Plecam de la expresia pearja-perje care de fapt este denumirea prunei in anumite zone din Moldova. In special se alege soiurile tari si carnoase, fara zeama si care se coc mai tarziu, se curata de frunze si codite, se aseaza pe o loznita dinainte facuta si atent masurata spre a incapea in afumatoare.
Se asterne un strat de perje atent alese, numai fruct sanatos si fara a incaleca una peste alta, dupa care se atarna in afumatoare la partea de sus. In fiecare zi de dimineata si seara se facea cate un foc zdravan si treaba asta cam 14-16 zile cu lemmn dulce de gradina arareori mai folosindu-se rachita si plopul.
Dupa perioada de afumare se depozitau uneori pe sir de ata, in ladita de lemn, in cutii de carton, in spatii bine aerisite si ferite de soare. De aici la compot se face o spalare in 3-4 ape calde sa se indeparteze o parte din fumul depus la afumare.
Se pune la fiert cuapa, se adauga mierea ca indulcitor, lamaia si compotul de perje este gata
Cald sau rece, vara sau iarna in perioada de post sau de dulce.
Compotul de perje era oricand bine venit.
Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.
Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromateBorsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...
Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoarePaste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...
Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa
Comentarii