Unt de Casa si Unt cu Rosmarin

Complexitate
redusa
Unt de Casa si Unt cu Rosmarin

Ingrediente

  • Pentru untul simplu
  • 150 ml lapte de frisca neindulcit 36% grasime
  • Pentru untul sarat si aromat :
  • 300 ml lapte de frisca neindulcit
  • sare dupa gust
  • un praf de rosmarin (sau ce alta esenta aromata doriti-marar, sunca uscata si macinata etc)

Mod de preparare

Azi a fost o zi foarte incarcata pentru mine ... am hotarat sa fac ceva unt aromat pentru chiflele paine pregatite pentru un burgher vegetal ... a iesit untul dar nu burgherul ...

Eu am facut doua variante, fiecare varianta avand modul de batere diferit ... La untul simplu am folosit un tocator mic electric care functioneaza pe principiul food processor-ului si la untul sarat si aromat am folosit mixerul de mana ...

Din cantitatea de 150 ml lapte de frisca mie mi-a iesit 65 gr unt simplu si din 300 ml lapte mi-a iesit 175 gr unt aromat

Deci la tocatorul electric (food processor), am pus 150 ml lapte innauntru si am pornit aparatul. Dupa circa 3 minute s-a dublat volumul, s-a facut frisca. Am lasat in continuare sa mearga aparatul, frisca a inceput sa scada, sa devina grunjoasa si in final s-a ales untul (bucatele mici) de zer. Am oprit aparatul, am strecurat untul prin tifon, am strans putin de tifon ca sa scot excesul de zer, am pus in castronas mic compozitia.

Cu ajutorul unui cutit cu lama lata (spatula) am intins untul pe peretele castronasului ca sa mai scot eventualele urme de zer ramase. Din bucatele de unt care au fost la inceput s-a format masa compacta de unt pe are am pus-o intr-o farfurioara mica si la frigider. Am servit cu paine proaspata si cu miere de papadie productie proprie

Intreg procesul a durat 10 minute

Puteti folosi orice cantitate de lapte doriti, nu trebuie sa se tine cont de cantitatea data

Pentru untul aromat si sarat am procedat in felul urmator.

Laptele de frisca l-am pus intr-un vas ceva mai ingust si cu peretii mai inalti pentru a preveni o eventuala surpriza neplacuta (stropii zburand peste tot in timpul baterii) Am adaugat in lapte sarea si rosmarinul uscat si bine maruntit (dupa gust) si am inceput baterea cu mixerul manual. Dupa primele 3 minute s-a facut frisca, am continuat baterea, frisca se tot batea devenea din ce in ce mai teapana, mixerul tragea destul de greu (viteza maxima se foloseste) Dupa vreo 2 minute am simtit ca incepe sa cedeze din greutate, si compozitia devenea din ce in ce mai usoara, scadea din volum si se subtia. a scazut mult si a inceput sa capete o consistenta grunjoasa. Asta e inceputul formarii untului. Dupa inca 2-3 minute s-a ales untul de zer. l-am strecurat prin tifon, am stors bine, am pus untul in vas inapoi. Am intins pe peretii vasului cu ajutorul unei spatule pana am stors tot zerul din el, l-am asezat pe un film alimentar, i-am dat forma de salam micut si l-am pus la frigider. Am consumat untul aromat cu paine prajita si salata de cruditati...

Super bun a fost... intreg procesul a durat 10 minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Cele mai apreciate rețete
Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
1
Carte de bucate

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat

Supa de linte turceasca (Mercimek Çorbası) este o reteta traditionala si foarte populara in bucataria turceasca. Este o...

Supa de linte turceasca - delicioasa, sanatoasa si usor de preparat
Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
2
Conserve, muraturi

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii

Pasta de Gogosari si Ardei Kapia, Rosii
Gogosari Copti cu Usturoi
3
Garnituri

Gogosari Copti cu Usturoi

Gogosari Copti cu Usturoi
Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide
4
Conserve, muraturi

Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide

Ardei Iuti, Umpluti cu Stafide
Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
5
Conserve, muraturi

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna

Sos Napoletan, Conservat Pentru Iarna
Parteneri
Braduti din biscuiti
Bucataras.RO

Braduti din biscuiti

Mos Craciun are niste spiridusi care umbla printre noi, afla ce ne dorim si ne face cate o surpriza. Adina (Mitinita cum o...

Braduti din biscuiti
Placinta quatro formaggi
Culinar.RO

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia