Unt de Casa si Unt cu Rosmarin

Postat pe: 10-04-2011
(2)

Ingrediente

Pentru untul simplu
150 ml lapte de frisca neindulcit 36% grasime
Pentru untul sarat si aromat :
300 ml lapte de frisca neindulcit
sare dupa gust
un praf de rosmarin (sau ce alta esenta aromata doriti-marar, sunca uscata si macinata etc)

Mod de preparare

Azi a fost o zi foarte incarcata pentru mine ... am hotarat sa fac ceva unt aromat pentru chiflele paine pregatite pentru un burgher vegetal ... a iesit untul dar nu burgherul ...

Eu am facut doua variante, fiecare varianta avand modul de batere diferit ... La untul simplu am folosit un tocator mic electric care functioneaza pe principiul food processor-ului si la untul sarat si aromat am folosit mixerul de mana ...

Din cantitatea de 150 ml lapte de frisca mie mi-a iesit 65 gr unt simplu si din 300 ml lapte mi-a iesit 175 gr unt aromat

Deci la tocatorul electric (food processor), am pus 150 ml lapte innauntru si am pornit aparatul. Dupa circa 3 minute s-a dublat volumul, s-a facut frisca. Am lasat in continuare sa mearga aparatul, frisca a inceput sa scada, sa devina grunjoasa si in final s-a ales untul (bucatele mici) de zer. Am oprit aparatul, am strecurat untul prin tifon, am strans putin de tifon ca sa scot excesul de zer, am pus in castronas mic compozitia.

Cu ajutorul unui cutit cu lama lata (spatula) am intins untul pe peretele castronasului ca sa mai scot eventualele urme de zer ramase. Din bucatele de unt care au fost la inceput s-a format masa compacta de unt pe are am pus-o intr-o farfurioara mica si la frigider. Am servit cu paine proaspata si cu miere de papadie productie proprie

Intreg procesul a durat 10 minute

Puteti folosi orice cantitate de lapte doriti, nu trebuie sa se tine cont de cantitatea data

Pentru untul aromat si sarat am procedat in felul urmator.

Laptele de frisca l-am pus intr-un vas ceva mai ingust si cu peretii mai inalti pentru a preveni o eventuala surpriza neplacuta (stropii zburand peste tot in timpul baterii) Am adaugat in lapte sarea si rosmarinul uscat si bine maruntit (dupa gust) si am inceput baterea cu mixerul manual. Dupa primele 3 minute s-a facut frisca, am continuat baterea, frisca se tot batea devenea din ce in ce mai teapana, mixerul tragea destul de greu (viteza maxima se foloseste) Dupa vreo 2 minute am simtit ca incepe sa cedeze din greutate, si compozitia devenea din ce in ce mai usoara, scadea din volum si se subtia. a scazut mult si a inceput sa capete o consistenta grunjoasa. Asta e inceputul formarii untului. Dupa inca 2-3 minute s-a ales untul de zer. l-am strecurat prin tifon, am stors bine, am pus untul in vas inapoi. Am intins pe peretii vasului cu ajutorul unei spatule pana am stors tot zerul din el, l-am asezat pe un film alimentar, i-am dat forma de salam micut si l-am pus la frigider. Am consumat untul aromat cu paine prajita si salata de cruditati...

Super bun a fost... intreg procesul a durat 10 minute.
Daca ti-a placut reteta noastra "Reteta culinara Unt de Casa si Unt cu Rosmarin" nu uita sa ii faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

pupi
•  28.10.2011 09:18:17

Lucia, este un unt asa de bun si de gras, dulce, numai bun pe paine sau pentru aperitive calde...ala aromat cu rosmarin,il pregatesc mereu si mai pregatesc inca unul cu bacon.....laptele de frisca nu e neapaata nevoie sa fie de 36% grasime, poate sa fie si ceva mai slab....va iesi untul mai degresat putin.....eu sant indragostita de untul cu rosmarin si ala cu bacon....te pup

lucia_bp
•  27.10.2011 23:29:54

Minunate idei !!!
Sigur o sa pregatesc unt in casa !

Comentează rețeta

Trebuie sa fii logat pentru a comenta aceasta reteta. Nu ai cont? Inregistreaza-te!

Dă o notă rețetei Unt de Casa si Unt cu Rosmarin