Unt de Casa si Unt cu Rosmarin

Complexitate
redusa
Unt de Casa si Unt cu Rosmarin

Ingrediente

  • Pentru untul simplu
  • 150 ml lapte de frisca neindulcit 36% grasime
  • Pentru untul sarat si aromat :
  • 300 ml lapte de frisca neindulcit
  • sare dupa gust
  • un praf de rosmarin (sau ce alta esenta aromata doriti-marar, sunca uscata si macinata etc)

Mod de preparare

Azi a fost o zi foarte incarcata pentru mine ... am hotarat sa fac ceva unt aromat pentru chiflele paine pregatite pentru un burgher vegetal ... a iesit untul dar nu burgherul ...

Eu am facut doua variante, fiecare varianta avand modul de batere diferit ... La untul simplu am folosit un tocator mic electric care functioneaza pe principiul food processor-ului si la untul sarat si aromat am folosit mixerul de mana ...

Din cantitatea de 150 ml lapte de frisca mie mi-a iesit 65 gr unt simplu si din 300 ml lapte mi-a iesit 175 gr unt aromat

Deci la tocatorul electric (food processor), am pus 150 ml lapte innauntru si am pornit aparatul. Dupa circa 3 minute s-a dublat volumul, s-a facut frisca. Am lasat in continuare sa mearga aparatul, frisca a inceput sa scada, sa devina grunjoasa si in final s-a ales untul (bucatele mici) de zer. Am oprit aparatul, am strecurat untul prin tifon, am strans putin de tifon ca sa scot excesul de zer, am pus in castronas mic compozitia.

Cu ajutorul unui cutit cu lama lata (spatula) am intins untul pe peretele castronasului ca sa mai scot eventualele urme de zer ramase. Din bucatele de unt care au fost la inceput s-a format masa compacta de unt pe are am pus-o intr-o farfurioara mica si la frigider. Am servit cu paine proaspata si cu miere de papadie productie proprie

Intreg procesul a durat 10 minute

Puteti folosi orice cantitate de lapte doriti, nu trebuie sa se tine cont de cantitatea data

Pentru untul aromat si sarat am procedat in felul urmator.

Laptele de frisca l-am pus intr-un vas ceva mai ingust si cu peretii mai inalti pentru a preveni o eventuala surpriza neplacuta (stropii zburand peste tot in timpul baterii) Am adaugat in lapte sarea si rosmarinul uscat si bine maruntit (dupa gust) si am inceput baterea cu mixerul manual. Dupa primele 3 minute s-a facut frisca, am continuat baterea, frisca se tot batea devenea din ce in ce mai teapana, mixerul tragea destul de greu (viteza maxima se foloseste) Dupa vreo 2 minute am simtit ca incepe sa cedeze din greutate, si compozitia devenea din ce in ce mai usoara, scadea din volum si se subtia. a scazut mult si a inceput sa capete o consistenta grunjoasa. Asta e inceputul formarii untului. Dupa inca 2-3 minute s-a ales untul de zer. l-am strecurat prin tifon, am stors bine, am pus untul in vas inapoi. Am intins pe peretii vasului cu ajutorul unei spatule pana am stors tot zerul din el, l-am asezat pe un film alimentar, i-am dat forma de salam micut si l-am pus la frigider. Am consumat untul aromat cu paine prajita si salata de cruditati...

Super bun a fost... intreg procesul a durat 10 minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie

Deliiiiiiciooooosaaaaaaaa! Garantez...racoritoare, lejera...de vara!Merge cu o limonada cu gheata si menta perfect! 

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia