Unt de Casa si Unt cu Rosmarin

Complexitate
redusa
Unt de Casa si Unt cu Rosmarin

Ingrediente

  • Pentru untul simplu
  • 150 ml lapte de frisca neindulcit 36% grasime
  • Pentru untul sarat si aromat :
  • 300 ml lapte de frisca neindulcit
  • sare dupa gust
  • un praf de rosmarin (sau ce alta esenta aromata doriti-marar, sunca uscata si macinata etc)

Mod de preparare

Azi a fost o zi foarte incarcata pentru mine ... am hotarat sa fac ceva unt aromat pentru chiflele paine pregatite pentru un burgher vegetal ... a iesit untul dar nu burgherul ...

Eu am facut doua variante, fiecare varianta avand modul de batere diferit ... La untul simplu am folosit un tocator mic electric care functioneaza pe principiul food processor-ului si la untul sarat si aromat am folosit mixerul de mana ...

Din cantitatea de 150 ml lapte de frisca mie mi-a iesit 65 gr unt simplu si din 300 ml lapte mi-a iesit 175 gr unt aromat

Deci la tocatorul electric (food processor), am pus 150 ml lapte innauntru si am pornit aparatul. Dupa circa 3 minute s-a dublat volumul, s-a facut frisca. Am lasat in continuare sa mearga aparatul, frisca a inceput sa scada, sa devina grunjoasa si in final s-a ales untul (bucatele mici) de zer. Am oprit aparatul, am strecurat untul prin tifon, am strans putin de tifon ca sa scot excesul de zer, am pus in castronas mic compozitia.

Cu ajutorul unui cutit cu lama lata (spatula) am intins untul pe peretele castronasului ca sa mai scot eventualele urme de zer ramase. Din bucatele de unt care au fost la inceput s-a format masa compacta de unt pe are am pus-o intr-o farfurioara mica si la frigider. Am servit cu paine proaspata si cu miere de papadie productie proprie

Intreg procesul a durat 10 minute

Puteti folosi orice cantitate de lapte doriti, nu trebuie sa se tine cont de cantitatea data

Pentru untul aromat si sarat am procedat in felul urmator.

Laptele de frisca l-am pus intr-un vas ceva mai ingust si cu peretii mai inalti pentru a preveni o eventuala surpriza neplacuta (stropii zburand peste tot in timpul baterii) Am adaugat in lapte sarea si rosmarinul uscat si bine maruntit (dupa gust) si am inceput baterea cu mixerul manual. Dupa primele 3 minute s-a facut frisca, am continuat baterea, frisca se tot batea devenea din ce in ce mai teapana, mixerul tragea destul de greu (viteza maxima se foloseste) Dupa vreo 2 minute am simtit ca incepe sa cedeze din greutate, si compozitia devenea din ce in ce mai usoara, scadea din volum si se subtia. a scazut mult si a inceput sa capete o consistenta grunjoasa. Asta e inceputul formarii untului. Dupa inca 2-3 minute s-a ales untul de zer. l-am strecurat prin tifon, am stors bine, am pus untul in vas inapoi. Am intins pe peretii vasului cu ajutorul unei spatule pana am stors tot zerul din el, l-am asezat pe un film alimentar, i-am dat forma de salam micut si l-am pus la frigider. Am consumat untul aromat cu paine prajita si salata de cruditati...

Super bun a fost... intreg procesul a durat 10 minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
Placinte cu branza

Placinte cu branza

Placinte cu branza
Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta

Macrou la gratar cu mamaliguta
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura cu Mere
2
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Gogosi a la Sidy
3
Dulciuri

Gogosi a la Sidy

Gogosi a la Sidy
Prajitura cu Mere si Iaurt
4
Dulciuri

Prajitura cu Mere si Iaurt

Prajitura cu Mere si Iaurt
Parteneri
Desert prajitura desteapta cu ciocolata
Bucataras.RO

Desert prajitura desteapta cu ciocolata

M-am inspirat de la Jamila, doar ca eu am adaugat frisca si binenteles niste zmeurica proaspat culeasa. Aragazul meu inca nu...

Desert prajitura desteapta cu ciocolata
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Culinar.RO

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Prajitura Bounty
Gustos.RO

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty