Bors de Loboda

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa
Bors de Loboda

Ingrediente

  • - 3 cepe verzi;
  • - 1 morvov;
  • - 6 cartofi potriviti;
  • - 1 ardei gras;
  • - 1 bucatica de telina;
  • - 50 gr de orez;
  • - 250 ml zer (sau 100 gr smantana) ;
  • - 250 ml bors de tarate;
  • - 500 gr de loboda;
  • - sare;
  • - ulei;
  • - cateva frunze de leustean;
  • - cateva fire de patrunjel

Mod de preparare

Bine v-am gasit!
Astazi vreau sa va prezint o reteta traditionala romaneasca ce se prepara cu precadere in aceasta perioada a anului din legume si verdeturi proaspete.

Borsul, in afara gustului placut, are o mare valoare nutritiva, datorita cantitatii mari de legume si a borsului de tarate cu care se acreste.

Fata de legumele indicate in retetar, se mai pot adauga si altele sau se pot inlocui si folosi ce avem la indemana, in functie de sezon.

Spalam legumele, le curatam, le clatim bine si incepem sa le taiem dupa plac: in cubulete, julien sau se dau pe razatoare.

In vasul de gatit punem putin ulei si dupa ce s-a incalzit putin adaugam pe rand legumele (cu pauza de 5 minute intre fiecare adaugare): cartofii, morcovul, telina, ceapa verde. Stingem cu putina apa calda, saram si lasam sa fiarba.

Curatam loboda, o spalam in mai multe ape, o taiem in fasii de 1-2 cm si o adaugam la zarzavaturi impreuna cu orezul (spalat si el in mai multe ape reci). Lasam sa fiarba acoperit la foc potrivit.

Cand zarzavaturile sunt fierte se adauga borsul de tarate fiert separat (potrivinde-se de acru) si zerul cald. Potrivim cu sare si verdeata.


Pofta buna!
Legumele calite ridica valoarea nutritiva a borsului. Daca le fierbeti si vreti totusi un gust plin dregeti borsul cu smantana si ou, dar numai dupa ce ati luat vasul de pe foc si s-a racit 10-15 minute.

Borsul cu care se acreste se fierbe separat si numai dupa ce s-a luat spuma si a fost strecurat se adauga peste zarzavaturile bine fierte (altfel impiedica fierberea lor).

Va recomand aceast borsulet de sezon si profitati din plin de tot ce ne ofera natura!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa
Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Prajitura pufoasa cu piersici