rețete
Salata de iarna asortata
1
Conserve, muraturi

Salata de iarna asortata

Salata de iarna asortata
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Gogonele murate in saramura
4
Conserve, muraturi

Gogonele murate in saramura

Gogonele murate in saramura
Parteneri
Prajitura cu mere si bezea
Bucataras.RO

Prajitura cu mere si bezea

Am vrut initial sa fac o placinta cu mere, dar s-a transformat intr-o prajitura delicioasa si foarte aromata. Cana cu care...

Prajitura cu mere si bezea
Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Culinar.RO

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Budinca de must
Gustos.RO

Budinca de must

Reteta de budinca de must. Cum se prepara budinca de must reteta delicioasa de toamna.

Budinca de must