Cafea Valdostana (din Valle D'aosta)

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru 4 :
  • 4 cesti cu cafea
  • 4 paharele de tuica (grappa traditionala din Valle dAosta)
  • coaja de la o lamiie sau o portocala
  • zahar dupa gust

Mod de preparare

Pregatiti cafeaua.
Varsati zaharul coaja de lamiie sau portocala si tuica in Cupa prieteniei. Aceasta este un vas lucrat in lemn de catre mesterii din aceasta regiune, are un capac si mai multe orificii ("tzutzuroaie") pe unde se bea cafeaua.

Fiecare persoana bea de la un orificiu si apoi da mai departe mereu in sens antiorar celeilate persoane cupa. Cupa nu trebuie lasata pe masa/din mina pina cind nu se goleste. Iar legendele taranilor din zona spun ca cei care beau impreuna din aceasta cupa ramin prieteni pe vecie.

Cupa fiind din lemn inainte de prima utilizare trebuie pregatita cu grija. Se pun in ea 70-80 gr de grasime vegetala apoi vasul de lemn se aseaza intr-o cratita goala iar cratita intr-un vas cu apa si se fierbe la bain marie pina cind grasimea se topeste.

Se ung peretii interiori cu aceasta grasime apoi se spala cu apa. Cupa nu se va mai spala ci se va sterge numai cu o cirpa umezita cu apa calda. Varsati cafeaua in cupa si amestecati ca sa se topeasca zaharul.

Acum dati foc continutului si lasati ca flacara sa caramelizeze zaharul presarat pe margini. Udati din cind in cind cu ajutorul unei lingurite. La sfirsit varsati caramelul format in cupa si acoperiti cu capacul. Flacara va arde alcoolul.
Cine nu are aceasta cupa speciala poate sa foloseasca un ibric/ craticioara cu capac si dupa ce va arde cafeaua si alcoolul o va varsa in paharele.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune
Cele mai apreciate rețete
Spaghete carbonara reţetă
1
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Banana Split
4
Dulciuri

Banana Split

Banana Split
Prajitura cu Mere fara Blat
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere fara Blat

Prajitura cu Mere fara Blat
Parteneri
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa